KOTIMAA - KYLPYLÄT

Ruka-Kuusamo matka tulossa? Lue nämä vinkit

Kaupallinen yhteistyö: Holiday Club Resorts Oy* / Lomatestaaja-yhteistyö*

Syyskuussa startattiin avopuolison ja koirien kanssa auton nokka kohti Lappia ja pysähdyttiin ensimmäiselle kylpylästopille Rukan holleille eli Holiday Club Kuusamon Tropiikkiin. Olin täällä käynyt joskus yli 20 vuotta sitten, joten oli mielenkiintoista päästä lillumaan pitkästä aikaa Kuusamon Tropiikin lämpöön.

Meidän Lappi road trippi oli osana pidempiaikaista Lomatestaaja-yhteistyötä Holiday Clubin kanssa, jonka puitteissa vierailin kesänä Saimaan upeassa Holiday Clubissa. Tuumailin tuossa loppukesästä, että olipas hölmöä aloittaa yhteistyön toteutus parhaimmalla Holiday Clubilla Saimaalla, mutta nyt en kyllä enää osaa päättää mikä Holiday Clubeista on ollut paras tähän mennessä. Kaikki kylpylähotellit ovat niin erilaisia ja niitä ei voi oikein edes vertailla keskenään – uniikkeja kohteita upeassa miljöössä. Suosittelen testaamaan vaikka kaikki, niin ymmärrät hyvin mitä tarkoitan.

Ajoitettiin meidän matka parhaimpaan ruskaan, mutta kaikki nämä kohteet käy kyllä hyvin jokaiselle vuodenajalle. Seuraavaksi tekisi mieli lähteä testaamaan kaikkien kohteiden hiihtoladut ja viereiset laskettelukeskukset. Mietittiinkin matkalla, että voitaisiinko ehdottaa Holiday Clubille lomatestausta kaikissa kohteissa vuoden jokaisena vuodenaikana. 😀 Eli matkailua Lappiin ei todellakaan kannata lopettaa ruskaan.

Varsinaisestihan Kuusamon Tropiikki ei ole edes Lappia vaan Pohjois-Pohjanmaata, mutta itselleni se sitä on tässä yhteydessä kun matkaa jatkettiin myös Sallaan sekä Saariselkään ja oltiin niin kaukana kotoa. Muutamien mutkien kautta meillä kertyi kaiken kaikkiaan yli 3000 kilometriä 1,5 viikkoon, kun mentiin melkein päästä päähän Suomi.

 

 

Kutsuu mua Kuusamon Tropiikki


Siinä missä viime kesänä, myös tällä kertaa päässäni alkoi Kuusamossa soimaan Dannyn ’nyt kutsuu mua Kuusamo’. Majoituttiin Holiday Club Kuusamon Tropiikissa standard-luokan lemmikkihuoneessa (joita on kahdeksan, joten lemmikilliset kannattaa varata majoitus ajoissa). Lemmikeistä tulee 10 euron lisämaksu yötä kohden, joka on oikein ymmärrettävää – tuleehan niistä enemmän sotkuakin karvojen takia.

Jos meillä ei olisi ollut koiria mukana, olisin ehdottomasti pyytänyt meiltä majoitusta saunallisesta suitesta, joka näyttäisi olevan erittäin kohtuuhintainen (198€/yö). Ensi kerralla pitää jättää Kyösti ja Hilla kotiin. Tosin me ei paljoa kyllä Kuusamossa maltettu edes viettää aikaa huoneessa, kun oltiin suunniteltu ihan liikaa ohjelmaa sinne. Onneksi tajuttiin seuraaviin kohteisiin höllentää vähän matkaohjelmaa, niin päästiin nauttimaan myös majoituksesta paremmin.

Vaikka eletään vähän poikkeuksellisia aikoja matkailun suhteen, oli mukava nähdä miten paljon porukkaa Holiday Clubissa oli asiakkaina ja samaan aikaan kuitenkin turvallisuus ja hygienia oli otettu hyvin huomioon. En kokenut hetkeäkään, että esimerkiksi turvavälit ei olisi toteutunut ja pintoja puhdistettin ahkerasti. Muistetaan nyt etenkin matkailla Suomessa ja toivottavasti tästä innostuu kotimaan matkailuun jatkossa hekin, jotka normaalisti on lähtenyt ulkomaille lomien tullessa.

 

 

 

 

 

Holiday Club Kuusamon Tropiikissa ehdottomasti paras asia oli kylpylä. Kylläpä oli kiva päästä rentoutumaan illaksi päivän luontoretkien päätteeksi. Kylpylästä löytyi kolme poreallasta, liukumäki, upea 10 metriä leveä hierova vesiputous, vastavirtajoki ja tietty lasten allas. Tämän lisäksi pääset perinteiseen tai höyrysaunaan.

Pienenä vinkkinä kerron muille, jotka eivät malta lukea kylttejä tarkkaan: naisten suihkualueelta löytyvä höyrysauna on SEKAsauna eli siellä on myös miehiä, jotka tulee omalta puoleltaan sinne. Ai että miten kiva oli tajuta alasti ilman pyyhettä höyrysaunan lauteilla, että perhana – täällähän on myös miehiä. Minä ja kahdeksan miestä. Ai että.

Rakastan höyrysaunaa ja pingoin sinne melkein juoksujalkaa, enkä tajunnut katsoa selkeää kylttiä oven vieressä, että kyseessä on sekasauna. Keräsin varmaan 15 minuuttia (normaalisti saunon kerrallaan muutaman minuutin) rohkeutta nousta lauteilta pois. Jussi hitusen ihmetteli, miten innoistuin saunomaan niin pitkään. Näin jälkeenpäin tilanne kyllä vain naurattaa, silloin ei kyllä naurattanut yhtään. 😀

 

 

 

Mitä Kuusamon Tropiikin ruokapuoleen tuli, niin me käytiin hotellin O’learysissa molempina iltoina sekä tietenkin hotellin aamiaisella. Aamupalalta löytyi paikallisia erikoisuuksia myös, kuten Kuusamon Juuston tuotteita.

Me testailtiin tietenkin poronkäristykset (namnamnam), pippuripihvit, ribsejä ja wingsejä. En siis normaalisti välitä siivistä sen kummemmin, mutta listalta löytyi parmesaani-valkosipuli wingsejä ja mehän ihastuttiin niinhin niin paljon, että syötiin niitä molempina iltoina alkuruuaksi. Kaikin puolin ruuat oli tosi hyviä, erittäin positiivinen yllätys.

 

 

 Mitä Kuusamon alueella kannattaa tehdä


Kuusamosta ei kyllä tekeminen lopu kesken, sillä jo ihan pelkästään Kuusamon Tropiikin alueella voit esimerkiksi keilata, golfata, tai pyöräillä. Me vuokrattiin e-fatbiket ja jäätiin tähän puuhaan kyllä aivan koukkuun. Googlettelin itseasiassa tuollaisen pyörän ostoa meille kotiin, mutta sanotaanko että taidetaan tyytyä vuokrauksiin – sen verran on hintaa sähköpyörällä vielä.

Kuusamon Tropiikin pihasta lähtee 24,5 kilometrin mittainen Nissinvaaran pyörälenkki, joka taittui mukavasti e-fatbikella. Luin tuossa matkan aikana muistaakseni Lapin Kansasta lehtiartikkelin, jossa kerrottiin että Rukan alueella pyörävuokraamojen käyttöaste on noussut yli 100% tänä kesänä/syksynä ja Ruka/Kuusamo onkin todella hyvä vaihtoehto maastopyöräilyyn.

Jos meillä olisi ollut enemmän aikaa Kuusamossa, niin olisin halunnut ajaa pyörällä Rukalle ja siellä tutustua Rukan huippuihin pyöräillen. E-fatbiken voit vuokrata respasta kahdeksi tunniksi 36 euron hintaan ja lisätunnit maksaa 12€. Varoitus: tähän aktiviteettiin jää koukkuun.

Mitä muuten Rukaan tulee, niin siellä on kesäisin kesäkelkkarata. Parhaimmat saa siinä 70km/h vauhdin päälle, itse hieman mummoilin hitaammin. En ihan hetkeen ole näin hauskaan hommaan käyttänyt 11 euroa.

 

 

Pyörälenkillä piti huolehtia myös kahvitauoista.

 

 

Kesäkelkkarata on lyhyen ajomatkan päässä Kuusamon Tropiikista.

 

 

Koska ollaan lähellä Oulangan kansallispuistoa, olisi rikos olla mainitsematta aluetta. Oltaisiin ehdottomasti käyty kävelemässä Pieni Karhunkierros, mutta koska olimme siellä viime kesänä, keskityttiin muihin puuhiin. Ehdottomasti Suomen upein päiväretkireitti, tätä ei kannata jättää väliin. Lue täältä lisää kokemuksia Pieneltä Karhunkierrokselta.

Oulangan kansallispuistossa virtaa myös kuuluisa Kitkajoki, josta kannattaa käydä ottamassa myös elämyksiä itselle. Me käytiin melomassa ja telttailemassa viime kesänä. Tuo reitti soveltuu myös ihan päiväretkeksi ja ei sisällä hurjia koskiosuuksia. Jos haluat jotain hurjempaa, niin Kitkajoella on myös erittäin suosittua puuhaa koskenlaskut. Lue täältä lisää kokemuksia meidän melontaretkestä Kitkajoella.

Haluttiin tälläkin kertaa edes vähän nauttia Oulangan kansallispuistosta, vaikka siellä viime vuonna paljon pyörittiinkin. Silmiini pisti artikkeli Rukan alueen kauneimmista maisemista ja vain 40 minuutin ajomatkan päässä Kuusamon Tropiikista on yksi Suomen kauneimmista maisemista mitä olen koskaan nähnyt: Päähkänä. Siis WOW.

 

Päähkänältä on upeat maisemat.

 

 

Kyösti ja Hilla kiipeämässä Konttaisen huipulle.

 

Konttaisen huipulla, tämä paikka kuuluu myös Kuusamon alueen upeimpiin maisemiin.

 

Listasta löytyy myös Myllykoski, joka on Pienen karhunkierroksen varrella. Kiivettiin myös Konttaiselle tällä reissulla, joka on osa Pyhävaaran, Rukatunturin, Valtavaaran ja Kumpuvaaran muodostamaa vaarajonoa. Etenkin Konttanen on hyvä paikka tulla katsomaan auringonnousuja ja -laskuja sekä täällä ihan varmasti pääset bongaamaan kuukkeleita.

Holiday Club Kuusamon Tropiikki sijaitsee kieltämättä aika herkullisella paikalla luontomatkaajan näkökulmasta, sillä Oulangan kansallispuiston lisäksi myös Hossan ja Riisitunturin kansallispuistot on päiväretken muodosssa koettavissa ihan lähellä. Suosittelen Hossassa vähän vaativampaa reittiä eli Ölökyn ylitystä, josta ei myöskään maisemat ole hullummat. Riisitunturissa suosittelen Riisin rääpäsyä.

Kuten huomaatte, Holiday Club Kuusamon Tropiikki on siis unelma tukikohta luontomatkaajalle – mitä herkkuja alueelta löytyy! Kyllä kelpasi nauttia kylpylästä päivän eräjormailujen päätteeksi. Seuraavaksi meidän Lapin road trip jatkoi matkaa Holiday Club Sallaan, josta teen seuraavaksi postauksen blogiin – kannattaa siis pysyä kuulolla. 😉 

 

 

Onko tullut matkailua Kuusamon alueella? Laitappas omat luontomatkaajan vinkkisi jakoon kommentteihin.

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia: 

Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa)Instagramin (@veerapirita) Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

 

12 Comments on “Ruka-Kuusamo matka tulossa? Lue nämä vinkit

 1. Olispa ihana päästä kylpylään tässä syksyn sateiden keskellä. 🙂 Itsellä on tullut useampaan otteeseen vierailtua Kuusamon Tropiikissa ja on kyllä kiva paikka, viimeksi majoituttiin hotellin viereisissä Holiday Clubin loma-asunnoissa. Käytiin koirien kanssa Pieni Karhunkierros. Näyttää tosi hauskalta tuo kesäkelkkarata, täytyy pitää mielessä!

 2. Minua on alkanut kiinnostamaan maastopyöräily. Se on nykyään todella suosittua, usein tulee metsässä liikkuessa pyöräilijöitä vastaan. Olen kuitenkin halunnut tutustua uusiin paikkoihin alkuun kävellen, silloin tarkkailee ympäristöään enemmän. Pyörän vuokrausta ajattelin kokeilla alkuun ihan lähiseudulla, mutta saa nähdä innostunko enemmän itsekin.

  1. Mulla ei oo oikein kantaa tähän lapsien kanssa kylpylöintiin, aikuiseen makuun se oli mukavan rauhallinen. 😀 Rantasaunaan oltaisiin haluttu kovasti, mutta ei ollut yleisiä vuoroja juuri meidän päivinä. Se näytti todella kivalle ja sain monta vinkkiä etukäteen, että siellä kannattaa käydä. Ensi kerralla sitten Kuusamon Tropiikin rantasaunaan! 🙂

 3. Kyllä, olen ollut Kuusamossa – niin kesällä, syksyllä kuin talvellakin – ja siihen aivan rakastunut. Harmittaa niin, etten tänä syksynä päässyt sinne ruskalomalle valokuvaamaan, sillä onhan Kuusamo yksi Suomen upeimpia kohteita luonto- ja maisemakuvaukseen. Vuosi sitten kesällä kävin siellä myös luontokuvauskurssilla ja parikin kertaa myös karhuja kuvaamassa. Huikea elämys sekin.
  Pyysit kirjoittamaan omat vinkit, no niitä on pitkä postauksellinen, joten linkitän sen tähän, jos on ok.
  https://maailmanaarella.com/kuusamon-kuvauksellisimmat-retkikohteet-top-7/

  1. Allekirjoitan kyllä niin tuon lauseen – Kuusamo yksi Suomen upeimpia kohteita luonto- ja maisemakuvaukseen. Karhuja olisi ollut mielenkiintoista päästä seuraamaan, joskus varaan itselle sellaisen karhujen tarkkailusafarin. Ihania valokuvausvinkkejä Kuusamoon, sieltä tulikin monta tuttua.

 4. Täällä myös soi jo päässä Kutsuu mua Kuusamo! 🙂 Me ollaan tyttären kanssa menossa marraskuussa tuonne ja odotan jo niin innolla! Toivoisin, että meillä olisi maa jo valkoisena, mutta oikeastaan mikä vaan nyt käy kun näen tuon kylpylän. Tytär opettelee nyt ahkerasti uimaan ennen matkaa, joten voi olla mikä saa tahansa ja meillä on varmasti kivaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *