KOTIMAA - KYLPYLÄT

Suomi on saunojen maa – saunakulttuurimme pääsi Unescon luetteloon

Ai että miten tulin iloiseksi tällä viikolla, kun luin Helsingin Sanomien artikkelin siitä, että suomalainen saunakulttuuri on vihdoin päässyt Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Aika hienoa, että ollaan samalla listalla muun muassa Intian joogan, Argentiinan tangon ja turkkilaisen kahvihetken kanssa. Tästä innostuneena päätin tehdä suomalaisesta saunomisesta postauksen ja vinkata kivoja saunoja ympäri Suomea.

Saunominen on ollut itselle aina tärkeä ja rakas asia – kuten varmasti monelle muullekin suomalaiselle. En tiedä mitään ihanampaa kuin Suomen kaunis kesä, puusaunan lämmöt ja pulahdus järveen. Erityisesti tänä kesänä saunominen sai meidän taloudessa ihan uuden ulottuvuuden, kun ostimme oman kesämökin jonka sydän on ehdottomasti sauna. Saunan lämmittäminen oli itse asiassa ihan ensimmäisiä asioita mitä tehtiin, kun astuttiin omalla tontille avainten kanssa ensimmäistä kertaa.

Onnekkaana olen päässyt kaasona järjestämään myös kolme morsiussaunaa, jotka ovat olleet ikimuistoisimpia hetkiä itselleni. Muistan joka kerta olleeni samaan aikaan huvittunut kuin myös vaikuttunut meidän upeista suomalaisista perinteistä, siinä loitsua hoilatessa, vanhoja renttuja manatessa, onnea hääparille toivoessa ja morsianta pestessä. Minkälaisia ikimuistoisia saunaelämyksiä sinulla on ollut? 

Yksi rakas muisto lapsuudesta on joulusauna, kun jouluaattona kävin aamuisin laittamassa riisipuuroa joulutontulle meidän pihalla olevaan puusaunaan ennen saunan lämmittämistä. Muistan miten vuodesta toiseen olin ihan hämilläni, kun joulutonttu oikeasti kävi saunan kiukaan vieressä syömässä riisipuuroa. Todellisuudessahan siellä taisi isä käydä popsimassa joulupuurot poskeen. 😀

 

 

 

 

Perusteluja 24 maan edustajista koostuvan komitean vakuuttamiseksi ei ollut vaikea löytää. Saunomiseen liittyvät tavat toistuvat suomalaisissa lauluissa, uskomuksissa ja tarinaperinteessä. Saunassa on synnytty, puitu elämän menoa ja pesty rakkaimmat viimeiselle matkalle. Lisäksi perinne elää voimakkaana nykyäänkin: lähes 90 prosenttia suomalaisista saunoo kerran viikossa, ja maassa on noin 3,2 miljoonaa saunaa. Ei siis ihme, että Unescon arvovaltainen komitea oli vaikuttunut. – Helsingin Sanomat

Unescon hakemusta tehdessä tehtiin myös esittelyvideo suomalaisesta saunaperinteestä, jossa tärkeänä osana oli saunalöylyn äänet ja tällä haluttiin erottua keskieurooppalaisista lämpöhuoneista. Ai että tuota alla olevaa videota katsoessa tulee halu päästä puusaunaan ja tulee ylpeä olo meidän uniikista kulttuurista.

 

 

Kymmenen saunavinkkiä Suomeen


Tähän loppuun vinkkaan kymmenen saunavinkkiä Suomeen ja olisi ihanaa, jos kertoisit omia kaikille avoinna olevia saunoja kommentteihin. Osa näistä on omia vinkkejäni sekä kysyin teiltä vinkkejä Instagramissa suomalaisista saunoista ja lisäsin niitä myös tähän perusteluineen.

Tampere on julistanut  itsensä Suomen saunapääkaupungiksi vuonna 2018 ja siellä onkin itse asiassa todella monipuolinen valikoima saunoja. Tutuistuimme viime kesänä Tampereeseen useamman yön verran ja tämän reissun jälkeen haluaisin testata vaikka kaikki Tampereen julkiset saunat.

1. Koli Relax Span suomalainen sauna – ropsakat löylyt ja ah niin ihana uljas vaara-järvimaisema.

2. Järvelän sauna, Lieto – tiedän näköjään missä käyn seuraavan kerran kun suuntaan Turkuun, kiitos tästä vinkistä.

3. Joensuun Jääkarhut – avantouintiseuran sauna ja uintipaikka, joka on Suomen suurimpia avantouintiseuroja.

4. Rajaportin sauna, Tampere – Suomen vanhin yleinen sauna ei esittelyjä kaipaa.

5. Herrankukkaro – suosittelen lämpimästi osallistumaan heidän saunatapahtumiin. Täältä löytyy neljä saunaa ja me testattiin kuudessa eri tasossa oleva maailman suurin maasavusauna  (124 hlö) sekä kyläsavusaunan (30 hlö) lempeät löylyt. Lisäksi täältä löytyy 200 vuotta vanha Mallassavusauna ja tiettävästi maailman pienin Miilunpolttajan savusauna yhdelle hengelle.

 

Herrankukkaron saunatapahtumiin kannattaa ehdottomasti osallistua.

 

Saunaravintola Kuuma

 

Saunaravintola Kuuman savusauna

 

6. Löyly, Helsinki – savusauna ja perinteinen puusauna tarjoaa rentouttavan elämyksen Helsingin kauniissa merimaisemissa.

7. Arctic Sauna Wolrd, Harriniva – tänne suunnataan vuodenvaihteessa ja en malta odottaa. Neljä saunaa Tapio, Ukko, Ilmatar ja Vellamo edustavat elementtejä mytologisten jumaliemme ja jumalattariemme kautta.

8. Saunaravintola Kuuma, Tampere – modernit lämmöt puu-tai savusaunassa Tampereella, jonka yhteydessä on loistava ravintola.

9. Kiilopään savusauna – ihana ulkoilun jälkeen ja pulahdus Kuurakaltioon kruunaa kaiken.

10. Laitalan Lomat, Valtimo – joenrantaan rakennettu savusauna on super tunnelmallinen ja täällä on yhdet parhaimmista savusaunalöylyistä. Täydellinen stoppi esimerkiksi majatalosta majataloon -hiihtovaelluksen aikana.

Linkkaan tähän loppuun vielä muutamia saunavinkkejä:

 

Patvinsuon kansallispuiston vuokrasauna oli aika ihana myös juhannusaattona.

 

Sun vuoro – mitä julkisia saunoja suosittelet Suomesta? Millaisia saunaperinteitä teillä on kotona?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia: 

Instagramin (@veerapirita) , Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa)Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta.

 

20 Comments on “Suomi on saunojen maa – saunakulttuurimme pääsi Unescon luetteloon

 1. Täytyy myöntää, että aika harvoin tulee saunottua ja sanoisin, että keskimäärin tuo kerran viikossa ei meidän osalta kyllä täyty. Itselläni merkittävimmät saunaperinteet liittyvät kesäisiin savusaunakokemuksiin mökillä, siitä todella tykkään.

  Rajaportin sauna olisi kiva kyllä jo pelkästään kuuluisuutensa vuoksi päästä kokemaan,

 2. Suomalaisen saunakulttuurin pääsy Unescon listalle on hieno juttu 🙂 Minun elämääni sauna kuuluu sellaisena arkisena ja itsestäänselvänä asiana joka viikko. Joskus on ollut saunavuoro taloyhtiön saunassa ja joskus oma sauna. Yleensä sauna on ollut ihan sähkösauna kotona. Matkoilla rakastan hyviä kylpylöitä ja monipuolisia saunamaailmoita. Varsinkin miedompi hamam, infrapunasauna ja aromisauna ovat lemppareita. Kesäiset mökkireissut ja puusaunat ovat itsellä harvinaista herkkua, mutta esim. Laukaan Tupaswillassa on mahtavan iso savusauna.

 3. Just menossa saunaan, kerran päivässä saunon, nykyään makailen lauteilla. Meillä puusauna rannassa ja sisäsähkösauna. Tuo video oli hyvä, kuulin, että sitä oli jouduttu kunnolla editoimaan, kun ei saanut näkyä paljasta pintaa tätä enempää 😉

 4. Mekään emme kyllä, vaikka suomalaisia olemmekin, oikeastaan sauno lainkaan – mitä nyt aikoinaan kesäpaikan rantasaunassa, mutta sekin osittain siksi, ettei muita hyviä pesumahdollisuuksia siellä ollut 🙂
  Välillä olemme harkinneet muuttavamme nykyisestä saunallisesta asunnosta uuteen ja asuntoja hakiessani olen harmitellut, että kaikkiin vähänkin isompiin asuntoihin rakennetaan edelleen sauna. Pitäisi kai olla liikkeellä jo suunnitteluvaiheessa, että saisi suunniteltua saunan tilalle vaikka vaatehuoneen, jos ei sitä saunaa kuitenkaan käyttäisi!

 5. Koli on kyllä ihana matkakohde kaikin puolin, myös kylpylän ja saunojensa puolesta. Suomen kylpylöissä on muutenkin mukavasti panostettu saunomiseen erilaisilla saunamaailmoilla. Eikös perus uimahalleissakin ole pari-kolme saunaa?

 6. Kova. Olisin oitis vinkannut Kiilopään savusaunaa kuurakaltioineen, mutta se onkin jo siellä ja samoin on myös Rajaportti. Hesasta muistan Arlan saunan, joka ihan täysin vastaa Rajaporttia. Paras saunakokemus minulla kuitenkin on ulkomailla: Nurmoilassa, Aunuksessa.
  Kuitenkin nyt kun ollaan Suomessa ja puhutaan saunaperinteestä, niin vaatimaton kerrostalosauna on myös kokemisen arvoinen. Ehkäpä se yhdistää suomalaisia aika paljon, että lapsuus on ollut rumassa lähiökerrostalossa, missä huippukohtana on ollut sauna kerran viikossa.

 7. Ihana postausidea ja toteutus! ☺
  Omia rakkaita saunamuistoja ovat mm. saunominen Suomenlinnassa omissa polttareissa ja kaikki kesämökkisaunomiset.
  Lisävinkkeinä sun vinkkien perään Uunisaaren sauna ja Villa Vuosannan sauna Helsingissä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *