KOTIMAA - RUOKAMATKAILU

Mikkelin Kenkävero – aivan mieletön matkakohde Saimaalla

Tämän kesän ensimmäinen lähimatka mökiltä toteutettu – nimittäin upeaan Kenkäveroon, joka on vanha pappilamiljöö Mikkelissä. Kirjoitin aikaisemmin blogiin puutarhamatkakohteista Suomessa ja tuolloin päätin, että tänä kesänä pitää kyllä päästä katsastamaan Kenkävero paikan päältä ja upeahan se oli.

Kenkäveron historia ulottuu yli 550 vuoden taakse, jolloin 1400-luvun puolivälissä sinne rakennettiin ensimmäinen asumus papille. Viimeisen kerran Kenkävero toimi pappilana vuonna 1969 ja näin 2020-luvulla se palvelee etenkin matkailijoita ja toki myös paikallisia. Alueella on super mielenkiintoinen historia ja siihen voit tutustua laajemmin täältä.

Mikkelin keskustan kupeessa Saimaan rannalta löytyvästä Kenkäverosta löydät erilaisia putiikkeja, joissa on myynnissä paikallisia käsitöitä, herkkuja ja desginia. Tiesitkö muuten, että Saimaalla on oma D.O. Saimaa -tunnus, joka kertoo sinulle siitä että tuote täyttää laatukriteerit ja on tuotettu Saimaan alueella? 100% hyvää Saimaan seudulta siis.

 

 

 

 

D.O. Saimaa -merkkiä kannattaa suosia Saimaalla matkaillessa.

 

 

Kannattaa varata aikaa Kenkäveroon, meillä ainakin vierähti monta tuntia vanhassa pappilamiljöössä niin herkutellen, maisemia ihastellen kuin puutarhaa koluten. Satuttiin vierailemaan mitä parhaimpaan aikaan Kenkäverossa, sillä se on kuuluisa pioneistaan ja niitähän muuten on täällä. Rakastan pioneja yli kaiken – ne ovat niin kauniita.

Puutarha muutenkin oli kaunis ja sain paljon ideoita omaan puutarhaan sekä mahdollisesti myös mökkipuutarhaan, jonka perustaminen tulee eteen varmaankin ensi vuonna.

Kenkävero on tunnettu keskikesällä hehkuvissa väreissä kukkivista upeista pioneistaan. Puutarhassa kasvaa myös runsaasti erilaisia perinteisiä perennoja sekä yrtti-, rohdos- ja hyötykasveja. Tunnetko jo punaluppion, sinipiikkiputken tai koiruohon? Näihin ja satoihin muihin kasveihin pääset tutustumaan Kenkäveron puutarhassa. Kaikkiaan yli 100 pionia ja satoja erilaista kasvia levittävät Saimaan rannassa rehevällä maaperällä sijaitsevaan Kenkäveron puutarhaan tuoksua ja väriä varhaisesta keväästä syysmyöhään. – Kenkävero

 

 

 

 

 

Kenkävero on myös koiraystävällinen matkakohde, sillä Kyösti oli myös tervetullut. Ravintolan sisätiloihin ei saatu mennä Kyöstin kanssa, mutta kuka nyt sinne haluaisikaan kun voit syödä kesäbrunssia vaalenpunaisen upean puutalon parvekkeelta ja ihastella samalla puutarhaa? Arvottiin tovi kalakeiton ja kesäbrunssin välillä.

Ravintolamme ylpeys on huolella valikoidut lähialueen raaka-aineet, pappilan tyyliin sopivat ajanhenkiset, suomalaiseen makuun sopivat menut, omassa leipomossa käsin leivotut leivonnaiset ja ainutlaatuisen kaunis miljöö.

Testattiin tällä kertaa kesäbrunssit (25 €/hlö) ja voi vitsit mitä makuja saatiin vadille. Brunssi tarjoillaan siis joka päivä ja tuodaan pöytään vadille kauniisti aseteltuna Kenkäveron graavattua lohta, kalakontin savumuikkuja, ruustinnan raikasta kesäsalaattia, kevätsipuliperunasalaattia, erilaisia juustoja sekä Kenkäveron kummitushilloa, kananmunia Paunolan tilalta, maalaismakkaraa sekä Hauhalan hanhifarmin hanhipateeta. Tämän lisäksi pääruokana oli samettisen kermaisia gratinoituja kasviksia ja  yön yli kypsennettyä ylämaankarjaa Hyvätuuli Highland -tilalta. Syötiin kyllä lautaset tyhjäksi jokaista murua myöten – suosittelen lämpimästi.

 

 

 

 

 

Ravintolan lisäksi heillä on myös sympaattinen rantakahvila, joka on täydellinen paikka kahvitteluun. Jotkut olivat saapuneet tänne kanooteilla Saimaalta – aivan mahtava idea. Pappilamiljööstä löytyy myös kanala ja lampaita, joista etenkin varmasti perheen pienimmät on innoissaan. Kyösti myös vanhana paimenkoirana oli oikein innoissaan lampaista.

Itselle Kenkäverosta tuli paljon mieleen Tertin kartano. Miten on mahdollista, että Mikkelissä on kaksi hyvinkin samanlaista paikkaa: Kenkävero ja Tertin kartano? Molemmat aivan mielettömiä paikkoja. Nyt tulee jatkossa hankalaa päättää kummassa tulee käytyä. Jos siis hyvä ruoka, puutarhat ja rento tunnelma kiinnostaa, niin suosittelen tutustumaan vaikkapa molempiin. Tutustu täältä lisää Tertin kartanoon + kolmeen muuhun ihanaan majoitusvaihtoehtoon Saimaalla.

 

 

 

Mitä ihania kesäkohteita sinä suosittelet Suomesta?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia: 

Instagramin (@veerapirita) , Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa)Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta.

 

18 Comments on “Mikkelin Kenkävero – aivan mieletön matkakohde Saimaalla

  1. Kenkävero (ja Tertin kartano) kiinnostaa kyllä. Olemme useaan kertaan ajaneet Mikkelin läpi ja pysähtyneet myös Syömässä, mutta kummassakaan paikassa ei olla käyty. Olen ajatellut, että ne vaatisivat kunnolla aikaa eikä pikainen pysähdys tekisi paikoille oikeutta ja niin tämänkin jutun perusteella kuulostaisi olevan. Aikaa kannattaa olla riittäväsit.

  2. Kaunis miljöö ja nuo pionit!! Ihania, mutta haastavia itselle kasvattaa:) Olen käynyt kerran tuolla Kenkäverossa vuosia sitten, matkalla Kolille. Ihana paikka ja taisimme siellä syödä munkkipossut ja kahvit ja vähän ennätin siellä pyörähtää ja koluta paikkoja, ennen matkan jatkumista. Tykkäsin,
    Olin alkuviikosta Ahvenanmaalla ja sitä suosittelen. Blogissa onkin juttua siitä:)

  3. Oi mitä missasin kun viime viikolla ajoin Mikkelin kautta. Olisin varmasti ehtinyt edes sen verran, että olisin nähnyt nuo pionit. Rakastuin niihin kuvissasi. Aila

  4. Sen tuhat ziljoona kertaa kun olen Mikkelin ohi ajanut ja nähnyt Kenkävero-kyltin koskaan pysähtymättä… Olipa siis kiva nyt tutustua paikkaan näin virtuaalisesti. Näyttipä se kivalta! Joku kerta täytyy kyllä nyt ihan painaa jarrua ja pistäytyä käymään. 🙂

  5. Minua kiinnostaisi hanhifarmi, mutta mitään hanhipateeta en kyllä syö. Kenkäverosta olen tietysti kuullut, vaan enpä ole tuolla käynyt. Vaikka olen yöpynyt hostellissa ja hotellissa Mikkelissä, tuntuu silti, että olisin vähän laiminlyönyt Mikkelin seutua. Se on sellainen Saimaan saarilabyrintti, että siellä kyllä helpostikin on paikkoja, jotka jäävät käymättä ja kokematta.

  6. Helatorstain aikaan kävin Mikkelissä ja myös Kenkäverossa. Hieno paikka ja olisi kiva mennä nyt kesällä uudestaan, koska keväällä ei kukkaloistoa vielä ollut eikä aitauksissa myöskään ollut eläimiä. Olimme myös ehtineet jo syödä, joten Kenkäveron ravintola jäi testaamatta. Viihtyisältä paikalta se vaikutti 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *