Kaupallinen yhteistyö: Addnature
Ruskakohteet Suomessa. Syksy on retkeilystä ja luonnosta kiinnostuneen kulta-aikaa, sillä luonto puhkeaa henkeäsalpaavaan väriloistoon. Ruska on tällä hetkellä parhaimmillaan etenkin Lapissa, mutta laskeutuu hyvää vauhtia myös tänne etelämpään. Vinkkaan tässä postauksessa yhdeksän omaa suosikkiani ruskaretkelle ympäri Suomea.
Tiedätkö mistä ruska syntyy? Luonto aloittaa valmistautumisen talveen, kun lämpötila laskee ja valo vähenee. Kasvit ja lehtipuut lopettavat yhteyttämisen, jolloin niiden lehtivihreä hajoaa ja vetäytyy varsiin, runkoihin ja jopa juuriin saakka. Vihreän alta paljastuu pääasiassa lehtien oranssinpunaista ja keltaista pigmenttiä eli karotenoideja ja ksantofyllejä. Tällaisen tieteellisen selityksen opin sopivasti tässä kuussa työkaveriltani, kun puhuimme ruskaretkistä.
Inari-Saariselkä – Lapin ruska upeimmillaan
Inari-Saariselän matkailualue ei jätä kylmäksi upeilla tunturimaisemillaan. Täältä löydät Suomen kaksi suurinta kansallispuistoa (UKK & Lemmenjoki), Kevon luonnonpuiston, kuusi erämaa-aluetta sekä Inarin retkeilyalue. Tylsää ei siis varmasti tule. Olen pitkään haaveillut Lemmenjoen kansallispuistosta. Ystäväni on parhaillaan Lemmenjoella vaeltamassa ja voin kertoa, että olen kyllä hiukkasen kateellinen heidän ruskaretkestään.
Omat suosikit Saariselältä on Kaunispään huippu – tänne pääset kävellen, pyöräillen tai vaikkapa helposti autolla. Maisemat on todella upeat Kaunispään huipulta ja täällä on myös kiva ravintola, jossa käytiin päiväkahvilla. Lisäksi patikointiin on melkein rajattomasti vaihtoehtoja Saariselän alueella sekä Urho Kekkosen kansallispuiston alueella. Me käveltiin muun muassa Ahopään 14km rengasreitti, jossa maisemat oli todella upeat. Täältä on mielettömät ruskamaisemat.
Hetta-Pallas -vaellus
Muonion seudulla on aina erityinen paikka sydämessäni, sillä äitini on täältä kotoisin ja olen viettänyt paljon lapsuudessa paljon aikaa täällä. Nyt loppukesästä tein elämäni ensimmäisen useamman yön vaelluksen ja tietenkin aloitin klassikkojen klassikosta eli Hetta-Pallas -vaelluksesta. 50 kilometrin mittainen vaellusreitti mutkittelee Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa upeissa tunturimaisemissa. Kansallispuisto on Suomen ensimmäisiä.
Maisemat Hetta-Pallaksen varrella on siis aivan käsittämättömän kauniit. Suosittelen lämpimästi – et tule pettymään.
Saimaa – aina ei tarvitse lähteä Lappiin ruskan perässä
Ruskaretket mielletään nopeasti vain Lappiin, mutta kyllä meille tänne eteläänkin ruska yltää. Hitusen myöhemmin vain. Saimaa on yksi omista suosikeistani ruskan nauttimiseen eteläisemmässä Suomessa. Saimaa on Suomen suurin järvi ja neljänneksi suurin makeavetinen luonnonjärvi Euroopassa. Maailman järvistä juuri Saimaalla on eniten rantaviivaa. Saimaan luonnon sykähdyttävin ihme on maailman uhanalaisin hylje eli saimaannorppa, joka on asustellut Saimaalla jo yli 8 000 vuotta.
Järviluonto onkin Saimaan paras asia. Miltä kuulostaisi esimerksi melontaretki Saimaan kauniissa ruskamaisemissa esimerkiksi Linnansaaren kansallispuistossa? Me ostettiin juuri oma kajakki mökille Saimaalle ja saadaan se pian kuljetettua mökille. En malta odottaa millaisia melontaseikkailuja saadaan kokea tulevien vuosien aikana.
Oletko kuullut Saimaa Geoparkista? Saimaa Geopark sai UNESCO Global Geopark -statuksen keväällä 2021. Geoparkissa on todella upeita reittejä, yksi suosikeistani on Norppapolku Puumalassa.
Sallassa ruska on kauneimmillaan
Sallassa ihastuin viimeistään fatbikeilla pyöräilyyn. Maastopyöräilimme muun muassa Sallatunturin huipulle, josta näkyi jopa Venäjälle asti. Sallassa on pyöräreittien lisäksi upeat patikkapolut. Suosittelen erityisesti Sotkan Ämmin kierrosta, jonka varrella oli myös lumoava Sotkan lähde. En ole koskaan ennen nähnyt tuollaista lähdettä livenä, se oli kyllä upea näky.
Kullanjoen vesiputous myös käymisen arvoinen, joskin sinne hetken ajaa Sallasta.
Saana on Lapin upeimpia matkakohteita
Kilpisjärven Saanatunturin huipulta olen ihastellut yksiä Suomen kauneimpia maisemia. Tuo kahdeksan kilometrin mittainen polku on ehdottomasti kerran elämässä -materiaalia vähintäänkin. Tunturin huippu kohoaa 1029 metrin korkeuteen merenpinnasta ja 556 metriä Kilpisjärven pinnan yläpuolelle. Meillä oli hyvä tuuri, sillä sää oli kirkas. Maisemat tarjoili puutonta tunturiylänköä, auringossa kimaltelevia järviä sekä Norjan vuoret näkyivät myös horisontissa.
Samalla reissulla kannattaa ehdottomasti käydä myös Mallan luonnonpuiston puolella kolmen valtakunnan rajapyykki. Kolmen valtion rajapiste syntyi, kun Ruotsin ja Suomen raja määriteltiin Haminan rauhassa vuonna 1809.
Saariston rengastie toimii myös syksyllä
Syyskuun alussa teimme viikonloppumatkan Saariston rengastien varrelle, jossa oli aistittavissa lupaus tulevasta syksystä. 250 kilometrin mittaisella Saariston rengastiellä on paljon mielenkiintoisia retkikohteita, joka tarjoilee vähän erilaisempia syksymaisemia. Kannattaa kuitenkin muistaa matkaa suunnitellessa, että kaikkialle ei enää näin sesongin ulkopuolella pääse, sillä virallisesti Saariston rengastie on kiinni eli esimerkiksi kaikki lossiyhteydet eivät kulje.
Meitä tämä ei kuitenkaan haitannut, sillä tutustuimme muun muassa upeaan saaristoluontoon Kustavissa Vuosnaisten luontopolulla. Saaristomeren kansallispuistossa on myös todella monipuolisia ja ympärivuotisia mahdollisuuksia retkeilyyn, jossa pääset nauttimaan ruskasta.
Kolin kansallispuisto on kotimaan matkailun klassikko
Koli. Minun rakkaus. Näitä rakkaita paikkoja alkaa olla kohta jonoksi asti Suomessa, mutta kyllä Kolin kansallispuisto on aivan siellä kärkipäässä. Olen käynyt kymmeniä kertoja Kolilla ja joka kerta se antaa uudenlaisen näkökulman. Yksi suosikeistani on Mäkrän polku, jossa meidän kansallismaisemat on kerrassaan henkeäsalpaavat. Toinen ehdoton on tietenkin Huippujen kierros.
Se mikä kruunaa täällä patikoinnin, on illanvietto Koli Relax Spassa, josta aukeaa maisemat kauniille Pieliselle. Kuulin tuossa viikonloppuna PKO:lta, että ensi vuonna Kolille pääsee muuten suoraan Helsingistä linja-autolla. Kerrankin kansallispuisto, jonne pääsee vaivattomasti tulevaisuudessa myös julkisilla.
Ahvenanmaa syksyllä
Ahvenanmaa mielletään kesäkohteeksi, mutta viime syksynä ihastuin kovasti syksyiseen Ahvenanmaahan. Teimme Ahvenanmaalla pyöräretken, meloimme ja patikoimme. Syksyinen Ahvenanmaan luonto hurmasi täysin. Ahvenanmaa on luontomatkaajan paratiisi, etenkin minunlaiselle matkaajalle joka rakastaa merta. Alue on niin pieni loppupeleissä, joten meri on vahvasti läsnä lähes kaikkialla.
Kannattaa käydä Getan maakunnassa. Automatka tänne oli upea, sillä ajoimme useiden omenaviljelmien ohitse. Tiesitkö muuten, että jopa 80% Suomen omenoista tulee juuri Ahvenanmaalta? Nyt tiedät. Vajaa viiden kilometrin mittainen Grottstigenin luolapolkua on upea. Reitti alkaa Getabergenin kalliolta, joka kohoaa noin 100 metriä meren pinnan yläpuolelle. Maisemat huipulta on todella kauniit.
Pieni karhunkierros
Viimeisimpänä, muttei todellakaan vähäisimpänä Oulangan kansallispuistosta löytyvä Pieni karhunkierros. Tämä lienee yksi Suomen tunnetuimpia päiväreittejä ja syystäkin. Se on kerrassaan upea. Patikoinnin lisäksi Oulangan kansallispuistossa kannattaa käydä melossa Kitkajoella.
Joskus tulevaisuudessa haluan ehdottomasti vaeltaa myös Karhunkierroksen.
Eikun luontoon nauttimaan ruskasta – toivottavasti saat näistä minun vinkeistä myös itsellesi unohtumattomia luontoelämyksiä. Voit ostaa puuttuvia tarvikkeita retkeilyyn ja vaellukseen Addnaturesta, jos et sinulta ei tarpeellisia löydy jo valmiiksi / et saa lainattua kaverilta. Moni minunkin käytössä olevista retkeilyvaatteista sekä -varusteista ja tässäkin postauksessa olevista varusteista on saatavilla myös Addnaturesta.
Omat suosikit retkeilymerkeistä on Fjällräven, kuten varmaan huomaattekin kuvista. Ostin keltaisen anorakin viime vuonna ja olen ollut tuohon takkiin niin tyytyväinen. Ennustan meille pitkää yhteistä elämää ja ikimuistoisia seikkailuja. Olen sitä mieltä, että laatu korvaa määrän – en tarvitse kymmeniä retkeilytakkeja, vaan ostan mahdollisimman monipuoliseen käyttöön soveltua retkeilyvaatteita, joissa ei tingitä laadusta.
”We’ve got the gear, just add the nature” ja siitä muodostuikin lopulta yhtiön nimi, Addnature. Iskulauseen mukaisesti: ”Meiltä saat varusteet, lisää vain luonto”.
Siun vuoro – mitä paikkoja suosittelet ruskaretkelle Suomessa?
Veera
Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia:
Instagramin (@veerapirita) , Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa), Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta.
Syksy on minun suosikkiaikaa patikoida. Maisemat hehkuva upeina ja hyttysiä eikä muitakaan itikoita ole. Olimme juuri reilun parin viikon verran patikoimassa Pohjois-Suomessa ja ruska hehku upeana. Hyviä poimintoja, Kolilla en ole vielä ikinä ollut ruska-aikaan, tänä vuonna se on vahvassa harkinnassa. Tuo Malla oli hyvä huomio, itse pidän sitä paljon upeampana paikkana kuin viereistä Saana-tunturia.
Tuo hyttyset on kyllä hyvä ekstrapiste syksyllä luonnossa liikkumiseen, erityisesti Lapin räkkäkausi on aivan kamala. Kannattaa käydä Kolilla ruska-aikaan, on oikein kaunis – kuten myös muinakin vuodenaikoina.
Kiva, että tässä oli paljon vaihtoehtoja Lapin kohteille. En vain oikein ole ollut ruskaretki-ihmisiä, vaikka hienoltahan luonto näyttää silloin. Ehkä mulle on ollut yleensä riittävästi nähdä lähiluontoa sitten.
Meillä on Suomessa paljon kivoja kohteita myös etelässä, joten ajattelin tietoisesti vinkata myös niitä. 🙂
Hyviä ruskaretkikohteita. Tosiaan säästä riippuen niitä löytää ihan eteläisestä Suomestakin, kuten tänä vuonna 2021 on moni paikka jo aivan ”ruskassa”. esim läntisen Uudenmaan useat lehtoalueet, joissa on paljon vaahteroita ja tammia ovat juuri nyt upeimmillaan. Olin kerran lokakuussa UKK-puistossa ”ruskaretkellä” kiertämässä viikon — ei ollut enää lehden lehteä missään ja luntakin satoi. En silloin vielä tajunnut että ruska on Lapissa nopeasti ohi.
Laatu-korvaa-määrän – kyllä. Itselläni on edelleen käytössä noin 25 vuotta vanha Patagonian fleece-takki, josta olen korjauttanut vain vetoketjun. Tämän valmistajan tuotteita suosin, kuten myös Fjällravenia – parkatakki taitaa olla lähes 15 vuotta vanha ja edelleen toimiva. Ainoa huono puoli on se, että jokaisessa kuvassa on aina samat vaatteet päällä.
Ihania maisemia ja ruskaretkikohteita! Jotenkin ruska menee aina itseltäni täysin ohi, kun osuu koulujen alun ja syysloman väliin, kun arki on hektistä eikä aikaa matkailla. Ehkä vielä jonain syksynä, onneksi ihan perinteisellä juoksulenkilläkin näkee luonnon upeita värejä!
Tosi hienoja kohteita ja osa olikin jo tuttuja! Syksy on kyllä hienoa aikaa ja mekin ollaan ystävän kanssa reissattu juuri näihin aikoihin niin Keski-Suomessa kuin viimeksi tuolla Kymenlaakson suunnalla ja luonto tarjoili kyllä molemmilla kerroilla hienoa väriloistoa.
Kyöstille rapsutuksia <3
Ooh, pääsispä vähän kauemmaksikin nyt ruskaretkelle, nimenomaan Lappiin kaipaisin eniten. Mutta onneksi tänä vuonna ruska on ollut niin kaunis täällä etelässäkin, että melkein perus juoksulenkillä saa sävärit. 🙂 Pieni karhunkierros ja tuo Pähkinäkallion maisema on kyllä mielettömän upea.
Olipas kiva esittely ja Kyöstin naama on aina plussaa 😀 Noista olen itse asiassa itse käynyt vain ja ainoastaan Ahvenanmaalla ja tainnut pienen pätkän ajella Saariston rengasreittiä. Muuten oli paljon uutta ja lisää kohteita Suomi bucket -listalle.
Ja se vielä pitää lisätä, että hyvät vaellusvaatteet tekee hommasta ziljoona kertaa parempaa.
On hienoa omata sukujuuria Lapista, itselläni ei sinne ole mitään yhteyttä. Parisen vuotta sitten ihastuin Lestijokivarren ruskaan. Tuntui, että ruska oli silloin aivan erityisen voimakas tai sitten pidin vain paikasta niin paljon. Nyt tuntuu, että ruska on Tampesterin luontopoluilla parhaimmillaan.