KOTIMAA - NORJA

Parhaimpia hetkiä ja paikkoja Lapin ja Lofoottien seikkailulta

Kai se on uskottava, että kesäloma on lopuillaan. Sinne hujahti melkein kuukausi lomaa. Suurin osa lomasta tuli vietettyä renkaiden päällä maanteillä, joka vei meidät Lapin ja Norjan upeisiin maisemiin. Matkassa oli mukana avopuoliso, koira ja teltta. Suurin osa reissusta nukuttiin teltassa – kaksi yötä hotellissa Levillä ja kolme yötä mökissä Muoniossa. Tässä postauksessa kerron teille kuusi parasta paikkaa/hetkeä meidän reissun ajalta. Lähdetääs kurkkaa!

Voinen tunnustaa jo tässä, että nyt on kyllä hetkeksi nautittu ulkoilmasta sekä luonnossa nukkumisesta varastoon. Viimeiset yöt oikeassa sängyssä peiton ja tyynyn kanssa ovat tehneet erittäin hyvää. Kai sitä loppujen lopuksi on aika mukavuudenhaluinen ja arvostaa tuollaisia ’ylellisyystuotteita’.

Reissu oli silti ikimuistoinen ja en vaihtaisi päivääkään, kilometrejä kertyi lähemmäs 5 000 kaiken kaikkiaan: Helsinki – Joensuu – Hossan kansallispuisto – Oulangan kansallispuisto – Muonio/ Kerässieppi / Pallas-yllästunturin kansallispuisto – Kilpisjärvi – Tromssa – Lofootit päästä päähän – Andoya – Senja – Muonio – Joensuu, tästä jatkamme matkaa parin päivän päästä Helsinkiin.

Nyt ne luvatut kuusi parasta Lapissa ja Norjassa:

1. Nusfjordin ihana ja kuvauksellinen pieni kalastajakylä


Jos pitäisi nimetä vain yksi kuvauksellinen kylä Lofooteilta, se olisi tämä. Kyseinen kylä on yksi Norjan vanhmmista ja silti hyvin säilyneistä kylistä, joka on periaatteessa yksi iso ulkoilmamuseo ennemmin kuin kylä. Tänne piti maksaa 100 kruunun pääsymaksu, jolla pääsit kiertelemään kylässä sekä tutustumaan erilaisiin museoihin ja vanhoihin tiloihin. Vanhimmat rakennukset täällä ovat 1800-luvun alusta.

Parhaimmat tärpit tänne on ihan vain yleinen pyöriskely (kameran kanssa) kylässä sekä 1907 avattuun sekatavarakauppaan tutustuminen ja korvapuustien nauttimiseen leipomossa, joka on perustettu vuonna 1877. Täällä on niiiiin kaunista. Ehdottomasti kauneimpia kohteita Lofooteilla.

Jos rahapussi kestää (meidän ei kestänyt + ne oli jo täyteen varattu varmaan aikoja sitten), niin Nusfjordissa on ihanan näköiset rorbut Nusfjord Artic Resortilta, jonka vieraat pääsee myös saunomaan ja paljuilemaan todella upeassa miljöössä. Yritin varata meille kyseisen saunan ja paljun, mutta se oli kesäkuukausina tarkoitettu vain resortin vieraille.

 

 

 

 

 

 

Aika kivat saunat ja paljut Nusfjord Artic Resortilla vai mitä?

 

2. Bleik & Stave campingin saunat ja porealtaat


Saunaan ja porealtaaseen oli silti päästävä, vaikkei se Nusfjordissa onnistunutkaan. Andoyan saarella Bleikissä on Stave Camping -leirintäalue, joilla on teltta- ja karavaanaripaikkoja sekä mökkimajoitusta. Syy miksi me haluttiin tänne, oli rantasauna sekä pienille kukkuloille rakennetut porealtaat. Varattiin molemmat noin viikkoa etukäteen, sillä joka paikassa sanottiin että ne ovat todella suosittuja ja varaus etukäteen on lähes pakollinen.

Suurin sesonki Lofooteilla oli elokuun puolella jo ohi, joten välttämättä emme olisi tarvinneet etukäteen varausta: porealtaita oli vajaa kymmenen ja useampi niistä oli tyhjillään pitkin päivää ja iltaa. Mutta suosittelen silti tekemään varauksen, ehdottomasti jos oot liikenteessä heinäkuussa. Pisteet kotiin myös siitä, että täällä oli suomalainen työntekijä, jonka kanssa oli mielenkiintoista rupatella.

Meillä jakautui Jussin kanssa mielipiteet: erityisesti mie rakastuin noihin porealtaisiin ja Jussin juttu oli enemmän rantasauna, josta oli helppo pulahtaa uimaan. Molemmat on silti kokeilemisen arvoisia ja oli aika ihanaa hemmotella itseään telttailun lomassa, jossa helposti tulee vähän ryöhnäisempi olo kuin neljän seinän sisässä asuvana.

 

 

 

Rantasaunasta oli lyhyt matka uimaan.

 

3. Henningsvaer on vanha kalastajakylä, jonne voisin muuttaa vaikka heti


Jos pitäisi miettiä joku paikka Lofooteilla minne haluaisin muuttaa, se olisi Hennigsvaer. Kylä on vanha kalastajakylä, joka on nykyisin suosittu myös turistien keskuudessa. Kylä on todella sympaattinen vanhoine värikkäine puutaloineen sekä täällä on suhteellisen paljon kokoon nähden hyviä ravintoloita, kahviloita sekä erilaisia putiikkeja. Täällä tuli mieleen, että Henningsvaer on Lofoottien Punavuori/Kallio.

Erityismaininta Lystoperiet -kahvilalle, jossa oli rikollisen herkullisen näköisiä leivonnaisia sekä hyvää (ja kohtuuhintaista Norjan mittapuulla) ruokaa. Plussaa siitä, että terassille sai tulla myös koirat. Mitä muuten koiriin ja Norjaan tulee, niin Norja on siinä mielessä vähän nihkeä koiran kanssa. Oikeastaan minnekään et saanut mennä koiran kanssa sisään, toisin kuin Suomessa. Jopa osat terasseista kielsi koirat. Suomalainen työntekijä Stave Campingissa sanoi, että Norja tulee monessa asiassa Suomea perässä ja niistä yksi on juuri koirapolitiikka.

Pidettiin pari yötä teltalla tukikohtaa Rørvikstrandassa, joka on upea hiekkaranta ennen Henningsvaeria. Plussaa siitä, että täällä on vessat, vesipiste sekä kylmä ulkosuihku, jolla pääsee pesemään merivedet ihosta. Jos sulla ei oo suunnitelmissa telttailla Lofooteilla, niin se on kyllä silti käymisen arvoinen ranta.

 

 

 

 

4. Hauklandin rannalla telttailu


Mitä telttailuun rannoilla tulee lisää, niin Hauklandin biitsi oli aivan ihana kaikin puolin. Telttailijoita oli paljon täällä, me otettiin oma paikka vähän sivumpaa että saatiin edes vähän omaa rauhaa. Täällä ollessa meillä oli reissun parhaat säät ja nautittiin päivistä rannalla teltan vieressä makoillen ja kirjaa lukien. Ai että miten kivaa oli!

Hauklandin ranta on aika suosittu ja yhtenä päivänä tänne kärrättiin bussillinen eläkeläisiä ihastelemaan rantaa – muutenkin päivisin oli rannalla paljon muualta tulleita. Illat olivat huomattavasti rauhallisempia rannalla.

Käytiin yhtenä iltana myös kiipeämässä Mannenille, joka on aivan rannan vieressä. Hauklandin ympärillä on useampi erilainen vuori, joten siinä mielessä myös Haukland on hyvä tukikohta useammalle päivälle.

 

 

 

 

5. Måtindenille kiipeäminen Andoyalla


Tiesin, että meidän reissussa tultaisiin kiipeämään useammalle vuorelle ja niitä kertyikin yllättävän paljon. Käytiin muun muassa Saana-tunturilla, Svolvaergeitalla, Kvalvikalla, Mannenilla, Nipenillä, Hestenillä sekä mun suosikilla Måtindenillä. Svolvaergeita jouduttiin keskeyttämään noin puolessa välissä, kun tajuttiin ettei se ole sopiva meidän koiran lyhyiden jalkojen takia ja kantamista tuli koko ajan lisää ja lisää. Tämän jälkeen osattiin sitten katsoa sellaiset trekkailut, jotka soveltui töppöjalalle myös. Täältä kannattaa bongailla omat patikoinnit Norjaan, tuolta sai tosi hyvät kuvaukset reiteille.

Kaikki näistä oli todella upeita ja veti hiljaiseksi huipulla, mutta erityisesti vaikutuksen muhun teki Måtinden Andoyan saarella Bleikin vieressä. Lisäksi reitti sinne oli tosi miellyttävä: ensimmäinen pätkä oli rankin ja jyrkin, jonka jälkeen reitti oli helppoa: tasaista pidemmän matkaa ja sitten vähän nousua/laskua ja sitten taas vähän tasaista ja sitten taas vähän nousua/laskua ja sitten viimeinen sykäys Måtindenin huipulle, josta aukesi t o d e l l a upeat maisemat. Heittämällä parhaimmat reissulta.

 

 

 

 

6. Oulangan kansallispuiston melonteretki (.. okei ja Pieni karhunkierros siellä oli myös aika ihana)


Viimeisenä Suomi-osuuden parhaimmat palat, joka oli yllättäen Oulangan kansallispuisto. Näin jälkikäteen oon harmitellut, että oltiin vain kaksi yötä täällä. Olisi meillä loppujen lopuksi ollut aikaa enemmänkin olla Suomen puolella.

Eka yö vietettiin Oulankajoen varrella kanootin kanssa, sillä melottiin 25 kilometrin pituinen melontareitti Kiutakönkäälta Jäkälänmutkaan. Tää on ehdottomasti yksi elämäni hienoimpia Suomi-elämyksiä, jota suosittelen kyllä jokaiselle. Reitti sopii myös kaikille, sillä siellä ei ole mitään koskiosuuksia vaan meno on hyvin rauhallista.

Melontereitin lisäksi myös Pieni karhunkierros teki vaikutuksen, josta olen haaveillut vuosia. Pakattiin rinkkoihin teltat ja makuupussit myös ja yövyttiin Pienen karhunkierroksen varrella Siilastuvan yhteydessä Kitkajoella.

Siinäpä oli omat suosikkini meidän reitin varrelta, tätä listaa olisin kyllä voinut jatkaa loputtomiin. Meidän matkan varrelle osui monta upeaa paikkaa ja hetkeä. Ei voi muuta sanoa, kuin että kyllä se luonto vetää montaa kertaa sanattomaksi ihmisen. 

 

 

 

 

Mikä näistä paikoista on sun suosikki? Jos oot käynyt Lapissa tai Lofooteilla, niin mitkä sieltä on sun omia suosikkeja?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia:

Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa), Instagramin (@veerapirita) , Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

14 Comments on “Parhaimpia hetkiä ja paikkoja Lapin ja Lofoottien seikkailulta

 1. Jännä, että koitte Norjan nihkeäksi koiran kanssa. Mulla oli myös tänä kesänä Pohjois-Norjan reissulla koira mukana, enkä törmännyt minkäänlaisiin ongelmiin sen kanssa. Yhdessä turisti-infossa taisi olla kieltokyltti, mutta ainakin Tromssan turisti-infoon sai mennä myös koiran kanssa. Toki ravintoloihin yms. en edes harkinnut ottavani sitä mukaan.

  Eikö Oulanka olekin ihana! Mä ihastuin siihen viime kesänä Pienellä Karhunkierroksella ja vähän muutenkin siellä kierrellessäni. Oulangan maisemat löivät ihan ällikällä.

 2. Ei voi kyllä kuin (taas) sanoa, että vitsit teijän matka on kyl unelma 😍 siis niin kauniita paikkoja! Oot saanu kyl tommosen road tripin tekemisen ihan mun bucket listin kärkeen!

 3. Kävin itsekin viikon reissun Lofooteilla nyt elokuun alussa ja voi niitä maiseamia! Hennigsvaer oli kyllä ihana ja tykkäsin myös E10 tien loppupäässä olevista pienistä kalastajakylistä. Haikkaaminen on ihan parasta vaikka reitit välillä meinaski hirvittää. Sulla on tässä listassa myös muita mahtavia vinkkejä mitkä täytyy kyllä laittaa korvan taakse! Lapissa Levillä on tullut käytyä jokaiseen vuodenaikaan mutta Pyhätunturi varsinkin näin kesäaikaan on yksi omista suosikeista.

  1. Joo sun reissua olikin super mielenkiintoista seurata, tuttuja kohteita vilahti monta ja useampi harmitus, kun ei tajuttu käydä kaikissa ihanissa paikoissa. Joo ne e10:n loppupään pikkukylät oli kyllä todella sympaattiset myös.

   Pyhätunturilla olisi kyllä kiva käydä myös joskus. Niin paljon paikkoja jonne olis siistiä päästä.

 4. Aika ihanat helmet tähän on valikoituneet, vaikka varmasti tunkua olis ollut tällä listalla. 🙂 Nuo paljut ja saunat Norjan maisemissa olisi kyllä kokemisen arvoiset. Ja huikea tuo Måtindenin huippu! Jännä kuulla, että Norjassa oltaisiin monessa asiassa Suomea jäljessä, yleensä tää on Pohjoismaiden takapajula.

 5. Ihania kuvia Lofooteilta! Olin itsekkin siellä reissaamassa viime kesänä, mutta osittain eri paikoissa, joten kiva lukea kokemuksia muualtakin. Måtinden menee seuraavan Lofoottien matkan listalle 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *