KOTIMAA - MATKALLE KYÖSTIN KANSSA

Päiväretki Fiskarsin Ruukkiin – mikä kesäkaupunki!

Tehtiin tällä viikolla päiväretki Fiskarsin Ruukkiin, joka on syntynyt 1600-luvulla. Monelle saattaa Fiskarsista tulla ensimmäisenä mieleen ne oranssit sakset, mutta voin luvata yhden asian: Fiskarsin Ruukki on paljon muutakin. Pieni kylä tunnetaan nimittäin yhtenä Suomen taiteen ja muotoilun keskuksena sekä se on ihan täydellinen kesäinen matkakohde.

Vaikka Fiskars on ympärivuotinen matkakohde, ei sitä voi kieltää että se on varmasti parhaimmillaan kesällä. Vehreitä maisemia, pieniä kävelysiltoja kukkineen Fiskarsinjoen ylitse, upeita vanhoja puutaloja, jotka kätkee sisälleen mielenkiintoisia käsitöitä, desiginia ja taidetta sekä laadukasta ruokaa ja juomaa terasseineen. Ei kuulosta ollenkaan huonolta vai mitä?

Niin kuin jotkut ovat saattaneet huomata, meidän aikaisemmin suunniteltu Suomen ja Norjan road trip ei toteutunut, sillä meille sittenkin tuli vielä perheenlisäys tälle kesälle vaikka ehdittiin jo luopua toivosta. Tämä muutti vähän meidän kesäloman suunnitelmia. Ollaankin nyt tutustuttu Helsinkiin ja pääkaupunkiseudun lähettyvillä oleviin matkakohteisiin Kyösti-corgivauvan kanssa, huomenna matka jatkuu Pohjois-Karjalaan.

Fiskars on vajaan sadan kilometrin päässä Helsingistä eli sen helposti taittaa päiväreissuna. Fiskarsin Ruukista löytyy kyllä todella sympaattisia majoituksia, joka ei myöskään varmasti olisi yhtään hullumpi idea. Samaan käyntiin voi yhdistää myös esimerkiksi Tammisaaren ja Billnäsin Ruukin, sillä ne ovat aivan vieressä.

Fiskarsin Ruukin raitin korkeimmalle yltävä rakennus on kellotornirakennus eli Könnin kello, joka on näyttänyt aikaa pari sataa vuotta kylän asukkaille.

 

Könnin kello on näyttänyt aikaa fiskarsilaisille vuodesta 1842.

 

Fiskarsin ruukin pääkatu

 

 

 

Makuaistien hemmottelua Fiskarsin Ruukissa

Fiskarsinjoki virtaa läpi kylän ja jakaa sen kahteen osaan. Kannattaa kävellä molemmin puolin jokea, sillä kummaltakin puolelta löydät mielenkiintoisia kohteita. Heittäisin arviolta kilometrin molempiin suuntiin ja olet nähnyt kaiken. Me pysähdyimme lounaalle Lukaalin terassille, jonne myös koirat olivat tervetulleita. Pieni annoskateus meinasi iskeä oman maalaissalaatin (jossa oli aivan täydellistä revittyä kanaa) kanssa, sillä Jussin burger näytti ja maistui todella hyvältä.

Mietittiin jokunen tovi Lukaalin ja Kuparipajan välillä, sillä siellä olisi ollut tarjolla erittäin herkullinen maalaisbuffet. Päädyttiin Lukaaliin pienemmän nälän takia, sillä Kuparipajaan oltaisiin tarvittu isompi ruokahalu.

 

Maalaissalaatti kanalla

 

Jussin burger maistui kyllä hyvälle!

 

 

Arkkitehti Waldemar Aspelinin suunnittelema Lukaali on vuosisadan vaihteen kertaustyyliä edustava seuraintalo, joka valmistui vuonna 1896 ruukin asukkaiden yhteistyön tuloksena. Kuparipaja rakennettiin alunperin vuonna 1818. Kaksi-kerroksinen kivitalo paloi vuonna 1855, mutta se rakennettiin uudelleen. Kuparivasaratoiminnan loputtua rakennuksen alakertaan sijoitettiin hienopajan tuotantoa ja yläkertaan hiomo.

Niinkuin huomaatte, jokaisella rakennuksella Fiskarsin Ruukissa on oma mielenkiintoinen historia.

 

Lukaali -ravintola Fiskarsissa

 

Kuparipaja -ravintola Fiskarsissa

 

Juomapuolella ehdottomasti suositukset Fiskarsin Ruukin kolmelle juomatuottajalle: omenasiidereitä valmistavalle Kuura Ciderille, artesaanioluita valmistavalle Fiskarsin Panimolle sekä käsityöläistislaamo Ägräs Distillerylle, joka valmistaa akvaviittiä, giniä, viskiä ja digestiiviä.

Myös vierailut panimoissa / tislaamoissa sekä tastingit on mahdollista. Täältä voit lukea Lyhyenä Hetkenä -blogin kokemuksia näistä kolmesta juomatuottajasta: ”Ägräs Distillery, Kuura Cider ja Fiskarsin Panimo – Kolmen juomatuottajan kierros Fiskarsissa”.

 

Kuura Cider

 

Kuura Cider

 

Fiskarsin Panimo ja kulman takaa löydät Ägräs Distilleryn

 

Ägräs Tap Roomin terassi ja perinteinen gin tonic

 

Ostoksille Fiskarsin Ruukkiin

Fiskarsin Ruukista löydät Suomen vanhimman yrityksen eli Fiskarsin rautaruukin, joka on perustettu vuonna 1649. Nykyisin yritys tunnetaan nimellä Fiskars Oyj, johon kuuluu kansainvälisesti tuttuja brändejä: Fiskars, Gerber, Iittala, Royal Copenhagen, Waterford ja Wedgwood.

Luin aikaisemmin mielenkiintoisen artikkelin noista Fiskarsin kuuluisista oranssikahvaisista saksista, jossa kerrottiin että kyseiset klassikkosakset on syntyneet puoliksi vahingossa. Fiskars on myynyt saksia yli miljardi kappaletta, joten periaatteessa joka kahdeksannella ihmisellä maailmassa on Fiskarsin sakset, sillä meitä on vajaa 8 miljardia maapallolla.

Fiskarsin oranssikahvaiset sakset ovat suomalaisen teollisuusmuotoilun klassikko. Ne tunnistetaan Utsjoelta Arizonaan ja Aasiaan asti. Oranssi väri ei valikoitunut kahvoihin 50 vuotta sitten minkään brändityöryhmän esityksestä, vaan lähes sattumalta. – Kai Jauhiainen / Länsiväylä

 

 

 

Muitakin putiikkeja Fiskarsista löytyy, sillä se on toiminut jo kolme vuosikymmenen ajan huippuosaajien koti- ja työpaikkana sekä inspiraation lähteenä. Voit tutustua lisää Fiskarsin putiikkeihin täältä, mutta vinkkaan käymään ainakin Kantti Design Shopissa, Bild & Bo:ssa, Onoma Shopissa, Butiken på Landetissa, Fiskarsin Panimon ja Kuura Ciderin puodissa, käsityöverstas Kaarnalaivassa, maailmankauppa Kirahvissa, Palonissa sekä ruokapuoti Lumossa.

 

 

Fiskarsin Ruukki on mielenkiintoinen kesäinen matkakohde. Mitä kesäkohdetta sie suosittelet?

 

Veera


Seuraa AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA -matkablogia:

Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa), Instagramin (@veerapirita), Twitterin, Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

6 Comments on “Päiväretki Fiskarsin Ruukkiin – mikä kesäkaupunki!

  1. Kuinkahan monena kesänä olen miettinyt, että tuonne Fiskarsiin pitäisi mennä, mutta kun on vaan jostain syystä aina jäänyt. Tämäkin postaus todistaa, että kyllä kannattaisi. Voi rähmä tuota teidän perheenlisäystä. Ihan vastustamaton 🙂

    1. Sama homma täällä, varmaan neljä kesää tässä haaveillessa meni ennen kuin sain aikaiseksi lähdettyä Fiskarsiin. Päätöstä helpotti huomattavasti oman auton hommaaminen, mutta kyllä sinne julkisillakin pääsee. Suosittelen käymään joskus! Kyösti on kyllä aika vastustamaton. <3

  2. Kieltämättä ihanan näköinen paikka! Olen joskus haaveillut käyväni Fiskarsissa (kuten miljoonassa muussakin Suomen kohteessa) mutta enpä vaan vielä ole sinne päässyt. Tänä kesänä tosin on tullut kierreltyä Suomea ristiin rastiin. Onnea perheenlisäyksestä! 🙂

  3. Meidän on pakko ottaa tämä ensi kesänä ohjelmaan kunnon päiväretkenä! Ollaan käyty pikaisesti ihmettelemässä maisemia, mutta tuo paninokierros ja hyvät ruuat ehdottomasti on koettava itse. Sanotaan mitä sanotaan sisältömarkkinoinnista ja somevaikuttajista, niin Fiskars on kyllä saanut siitä varmasti useita lisäkävijöitä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *