KOTIMAA

Saariston rengastie matkailuautolla

Kaupallinen yhteistyö: Camptoo

Saariston rengastie matkailuautolla – niin matkakohde kuin matkustustapa itselle aivan uutta. Vuokrasimme viikonlopuksi Camptoon kautta matkailuauton Vantaalta ja suuntasimme ystäväpariskunnan sekä meidän Kyösti-corgin kanssa kohti syksyistä Saariston rengastietä, jossa olen halunnut käydä vuosia.

Jotkut teistä saattaa muistaa, että 2-3 vuotta sitten avopuolisomme kanssa olimme todella lähellä, että meistä olisi tullut oman reissupakun omistajia. Tuo vapautta huokuva elämäntyyli hurmasi meidät molemmat Lofoottien matkan aikana, kun olimme teltan kanssa liikenteessä ja moni muu oli matkailuautoilla. Katselimme tositarkoituksella potentiaalisia vaihtoehtoja ja suunnittelin sisustusta kovaa vauhtia. Tämä unelma jäi kuitenkin ainakin nyt toistaiseksi taka-alalla oman mökin kautta.

Kesäkuussa Suomeen lanseerattiin uusi ’matkailuautojen Airbnb’ eli Camptoo, joka perustuu jakamistalouteen. Olin tuossa lanseeraustilaisuudessa ja tuolloin jo mietin, että olisipa kiva päästä vielä tämän vuoden puolella matkailuautolla reissuun. Lähdimme seikkailuun syyskuisena viikonloppuna ja tajusin tuon viikonlopun aikana, että eihän meillä välttämättä tarvitse olla juuri omaa matkailuautoa, vaan voimme hyödyntää jatkossakin jakamistaloutta ja Camptoon palveluita.

 

 

 

 

Idea perustuu siis siihen, että yksityiset matkailuauton omistajat ilmoittavat autonsa vuokrattavaksi ja me seikkailunhaluiset matkaajat vuokrataan matkailuauto Camptoon kautta. Meidän matkailuauto noudettiin Vantaalta pientaloalueelta ja saatiin matkailuauton omistaja itse neuvomaan auton käyttö. Emme olleet koskaan ennen olleet matkailuautossa, joten ohjeistus oli todella tärkeä meille.

Meillä oli käytössä viiden hengen 2020 vuoden matkailuauto, johon myös Kyösti oli tervetullut. Yllätyimme viikonlopun aikana positiivisesti siitä, miten helppoa ja vaivatonta elämä matkailuautossa on. Veden täyttö ja tyhjennys sekä vessan tyhjennys kävi todella näppärästi ja siististi. Yöt alkoivat olla jo vähän viileitä, joten pystyimme laittamaan matkailuautosta myös lämmitykset eli matkailuautolla voit seikkailla vaikka ympäri vuoden. Miltä kuulostaisi esimerkiksi ruskaretki matkailuauton kanssa Suomessa? Ei varmasti huono idea.

 

 

 

 

 

 

Yksi matkahaave toteutettu: Saariston rengastie


Saariston rengastie on niin monta vuotta ollut matkahaaveissa, joten ei ollut hankalaa päättää minne suunnattaisiin viikonlopuksi Helsingistä. Lyhyt ajomatka itse matkakohteeseen, joka soveltuu todella hyvin matkailuauton kanssa seikkailuun. Sesonki Saariston rengastiellä loppui elokuun lopussa ja sitä ei päässyt kokonaan enää ympäri. Tämä ei kuitenkaan haitannut, sillä liikuttiin Naantali-Rymättylä-Kustavi -akselilla ja saatiin hyvin maistiaisia Saariston rengastiestä.

Halusimme kokeilla kaksi erilaista kokemusta matkailuautolla: yöpymisen meren rannalla ei-leirintäalueella sekä leirintäalueella. Bongasimme Rymättylästä todella kauniin spotin matkailuautolla ja meinasi kyllä itku päästä aamulla, kun heräsin usvaiseen merimaisemaan, joka näkyi makuuhuoneen ikkunasta. Rymättylässä on muuten todella kaunis vanha kivikirkko, joka oli vaikuttava näky.

 

 

 

 

 

Matkan varrella pysähdyimme Louhisaaren kartanolinnaan. Ainutlaatuista palatsiarkkitehtuuria 1600-luvulta sekä maailman parhaimmat munkit. Täydellistä. Louhisaari tule ihan sattumalta matkan varrella Saariston rengastiellä vastaan ja päätettiin pistäytyä – eihän meillä ole kiire mihinkään.

Puhuttiin useampaan otteeseen autossa, että matkailuauton kanssa kiire häviää jotenkin kokonaan ja tulee sellainen olo, ettei aikatauluja ole. Vapauden tunne, jota on hankala kuvailla sanoin. Veikkaan, että te joilla on jo kokemusta matkailuautosta, ymmärrätte mitä haen takaa.

 

 

 

Toinen yö vietettiin Kustavin Lootholmassa, joka oli kyllä karavaanarin unelmapaikka. En olisi uskonut, että tällaisia vaihtoehtoja on oikeasti. Skandinaavista tyylikkyyttä ja niin siistiä. Pääsyy miksi tultiin tänne, oli upea rantasauna merimaisemissa Kustavin saaristossa. Hetkeen en olekaan saanut nauttia noin upeasta saunamiljööstä.

Lootholmassa saatiin myös tyhjennettyä harmaat vedet sekä käymäläjätteet, joten siinä mielessä on kätevää välillä yöpyä varmastikin leirintäalueilla.

 

 

 

Lootholman vuokrasauna oli upea.

 

 

Kustavissa matkaillessa kannattaa ehdottomasti käydä syömässä Spaunassa, jonne on lyhyt lossimatka Kustavin kirkonkylältä. Niin hyvää ruokaa ja mieletön maisema. Spaunan vierestä lähtee myös lyhyt Vuosnaisten luontopolku, joka tarjosi kyllä yhdet viikonlopun parhaimmista maisemista.

Sain Instagramin puolella kullanarvoisen vinkin, jonka haluan ehdottomasti vinkata myös teille. Kustavissa ei missään nimessä kannata jättää väliin Kustavin Savipajaa, jossa on erilaisia käsitöitä paljon tarjolla sekä symppis kahvila. Pihapiirissä asustelee myös hevosia ja lampaita.

Mitä tulee itse Saariston rengastiehen, niin maisemat yleisesti oli juuri niin kauniita, kuin olin ajatellutkin. Taas tuli omin silmin todistettua se, miten kaunis matkailumaa Suomi on. Arvostus kotimaanmatkailua kohtaan on noussut itsellä 3-4 vuoden aikana ihan omiin mittasuhteisiin. Rakastan kotimaanmatkailua. Matkailuautolla tästä sai ihan erilaisen näkökulman esiin, jota varmasti tulee kokeiltua myös tulevilla seikkailuilla.

Jos olet kiinnostunut vuokraamaan juuri tämän matkailuauton joka oli meillä käytössä, löydät sen täältä.

 

 

 

 

 

 

Missä olet seikkailut matkailuautolla? Mitä vinkkejä sulla on Saariston rengastielle?

Katso Instagramista Saariston rengastien kohokohdat täältä.

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia: 

Instagramin (@veerapirita) , Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa)Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta.

14 Comments on “Saariston rengastie matkailuautolla

 1. Kuulosti varsin kivalta reissulta! 🙂 Me pyörittiin kesällä enemmän Ahvenanmaan saaristossa, mutta tuli käytyä sentään Seilin ja Utön saarilla. Itse en ole juurikaan matkailuautolla matkustellut, mutta tuntuu että niitä on tänä vuonna ollut liikkeellä valtavasti.

 2. Mä haluan ilman muuta jossakin vaiheessa kokea matkailuautoilua. Köyhän miehen versiota olen harrastanut niin, että olen nukkunut normiautossamme 14 yötä 1,5 vuoden aikana. Tämän kätevyys tuli opittua vahingossa, kun 09/20 ajeltiin Lofooteille kiireellä, kun raja oli menossa kiinni – ajettiin ja toinen aina nukkui (ei kyllä turvallisin tapa tai edes laillinenkaan😅)

 3. Suuri peukku näille erilaisille kiertotalouteen perustuville palveluille! Tuli kyllä kunnon nostalginen fiilis tästä blogijutusta, lapsuudessani reissattiin perheen kanssa paljon matkailuautolla. Siinä on kyllä tosi omanlainen tunnelmansa ja paljon hyviä puolia. Jäänyt mieleen juuri leirintäalueet ja karavaanareiden keskuudessa semmoinen jokin yhteishenki ja tuttavallisuus 😀 Todella kätevää myös jos on ajamassa ja alkaa väsyttää, niin voi melkeen mihin vaan pysähtyä ja käydä nukkumaan!

 4. Mahtoikohan isomman auton kanssa olla haasteita mahtua lautoilla tuolla näinä kesinä kuulemma kovin ruuhkaisella reitillä – vai olitteko onnistuneet varaamaan kaikki ylitykset etukäteen.
  Aikoinaan olemme noilla seuduilla liikkuneet enemmänkin, mutta nyt kun on niin paljon puhuttu ruuhkista tuolla päin, niin emme ole sinne edes yrittäneet näinä koronakesinä.

  1. Me oltiin nyt syyskuussa liikenteessä ja hyvin mahduttiin lauttaan. Mentiin tarkoituksella nyt syyskuun puolella, kun muutenkin rauhallisempaa Saariston rengastiellä. 🙂 Toki se myös tarkoitti sitä, että koko kierrosta ei enää päässyt, kun rengastie meni jo virallisesti ’kiinni’. Varmasti kesällä joutuu kovimpaan sesonkiin välillä odottamaan autolla kuin autolla.

 5. Ah, ihana Saariston rengastie! Se on kyllä niin upea. Tämän kesän kierrokselta jäi kokematta yöpyminen Mossala Insland Resortissa, Houstkarissa (Mossala) ja se Lootholman jurttamajoitus olisi kiinnostanut sekä Peterzens Boathouse. Noista ainakin Mossalassa olisi voinut yöpyä myös matkailuautolla. Näyttää kyllä niin siistille tavalle myös reissata. Joskus tekis kyllä mieli kokeilla tuota Camptoota.

  1. Oli kyllä oikein upea, seuraavalla kerralla haluan ajaa sen kokonaan ympäri! Aika kivoja kohteita nuo kaikki, kelpaisi. 🙂 Me oltiin just tuolla Lootholmassa yötä, matkailuautot oli lähes noiden jurttien vieressä. Kannattaa kokeilla Camptoota, hauskan erilaista ja vapauttavaa.

 6. Kyllähän joku reissupaku olis ihana, jos se olis vielä kivalla tavalla sisustettu! Saariston rengastie pysyy edelleen mun haavelistalla, saa nähdä jos joku kesä ihan oikeasti sinne pääsisin. Ihania kuvia sieltä, tuo usvainen aamu varsinkin!

 7. Onpa hieno idea tällainen ”matkailuautojen aibnb”. Matkailuautomatkailu on mulle vähän sellainen juttu, etten oikein tiedä oisko meidän juttu vai ei. Pitäisi varmaan joskus kokeilla, että näkisi kuinka toimisi meidän tarpeisiin. Ajoitteko molemmat? Onko ajaminen miten paljon haastavampaa kuin tavallisen henkilöauton? Mietin sitä, että jos tekisimme pitkiä matkoja olisi hyvä olla kaksi kuskia, mutta en ole varma uskaltaisinko sittenkään ite ajaa.

  1. Eikö, aika hauska ja tykkään tosta, että perustuu jakamistalouteen. 🙂 Jussi ajoi pitkälti, sillä mie halusin ottaa kuvia ja videoita tms., mutta ei ollut sen haastavampaa periaatteessa kuin henkilöauton kanssa liikkuminen. Ainoa mikä olisi hankalaa, jos oltaisiin kaupungissa liikuttu enemmänkin jolloin on vähän ahtaampaa / hankalampaa löytää isoja parkkiruutuja. Jos on tottunut ajaa autoa yleisesti, niin ei varmasti oo pelottavaa ajaa matkailuautoakaan. Siinä oli myös kaiken maailman peruutuskamerat, jotka helpotti ajamista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *