KOTIMAA - RUOKAMATKAILU

Tampereen kauppahalli ja 4 vuodenaikaa – täydellinen lounashetki

Tehtiin tällä viikolla päiväreissu Tampereelle ja haluttiin samalla vierailla kaupungin kauniissa kauppahallissa. Viime kerrasta Tampereella oli rikollisen pitkä aika ja tuntui, että olisi kyllä voinut olla yön tai pari. Ensi kerralla ehdottomasti yöreissu, sillä kaupunki on yksi suosikeistani Suomessa.

Meillä oli tapaaminen Tampereella mahdollisen tulevan koiranpentumme kasvattajan kanssa iltapäivällä ja ajateltiin käydä lounaalla kauppahallissa ennen sitä, sen pidempää visiittiä meillä ei valitettavasti ollut. Tämä koko vuosi on mulla teemalla kotimaan matkailu, joten saa nähdä mistä kaikkialta sitä itsensä tänä vuonna löytää.

Tampereen kauppahalli on yli sata vuotta vanha ja suurin kauppahalli Suomessa, itse asiassa suurin kauppahalli Pohjoismaissa. Kauppahallin on suunnitellut arkkitehti Hjalmar Åberg ja kauppahalli avasi ovensa vuonna 1901, jonka löydät Hallituskadun ja Hämeenkadun välistä, keskustorin läheisyydestä. Omaan silmääni esimerkiksi Hakaniemen kauppahalli kyllä vaikuttaa isommalta, mutta ehkä mun hahmotuskyvyssä on vain jotain vikaa.

Kauppahallit on aina olleet mun omia suosikkeja reissussa ja lähes poikkeuksetta niissä tulee käytyä joka kaupungissa. Tampereella en ollut aikaisemmin jostain syystä vielä käynyt kauppahallissa, joten olin tästä super innoissani. Kauppahalleissa on kiva tarkastella paikallisten menoa ja elämää sekä saa hyvän kuvan paikallisista erikoisuuksista.

Tampereen kauppahalli kiilasi kyllä Suomen kauneimpien kauppahallien joukkoon ja jos ollaan aivan tarkkoja, niin en äkkiseltään muista toista yhtä kaunista ulkomailtakaan. Tykkäsin pastellin sinivihreistä seinistä, myyntikojujen ulkonäöstä – ne paikkanumerot oli tosi kauniita.

 

 

 

 

Ikkunakaari oli todella kaunis kauppahallin julkisivulla ja sillä on itse asiassa myös aika mielenkiintoinen tarina. Sen molemmilla puolilla on ympyrät, jossa on Merkuriuksen sauva ja sen ympärille on kietoutunut kaksi käärmettä. Tiesittekö, että Merkurius meinaa muinaisessa tarustossa kaupanjumalaa?

Kauppiaita kaiken kaikkiaan on 39 ja sieltä löytyy muun muassa leipomoa, lounaspaikkoja, kahviloita, liha- ja kalakauppoja, juustoja, pienpanimo-oluita, kenkäkauppaa ja kukkia. Vanhimmat edelleen toimivat yritykset ovat Lihakauppa Yrjö Wigren Oy 1917, Joenniemen kukkakauppa 1940 ja Velj. Lindgrenin Lihakauppa 1949. Täältä löydät kaikki Tampereen kauppahallin kauppiaat.

Ostin täältä kotiin ehkä maailman parasta ruisleipää – me kotiutettiin hiivaton reikäruisleipä  Wileniuksen pullapuodista. Juuri tuolla sanoin Jussille, että meidän Hakaniemen kauppahallista puuttuu kyllä sellainen kunnon leipomo. Kyllä sieltä siis leipää ja pullaa saa, ei sillä. Käykää kuitenkin vertailun vuoksi täällä ja Hakaniemessä, leivonnaisten tarjonta on mielestäni ihan eri. Kävisin mielelläni ostamassa aina leivät tien toiselta puolelta, mutta itselleni sopiva tarjonta on aika suppea.

 

 

 

 

Syy miksi me tultiin ensisijaisesti Tampereen kauppahalliin oli lounas, nimittäin lounasravintola 4 vuodenaikaa on yksi Tampereen suosituimmista lounaspaikoista. Meillä ei ollut aikaa illalliselle, joten haluttiin löytää joku herkullinen lounaspaikka. Sellainen todellakin löytyi, sillä 4 vuodenaikaa oli enemmän kuin herkullinen. Se oli täydellinen lounaspaikka.

4 vuodenaikaa lounasravintolassa yhdistyy suomalaisen ja ranskalaisen keittiön salat. Kauppahallissa toimiva Kalaherkut Nygren on lounasravintolan yhtiökumppani, joten kala-annokset ovat varmasti tuoreita ja laadukkaita. 4 vuodenaikaa kuuluu muuten myös 50 parasta ravintolaa 2018 -listauksessa sijalle 44. Eli moni muukin on sitä mieltä, että tämä on täydellinen lounaspaikka!

Me otettiin lounaaksi paahtopaistia tabboulehin kanssa ja ai että miten herkullista se oli. Paahtopaisti oli sopivan mureaa ja juuri täydellisesti kypsennetty. Tabbouleh oli maustettu yrteillä ja sitruunalla. Alkuun me saatiin pienet vihersalaatit ja ehkä yhtä maailman herkullisinta leipää, olisin voinut syödä vaikka sitä.

Täältä löytyy myös aamiaista maanantaista lauantaihin hyvin kohtuulliseen hintaan, vain kymmenellä eurolla irtoaa aamiainen. Ensi kerralla Tampereella haluan kyllä käydä testaamassa paikan egg benedictin. Aamiaisen ja lounaan lisäksi tarjolla on myös herkkupuoti, jonka erikoisuus on raakamakkarat. Makuja on kaiken kaikkiaan jopa kaksikymmentä.

 

 

 

 

 

Mitä mieltä sä oot kauppahalleista? Onko tuttu paikka tuo 4 vuodenaikaa -ravintola?

 

Veera


Psssst! AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata Facebookin, Instagramin (@veerapirita), Bloglovinin, Blogipolun tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

18 Comments on “Tampereen kauppahalli ja 4 vuodenaikaa – täydellinen lounashetki

 1. Kiitos vinkistä! Itsekin tykkään Tampereesta ja tulossa on päiväreissu lasten kanssa koska olen luvannut viedä lapset kani-kahvilaan (niinpä!!!) ja tokihan päivään mahtuu muutakin (ja pitäähän ihmisen syödäkin, oikeaa ruokaakin) ja kauppahallit ovat kyllä ihan parasta. Mun Suosikki on Hakaniemenhalli mutten ole käynyt nyt vähään aikaan. Joko se remontti on valmis?

  1. Ai mikä tää kani-kahvila on, onks siellä oikeasti eläviä kaneja? Hauska varmasti lapsille. Kauppahallit on kyllä kivoja, kannattaa käydä lounaalla tuolla 4 vuodenaikaa ravintolassa. Tosi herkullista oli!

   Hakaniemen kauppahalli on pitkään remontissa, siihen torille on rakennettu väliaikainen kauppahalli. Sinne on siirtyneet kaikki kauppiaat oikeasta kauppahallista, kannattaa käydä tutkailemassa joskus. 🙂 Remontti Hakaniemen kauppahallissa pitäisi valmistua muistaakseni vasta vuonna 2020 eli odoteltavaa on tovi.

 2. Kiva lukea näitä kotimaan kirjoituksia. Tampere on ehdoton mielikaupunkini (yksi niistä). Kauppahallissakin toki kierrellyt, mutten kyllä koskaan esimerkiksi ruokaillut siellä. Ensi kerralla pitää kokeilla!

 3. Onpa kivan raikkaan näköistä tuolla Kauppahallissa. Pitää käydä joskus tutustumassa kun Tampereelle satun!

 4. Tampereen kauppahalli on mukava paikka ja aikoinani siinä vieressä asuessani se toimi Sokoksen Herkun kanssa lähikauppanani. Edelleenkin käyn siellä aina silloin tällöin ja usein suuntana lounasaikaan on juurikin 4 vuodenaikaa.

  Muutenkin tulee kauppahalleissa kierrettyä ympäri maata ja maailmalla, kotimaassa Tampereen kauppahalli on aivan parhaimmasta päästä ellei jopa paras.

  1. Oi että, aikamoinen lähikauppa ollut sulla. Tässähän tulee ihan kateelliseksi. Mullakin kyllä tuo Hakaniemen kauppahalli on kaikista lähin paikka ostaa ruokaa, pitäisi tosin useammin käydä siellä. Tulisiko kerran-pari kuukauteen vierailtua siellä. Oon ehdottomasti sun kanssa samaa mieltä, Tampereen kauppahalli on parhaimmasta päästä, melkein uskaltaisin väittää että paras.

 5. Tampereen kauppahalli on kyllä niin kiva! Mekin ollaan käyty lounastamassa samaisessa neljässä vuodenajassa, itse otin silloin sen kalakeiton, mikä oli niin perfetto! Kannattaa joskus käydä syömässä se. 🙂

 6. Kauppahallit ovat todellakin tunnelmallisia. Tampereen kauppahallissa en jostain syystä olekaan vielä käynyt, mutta ensi visiitillä suunnistan ehdottomasti sinne. Ehkäpä joa lounaalle. Sen verran hyvältä kuulostaa suosittelemasi 4 vuodenaikaa -ravintola.

 7. Tampereen kauppahalli on aivan ykkönen! Olen pariin otteeseen käynyt Neljässä Vuodenajassa, ja mukaan on mahtunut hyvää ja sitten vähän jos ei pettymyksiä, niin hieman mauttomia annoksia. Itselläni se ei nouse ehkä ihan kirkkaimmaksi ykköseksi, mutta varsin hyvä paikka kuitenkin ja esimerkiksi turistit voisi viedä tuonne kyllä. Kalakeitto on aika klassikko, sitä voin suositella.

 8. Kauppahallit on ihania, ja ulkomailla niissä tulee aina käytyä. Asun itse Tampereella, mutta harmillisen harvoin loppujen lopuksi tulee täällä käytyä kauppahallissa. Esimerkiksi tuolla 4 vuodenaikaa-ravintolassa en ole käynyt syömässä vieläkään! Tämä asia täytyy kyllä korjata pikaisesti.

  1. Kauppahallit on parhautta, niissä on kyllä kiva käydä reissun aikana. Saa hyvän käsityksen siitä, mitä paikalliset syö ja minkä tuotteen sesonki on suurimmillaan eli mitä kannattaa ottaa ravintolassa. Harmi, kun kauppahallit on niin kalliita Suomessa. Tulisi muuten käytyä vielä enemmän.

 9. Jei! Viikon päästä on edessä ruokaretki Tampereelle ja alustavien suunnitelmien mukaan lounas syödään juurikin 4 vuodenajan patojen äärellä. Pitäisi harrastaa enemmän lähiseudun ruokamatkoja, ihan turhaan lähtee välillä merta edemmän kalastelemaan huippuannoksia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *