Minne mennä Lapissa? Mitä Lapissa kannattaa tehdä kesällä?
KOTIMAA

Mitä tehdä kesällä Lapissa? Meidän kesälomasuunnitelmat

Kaupallinen yhteistyö: Lapland Hotels

Mietitkö minne Lapissa kannattaa mennä? Kesälomasuunnitelmat ovat meillä nyt työn alla ja pohdimmekin, että mitä Lapissa voisi tehdä kesällä. Olimme viime vuonna kesällä Muonion seudulla ja kesäinen Lappi oli sen verran upea, niin menemme sinne tänäkin vuonna. Olen koonnut tähän postaukseen meidän alustavat kesälomasuunnitelmat, toivottavasti siitä on sinulle apua, jos mietit myös mitä tehdä kesällä Lapissa.

Rakastan kaikkia Lapin kahdeksaa vuodenaikaa ja viime kesän perusteella yöttömät yöt toivat aivan omanlaisensa tunnelman Lapin lomaan. Tällaista ei ihan heti muualla koekaan. Upean luonnon, hijaisuuden ja puhtaan ilman lisäksi Lappi on myös siitä hyvä matkakohde, että se on koiraystävällinen. Meidän Kyösti-corgi kulkee aina matkassa, jos se on vain suinkin mahdollista ja usein pyrimmekin rakentamaan matkat sen mukaan.

Minne matkustaa Lapissa ja mitä tehdä kesällä? Kesälomalla tykkäämme käydä useammassa paikassa, joten lähdin rakentamaan kesän matkakohteita sen mukaan, että pysädymme useampaan eri kohteeseen. Lapissa on niin monta vaihtoehtoa minne matkustaa ja aina iskee valinnanvaikeus. Kokosin Google Mapsiin meidän kesälomareitin, joka starttaa meidän mökiltä Ristiinasta ja päättyy kotiin Helsinkiin. Tässä minun vinkit ja tulevat reittisuunnitelmat kesälomalle:

 

Minne mennä Lapissa kesällä? Vinkit mitä Lapissa kannattaa tehdä kesällä
Meidän kesäloman reitti: Ristiina – Ylläs – Muonio – Kilpisjärvi – Rovaniemi – Helsinki

 

Ylläkselle maastopyöräilyn perässä


Meille on muodostunut jo perinteeksi viettää uusivuosi Ylläksellä. Viime kesänä pyörähdettiin nopeasti Ylläksellä ja tuolloin jäin harmittelemaa sitä, kun käynti oli niin lyhyt. Siinä missä Ylläs on talvella hiihtäjän paratiisi, kesällä se on maastopyöräilijän paratiisi. Ylläs sijaitsee Äkäslompolon, eli seitsemän tunturin kylän kyljessä, Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Korkeuseroja siis riittää ja 190 kilometrin pyöräilyreitistössä on vaihtoehtoja kaiken tasoisille polkijoille. Tiesitkö, että vuonna 2019 Ylläs valittiin parhaaksi pyöräilymatkakohteeksi?

Seitsemän tunturin lomaparatiisissa patikointi koiran kanssa ja rentoutuminen 306 metrin korkeudessa sijaitseva Saagan kylpylä on kanssa suunnitemissa Ylläksen suhteen.

Majoitu: Lapland Hotels Saaga

 

 

Muonio on patikoijan paratiisi maailman puhtaimmassa ilmassa


Muonio on ihan minun suosikkini Lapin kohteista. Täällä on tullut vietettyä lapsuuden kesälomat, sillä äitini on täältä kotoisin ja vietimme kaikki kesälomat mummolassa. Viime kesänä monen vuoden tauon jälkeen palasin Muonioon viikoksi ja vanhat ihanat lapsuusmuistot palasivat mieleeni. Muonio on ehdottomasti Lapin parhaita matkakohteita kesällä. Muoniossa asuu tutkitusti Suomen onnellisinta kansaa, joka hengittää maailman puhtainta ilmaa.

Meidän kaltaisille aktiviteettimatkailijoille Muoniossa ei tule tylsää. Lupaan sen. Pelkästään jo se, että Muoniota ympäröi Suomen suosituin kansallispuisto eli Pallas-Yllästunturin kansallispuisto, tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia matkalle. Meidän matkan yksi kohokohdista olikin ehdottomasti Hetta-Pallas -vaellus, josta olin haaveillut vuosia. Suosittelen lämpimästi vaeltamaan kyseinen reitin, se on upea. Muoniossa on paljon myös päiväpatikointiin sopivia kohteita, jos useamman yön vaellus ei ole sinun pala kakkua. Kannattaa käydä esimerkiksi Särkitunturilla, Taivaskerolla sekä Pyhäjoen luontopolulla.

Muoniossa kannattaa käydä myös Keimiöniemen kalapirtieillä, jotka ovat yksi Suomen seitsemästä ihmeestä. Jerisjärven rannalla sijaitsevat Keimiöniemen kalapirtit ovat upea ja historiallinen näky. Alkuperäiset pirtit olivat peräisin 1500-luvulta ja nykyisistä vanhimmat ovat 1700-luvulta. Pirtit ovat edelleen käytössä. Jerisjärvi on saamelaisten pyhä järvi, joka tunnetaan anteliaista kalasaaliistaan koko Suomen historian ajan. Jos kalastus kiinnostaa enemmänkin, niin siihen tarjoaa hyvät puitteet myös Muonionjoki.

Täältä löydät lisää vinkkejäni mitä Muoniossa kannattaa tehdä kesällä.

Majoitu: Lapland Hotels Pallas (Hetta-Pallas -vaellus käytännössä päättyy Suomen ensimmäisen tunturihotellin pihaan, joten hotelli on mitä mainioin tapa rentoutua raskaan vaelluksen päätteeksi)

 

 

 

 

Kilpisjärvellä on yksi Suomen upeimmista maisemista


Kilpisjärvellä pitää hieman nipistellä itseään, sillä maisemat ovat kertakaikkisen upeat Saanan huipulta. Ehdottomasti yksi parhaimmista päiväpatikoinneista, joita olen koskaan tehnyt. Tälläkin kesälomareissulla haluan kiivetä Saanan päälle, josta aukeaa yksi Suomen kauneimmista maisemista.

Kilpisjärvi sijaitsee Suomen käsivarressa Norjan ja Ruotsin rajalla ja viime kerralla kolmen valtakunnan rajapyykki jäi näkemättä, joten se tulee korjata tällä kertaa. Rajapyykille pääsee M/S Mallalla vesiteitse tai sitten patikoiden Mallan luonnonpuiston läpi. Kilpisjärvi on tunnettu myös kalastuksestaan ja olisikin mielenkiintoista käydä jollain kalaretkellä.

Majoitu: Lapland Hotels Kilpis

 

 

Rovaniemille kaupunkilomalle rentoutumaan ja herkuttelemaan


Paluumatkalla patikointien ja eräjormailujen jälkeen pieni kaupunkiloma tekee varmasti terää sekä rentouminen yhdessä Lapin hienoimmassa hotellissa kuulostaa enemmän kuin paremmalta. Rovaniemellä haluan pelkästään jo näiden upeiden hotellihuoneiden perässä. En ole aikuisiällä käynyt Rovaniemellä kuin päiväseltään, mutta tällä reissulla haluan nauttia arktisen pääkaupungin antimista. Kaupunkilomaan kuuluu oleellisesti myös hyvä ruoka ja sitä tarjoilee Ounasvaaran huipulla Sky Kitchen & View, joka on valittu useaan otteeseen Lapin parhaaksi ravintolaksi.  Mitä kaupunkiloma olisi ilman kulttuuria? Toiveissa olisi käydä tiedekeskus ja museo Arktikumissa, kulttuuritalo Korundissa ja tiedekeskus Pilkkeessä.

Ounasvaaralla on ollut 30 vuoden ajan suosittu 750 metrinen kesäkelkkarata. Testasimme tällaista aikaisemmin Rukalla ja se oli kyllä niin hauskaa puuhaa, että ehdottomasti tämäkin kesäkelkkarata ja näköalahissi menee testiin.

Majoitu: Lapland Hotels Sky Ounasvaara

Oletko valmis omaan seikkailuusi?  Yövy Lapland Hotels -ketjun hotelleissa viisi yötä 10.6.–21.8.2022, saat kuudennen maksutta Lapventure-passilla. Passin saat ensimmäisen yöpymisen yhteydessä. Lue kampanjasta lisää täältä.

 

 

Yllä mainitut retket luonnossa ei edellytä, että omistaa kaikki tarvittavat tavarat ja välineet itse, vaan vuokraamalla pääsee nauttimaan tasokkaista varusteita ilman suuria hankintoja. Lapland Safaris vuokraa varusteita Luostolla, Ylläksellä, Levillä, Saariselällä sekä Rovaniemellä.

Mielenkiintoista muuten katsoa seuraavan vuoden kesälomaa sillä silmällä Lapissa, että miten se onnistuu sähköauton kanssa. Olemme laittaneet juuri sähköauton tilaukseen ja sen pitäisi saapua ensi keväänä eli vuoden 2023 Lapin kesälomareissua varten. Sähköautolla matkustaminen käy vaivatta myös Lapissa, sillä Lapland Hotelsin kaikista hotelleista löytyy maksullinen sähköauton latauspiste, poislukien Lapland Hotels Arena. Latauspisteen teho on maksimissaan 11–22 kW, ja se soveltuu kaikkien täyssähköautojen ja ladattavien hybridien lataamiseen. Mukana tulee olla oma lataukseen soveltuva Type 2 -kaapeli.  Käyttäjäksi voi rekisteröityä www.plugitcloud.com-osoitteessa tai lataamalla ”Plugit Cloud” -applikaation.

 

 

Millaisia vinkkejä sulla on antaa, että mitä Lapissa kannattaa tehdä kesällä ja minne Lapissa kannattaa matkustaa?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia: 

InstagramTiktokFacebookBloglovin tai Blogit.fi

16 Comments on “Mitä tehdä kesällä Lapissa? Meidän kesälomasuunnitelmat

 1. Kesäinen Lappi voisikin olla kiva, me ollaan käyty Lapissa aina vain syksyisin ja talvisin. Jotenkin räkkä pelottaa, vaikka olisi mukavaa nähdä Lappia kesälläkin. Tuo Lapland Hotels -ketjun ”yövy viisi yötä, saat kuudennen ilmaiseksi” on kyllä erinomainen konsepti, jota useana vuonna on tullut hyödynnettyä.

  1. Mie pelkäsin ennen myös räkkää, mutta näin useampana kesänä heinä-elokuussa Lapissa käyneenä, itikoita ja mäkäräisiä on ollut hyvin kohtuullisesti. Lisäksi kannattaa myös pukeutua sen mukaan ja laittaa hyttyshajusteita tms vaikkapa iholle. 🙂 Mukava kuulla, että on tuttu konsepti. Mulla menee testiin tämä ensimmäistä kertaa itsellä.

 2. Ei ole mikään ihme, että SamuliOne, youtube-tähti ja Suomen suosituimman maastopyöräilykanavan tekijä asuu Äkäslompolossa Ylläksen kupeessa nykyisin. Minun kesäinen kohteeni Lapissa kuitenkin on tänä kesänä Tornio, missä on geokätköilyn megatapahtuma. Viime vuonnahan kävin jo etukäteen tutustumassa Perämeren kansallispuistoon. Minä olen pikkaisen kateellinen siitä, että sinulla on sukujuuria Lapissa, koska minulla ei ole mitään sukuhistoriaan liittyvää kosketuspintaa Lappiin.

 3. Elokuussa säiden suosiessa pysähdytään varmaan patikoimaan Kilpisjörvellä (olen ollut reilu 30 v sitten), mutta muuten luulen, että en juuri Lappiin enää mene. En ole talvi-ihmisiä ja sekä ruska että juhannusvaellukset tehneenä, en jotenkin kaipaa sinne. Samalla ajalla lentää jo kauas😉

 4. Lappi voisi olla kivakin kohde, mutta 2400 km kierros on meille kyllä liikaa ajettavaksi – kävisi työstä …
  Pari kertaa olemme käyneet pohjoisessa siten, että toinen suunta on menty autojunalla ja sitten ajeltu takaisin. Kesäinen valoisuus olisi kyllä kerta kerran jälkeen kokemisen arvoinen!

 5. Tämä listaus voisi hyvin olla omani 🙂 Kaikki kolme, Muonio, Ylläs ja Kilpisjärvi ovat omia Lappi-suosikkejani ja tarjoavat niin paljon upeita luontoelämyksiä kaikkina vuodenaikoina. Meillä taitaa ikävä kyllä tämä kesä olla sellainen, ettei perinteistä kesän Lapin-matkaa ennätetä tekemään.

 6. Eipä oo ikinä tullut käytyä Lapissa kesäaikaan, mahtavia vinkkejä! Erityisesti Saanan haluaisin joskus huiputtaa ehdottomasti. Itikoista olisin huolissaan, niistä oon kuullut kauhutarinoita Lapista.

 7. Morjens Veera. Täytyy sanoa että blogis on mennyt huonompaan suuntaan. Kaupallisia yhteistöitä joka tuutista. Seuraan sunnuntaistriimiä lukijana ja oon pannut merkille, ettei sua juuri kiinnosta muiden postauksia kommentoida, ylimielistä ja valikoiden vastataan lukijoille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *