KOTIMAA

Puutarhamatkailu Suomessa – täydellistä kesäpuuhaa

Puutarhamatkailu Suomessa on ihanaa kesäpuuhaa, joka tuli tutuksi erityisesti viime kesänä. Suomessa on paljon mielenkiintoisia matkakohteita mitä tulee puutarhakohteisiin ja voisin tutustua vaikka niihin kaikkiin. Tässä postauksessa vinkkaan mielenkiintoisia vaihtoehtoja puutarhamatkailuun.

Kotimaan matkailu on varmasti monilla hyvinkin ajankohtainen myös tulevana kesänä epävakaan koronatilanteen takia, joten puutarhamatkailu on loistava vaihtoehto kesäreissuille. Tein viime kesänä monta pienempää päiväretkeä pääkaupunkiseudulla, mutta suunnittelin myös muutamia matkoja mielenkiintoisten ja käymisen arvoisten puutarhojen kannalta. Sormet oikein syyhyää, sillä meidän mökkimatkan varrella Helsingistä Ristiinaan on monta mielenkiintoista puutarhaa / taimistoa, joten näistä tulee varmasti ostettua paljon kesäkukkia mökille.

Innostus itsellä puutarhamatkailuun alkoi parisen vuotta sitten Lontoon matkallamme, kun vierailimme tuolloin upeassa Kew Gardenissa. Edessä oli juuri ensimmäinen kesä omassa puutarhassa, joten Kew Garden oli ihana inspiraation lähde. Puutarhamatkailussa onkin ihanaa ottaa ideoita omaan puutarhaan sekä vain puhtaasti ihastella kauneutta.

Olisin kovasti halunnut viime vuonna jo Viroon eri puutarhamarkkinoille, mutta koronan takia ne jäi käymättä. Näyttää pahasti myös siltä, että myös tänä vuonna jää välistä. Onneksi meillä on Suomessa myös huikeita matkakohteita.

 

Kew Garden Lontoossa sytytti kipinän puutarhamatkailuun.

 

 

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha – kenties Helsingin yksi tunnetuimmista puutarhakohteista, jossa on noin neljä hehtaaria ulkopuutarhaa sekä upeita kasvihuoneita, joiden kautta pääsee esimerkiksi tropiikin tai aavikon tunnelmiin. Kaisaniemellä on pitkä historia Helsingissä, sillä se on perustettu jo vuonna 1829. Ulkopuutarha on ilmainen, kasvihuoneisiin on pääsymaksu.

Vinkki: täältä löydät kaikki Suomen kasvitieteelliset puutarhat

 

Mustilan puutarha + Mustila arboretum – Elimäellä on yksi Suomen kauneimmista puutarhoista eli Mustilan puutarha, joilla on erityisen inspiroiva Instagram. Heidän verkkokaupassa sekä toki itse myymälässä on todella kivoja ja vähän erikoisiakin juttuja. Tykkään täällä siitä, että kaikki on super kaunista ja aseteltu nätisti esille.

Arboretumin puolella on todella hurmaava kahvila vanhassa hirsitalossa sekä täällä on alppiruusulaakso, joka on kuulemma todella upea touko-kesäkuussa. Täällä oli myös aika edullisia alppiruusun taimia, ostin mökille Jussi-lajikkeen.

Vinkki: alueella on myös Mustilan Viini ja heidän viinitupa todella tunnelmallisessa miljöössä. Meidän epäonneksi tuo viinitupa oli kiinni, joka harmitti.

 

Mustila arboretumin kahvila oli söötti.

 

Botania – Joensuussa asuessa en osannut arvostaa miten upea Botania on, mutta onneksi nykyisin osaan. Täältä löytyy ulkopuutarha sekä kasvihuoneita, joista ehdottomasti mielenkiintoisin on maailman pohjoisin perhostalo.

Vinkki: pistipä silmään nettisivuja tutkaillessa, että heillä on tarjolla myös kasvisbrunssia. Hauska idea.

 

Tertin kartano – viime kesän Saimaan reissulla ihastuin Tertin kartanoon täysin, se oli niin kaunis paikka ja erityisesti heidän puutarhat ja omavaraisuus kiehtoi. Mikkelissä sijaitsevasta Tertistä löydät neljän hehtaarin pihapiirin, jossa on yrttipuutarha, muuripuutarha, arboretum sekä täällä kasvaa myös toistasataa vuotta vanha ja kaunis Tertin ruusu. Viidellä eurolla voit ostaa halutessasi audioguiden, jonka avulla voit omatoimisesti kiertää puutarhan.

Vinkki: kartanohotellin majoitus sekä tertin ravintolan antimet ovat kokemisen arvoiset myös.

 

Tertin puutarhan antimia löytyy myös ravintolan puolella lautaselta.

 

Siirtolapuutarhat – ympäri Suomea on mitä ihanimpia siirtolapuutarhoja, joiden tunnelmallisilla kaduilla on ihanaa kävellä ja ihastella toinen toistaan ihanempaa puutarhaa ja mökkiä. Helsingistä oma suosikkini on Herttoniemen siirtolapuutarha, mutta täältä löydät kahdeksan muutakin siirtolapuutarhaa Helsingistä.

 

Haagan alppiruusupuisto – klasikkojen klassikko Helsingissä, joka täyttyy touko-kesäkuussa alppiruusuista ja heidän ihastelijoista. Puisto on todella suosittu, joten kannattaa yrittää tulla mahdollisimman aikaisin tai myöhempään illalla. Puiston lisäksi tämä on myös Helsingin yliopiston koealue kasvinjalostukseen.

 

Minä ja ihanat alppiruusut.

 

Kyösti alppiruusujen kanssa.

 

Eija’s Garden – tämä on ehdottomasti paikka, jossa haluan tänä kesänä käydä. Eija’s Garden on englantilaistyyppinen elämyspuutarha Eija’s garden puutarhamyymälöineen Ahvenkoskella eli Loviisan ja Pyhtään suunnilla. Täällä järjestetään myös erilaisia kursseja ja luentoja.

Törmäsin tähän puutarhaan ensimmäisen kerran Puhetta puutarhasta -podcastissa jaksossa 34, jossa aiheena oli ’kutkuttavat puutarhakaupat’. Muutenkin kyseinen podcast kannattaa ottaa kuunteluun, jos pikkaisenkaan olet kiinnostunut puutarhasta, kukista, viljelystä tms.

 

Avoimet puutarhat -päivä – vuonna 2021 tätä teemapäivää vietetään 20.6. sunnuntaina, jolloin noin 50 000 vierailijaa tutustuvat satoihin puutarhoihin ympäri Suomen. Meinasin hetken jo viime vuonna ilmoittaa meidän puutarhan tähän, mutta sitten en kuitenkaan uskaltanut. Tapahtuman kartasta on kiva katsoa oman lähiseudun avoimia puutarhoja, joihin pääsee ilmaiseksi tutustumaan.

 

 

Kenkävero – Tertin lisäksi Mikkelissä on myös paljon kehuttu Kenkävero. Kun teimme Mikkelin Nordeassa mökkikaupat, saimme toivoa johonkin paikalliseen yritykseen lahjakortin ja pyysin Kenkäveroon. Eli täällä tulemme varmasti käymään ensi kesänä, sillä  Pappilan pihapiiri ja ravintola kuulostaa enemmän kuin houkuttelevalta.

Lue tästä postauksesta lisää Mikkelin upeasta Kenkäverosta.

 

 

Sapokan vesipuisto – nimi saattaa aluksi vähän hämätä, sillä kyse ei ole mistään Serenan kaltaisesta vesipuistosta vaan puutarhasta Kotkassa. Paljon kehuttu Sapokka teki kyllä vaikutuksen, se oli aivan upea. Täällä oli paljon myös isoja alppiruusuja ja mietinkin, että täällä olisi aika ihana käydä kun ne ovat kauneimmassa kukassaan.

Vinkki: kannattaa samalla käydä herkuttelemassa kotkalaista herkkua eli possoa.

 

Sapokka on yksi suosikkini Suomesta.

 

18 puutarhan puutarhamatkapolku – tämä on tosin jo vanha hanke, mutta nettisivuilla on silti mielenkiintoisia vaihtoehtoja Varsinais-Suomessa ja Hämeessä kulkevaan 18 puutarhan puutarhamatkapolkuun. Puutarhojen välillä on matkaa korkeintaan kahdeksankymmentä kilometriä ja kokonaispituus on noin kahdeksansataa kilometriä. Siinähän saisi vaikka yhden kesäloman kulutettua hyvin puutarhamatkapolkua kulkiessa.

Hatanpään arboretum – säästin viimeiseksi yhden suosikeistani eli Tampereella sijaitsevan Hatanpään arboretumin. Olin viime kesänä Visit Tampereen yhteistyömatkalla Tampereella ja tämän matkan aikana halusin käydä myös kehutussa Hatanpäässä. Erityisesti täältä jäi mieleen upea ruusutarha, jossa on vajaa 200 eri ruusulajiketta. Pyhäjärven maisemat tuovat myös oman tunnelmansa tässä kolmeen puistoon jaetussa arboretumissa.

 

 

 

 

Kyselin myös vinkkejä puutarhamatkailuun eräässä Facebook-ryhmässä puutarhamatkailuun liittyen Suomessa ja laitoin nämä kohteet itselle ylös tulevaa ajatellen:

 

 

Sun vuoro – mitä puutarhamatkailuun liittyviä kohteita suosittelet Suomesta tai ulkomailta?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia: 

Instagramin (@veerapirita) , Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa)Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta.

 

8 Comments on “Puutarhamatkailu Suomessa – täydellistä kesäpuuhaa

 1. Todella mielenkiintoinen näkökulma kotimaan matkailuun! Nautin todella paljon puutarhoissa kiertelystä, ja olit kivasti koonnut vinkkejä puutarhamatkaa suunnittelevalle. Ja kiitos podcast-vinkistä, pitää ottaa kuunteluun.

  Haluan ehdottomasti nostaa esille Taivassalosta Pionien kodin. Kyseessä on perheyritys, ja taimisto on nimensä mukaisesti erikoistunut pioneihin. Heillä onkin n. 150 eri lajiketta! Erinomainen retkikohde pionien kukinta-aikaan.

  Ulkomaille mikäli suuntaa puutarhamarkkinoille, niin kannattaa muistaa, että EU:n ulkopuolelta tarvitsee kasvinterveystodistuksen, jotta voi tuoda kasvin tai siemenet Suomeen.

  1. Eikö Marika! Puutarhamatkailu on kyllä kivaa, voi tosin olla petollista rahapussille kun haluaa ostaa auton täyteen kukkia. 😀

   Pionien koti kuulostaa ihanalta, 150 eri lajiketta. Siinä riittää kyllä kauneutta ja paljon. Pitää muistaa tuo paikka, jos joskus tuolla suunnalla liikkuu.

   En ole vielä tuonut mitään ulkomailta, mutta takaraivossa on että sitten jos tuon, niin pitää selvittää kaikki tuontiin liittyvät luvat ja todistukset. Harmittaa erityisesti tuo Viron puutarhamarkkinat, jotka jäävät tältäkin kesältä.

 2. Ihana kirjoitus! Meillä on selvästi yhteinen kiinnostuksen kohde ja saman tien laitoin muistiin muutaman vinkkisi, jotka saattavat kesällä sattua matkan varrelle. Moni näistä on tuttukin, esim Hatanpään arboretum ja Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha. Haagan Alppiruusupuisto on ihan huippu, siellä kävin viime kesänä montakin kertaa. Kaikkein parasta oli mennä sinne varhain aamulla, kuuden – seitsemän välillä, jolloin lähialueen tietöitten ääni ei vielä häirinnyt linnunlaulua. Meilahden Arboretum on myös tuttu, ihanan rauhallinen paikka käydä jopa vilkkaiden lastenlasten kanssa, joille riittää tilaa juoksennella ja kiipeillä. Tästä kirjoitin viime vuonna blogitekstinkin: https://ailajajuha.com/2020/07/30/meilahden-arboretum/ . Tuo mainitsemasi Avoimet puutarhat – idea oli aivan mahtava. Viime vuonna katsoimme kartasta etukäteen meille sopivan pyöräilyreitin Helsingissä ja vietimme oikein ihanan päivän puutarhoja kierrellen. Väkeä oli liikkeellä yllättävän vähän, mikä useassa paikassa tarjosi myös mukavan jutteluhetken puutarhan pitäjän kanssa. Esimerkiksi Vallilan siirtolapuutarhassa oli monikin piha auki. Tähän retkeen liittyy myös oma hauska muisto. Satuimme sopiviksi haastateltaviksi MTV3:n uutisiin juttua tehneille, joten lopulta oli illalla jo kiire nähdä telkkariuutiset kotona. Tästäkin retkestämme tein tekstin: https://ailajajuha.com/2020/07/07/avoimet-puutarhat/ Pari puutarhaa lisäisin listoillesi. Herttoniemen kartanon puutarha on mukava ympäristö ja erityisesti pionien kukkiessa ihana. Annalan puutarha on myöskin mukava vierailupaikka, se on usein pyöräretkiemme varrella, oli myös tuolla avointen puutarhojen kierroksella. Tuli mieleen, että olisipa kiva tavata kesällä vaikka meidän pienellä rivitalopihalla.

 3. Koen itseni jokseenkin innostuneeksi kasvihörhöksi myöskin, mutta tätä lukiessa alkoi välittömästi hävettämään, etten koskaan ole monessa kasvitieteellisessa puutarhassa vieraillut – en edes Turun kasvitieteellisessä puutarhassa Ruissalossa. Matkaa kotoa sinne on huimat 5 kilometriä, joten kesälle ehdoton vierailukohde tämä innoittamana. 😀

 4. Ah, mä rakastan puutarhoja ja puistoja! Tähän mennessä kaunein ihmisen rakentama puistoalue on tullut eteen ehkäpä Kööpenhaminassa ihan vahingossa. Eksyin matkalla Fisketorvetiin ja päädyin sitten sattumalta Tanskan puutarhaseuran puutarhaan, Haveselskabets haveen, joka oli kuin jostain sadusta! Se alkuosa oli aika perinteistä kukkaloistoa, mutta toisessa päässä oli aivan ihana pieni lampi, jonka ympärillä kasvoi vehreää kasvillisuutta. Siellä oli myös sellanen pieni valkea huvimaja. Istuskelin pitkään noissa maisemissa ihan ylhässä yksinäisyydessäni, kun muita kävijöitä ei näkynyt missään. Tykkäsin Köpiksessä myös Assistens Kirkegårdista eli ikivanhasta hautausmaasta, jossa kasvoi kauniita puuvanhuksia. Kööpenhamina on muutenkin yks parhaimpia kohteita puutarha- ja puistomatkailuun. Christianian asuinalueelta löytyy myös tosi paljon kaikkea kivaa puutarhaan liittyvää – muutakin kuin hamppua 😀

  https://www.rantapallo.fi/cillamaria/2020/08/09/tivoli-assistens-satumainen-puutarha-kiertelya-koopenhaminassa-osa-2/

 5. Hei
  Olen tekemässä itselleni Wixillä verkkosivuja. Tekeillä on valokuvausportfolio, ja se valmistuu kevään aikana. Kuvaan mm. puutarhoja ja tarkoitukseni on laittaa myös vinkkisivusto puutarhaharrastajille. Huomasin, että sinulla on hyvin toteutettu postaus puutarhamatkailusta: hyvä vinkkilista ja hyvät kuvat. Kysynkin, voisinko linkittää sivustosi puutarhaharrastajien linkkisivustolle? Voin laittaa linkin sivuilleni, kunhan se valmistuu.
  Mukavaa kevättä
  Tarja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *