KOTIMAA - KYLPYLÄT - MAJOITUS

Tirppojen reissu Herrankukkaron linnunpönttöön ja maasavusaunaan

Yhteistyössä: Herrankukkaro

Pari vuotta sitten törmäsin matkamessuilla ensimmäistä kertaa Herrankukkaro nimiseen yritykseen Turun saaristossa ja paikka herätti jo tuolloin ison kiinnostuksen. Silloin päätin, että tuonne on vielä joskus päästävä. Paikka kuulosti niin uniikilta Suomessa. Ehkä jopa koko maailmassa. Herrankukkaro on vanhan kalastajatilan ympärille rakennettu kokous- ja virkistyspaikka, jossa on annettu mielikuvituksen lentää ja kunnolla.

Olisin varmaan jo aikoja sitten vieraillut Herrankukkarossa, mutta se on yleensä vain yrityksille ja ryhmille tarkoitettu kylämiljöö. Ryhmäkoon tulee olla vähintään 10, jotta tänne voi toteuttaa oman reissun. Onneksi Herrankukkaro järjestää myös kaikille avoimia savusaunatapahtumia 50 euron hintaan, johon kuuluu saunominen maailman suurimmassa maasavusaunassa, kylpeminen kaislikkokylpylässä sekä saaristolaispöydän.

Me päästiin Pöndekengissä -matkablogin Miran kanssa osallistumaan tähän tapahtumaan ja samassa yhteydessä aukesi vihdoin mahdollisuus majoittua yhteen Suomen erikoisimpaan majoitukseen: LINNUNPÖNTTÖÖN. Kyllä luit oikein, linnunpönttöön. Kuulin kyseisestä linnunpöntöstä kunnolla ekan kerran viime kesänä, kun törmäsin tähän artikkeliin Suomen erikoisimmista majapaikoista ja oon siitä asti himoinnut yötä täällä.

Oltiin Miran kanssa viime syksynä ekalla yhteisellä reissulla Romaniassa ja nyt Herrankukkarossa, joten mietittiin että pitäisikö meidän yhteinen tehdä seuraava reissu kyseisten sijaintien puoliväliin eli abouttiarallaa Valko-Venäjälle. Tässä voisi olla ideaa vai mitä?

 

 

 

 

Yksi upea ominaisuus Herrankukkarossa oli se, että täällä huomaa kuinka omia unelmia ja hullunkurisiakin ideoita on toteutettu. Meillä meni varmaan pari tuntia kierrellessä ympäri tiluksia, sillä täällä oli varmaan sata eri katseenvangitsijaa. Oli kaksikerroksista huussia, erikoisia majoituksien nimiä, paljon kaiken maailman kylttejä – tätä on edes hankala kuvailla. Jos ja kun päädyt Herrankukkaroon, niin suosittelen kiertelemään ympäriinsä siellä.

Naantalin kyljessä oleva Herrankukkaro oikein huokuu sitä, kuinka paljon he rakastavat luontoa. Käytännössä kaikki rakennusmateriaali on puuta tai muita luonnonmateriaaleja ja muovia vältetään. Herrankukkaro toimii ainoastaan uusiutuvalla energialla, tuulisähköllä ja puulla.

Kysyin, paljon vuodessa menee puita saunojen lämmittämiseen: määrä on kuulemma niin iso ettei halua edes tarkalleen ajatella. 😀 Sitä voi vain kuvitella, kun pelkän Maasavusaunan lämmittämiseen menee noin kymmenen tuntia, kuinka paljon siellä tarvitaan puita.

 

 

Voit yöpyä myös taivasalla lintutornissa

 

 

Saaristolaispöydän antimia

 

Voit majoittua myös tässä laivassa

 

Kaksikerroksinen huussi

 

Kaksikerroksinen huussi eli tårtta på tårtta.

 

 

 

 

Maailman suurin maasavusauna ja kaislikkokylpylä


Herrankukkarossa on vaikka minkälaisia aktiviteettejä, mutta omaan makuuni oli heittämällä heidän saunat ja kaislikkokylpylät meren äärellä. Aika harva voi varmaan sanoa saunoneensa maailman suurimmassa maasavusaunassa, joten tuo on todellakin testaamisen arvoinen. Täältä löytyy neljä saunaa ja me testattiin kuudessa eri tasossa olevan Maasavusaunan (124 hlö) sekä Kyläsavusaunan (30 hlö) lempeät löylyt. Lisäksi täältä löytyy 200 vuotta vanha Mallassavusauna ja tiettävästi maailman pienin Miilunpolttajan savusauna yhdelle hengelle.

Ensimmäinen saunakierros oli aika jännittävä, koska silmät eivät vielä olleet tottuneet niin hämäriin saunoihin ja jännitin koko ajan, että laskeudun jonkun muun saunojan syliin. Onneksi laskeutuminen lauteille onnistui ilman suurempia kosketuskontakteja muihin saunatapahtuman osallistujiin. 😀

Heillä on tässä kesällä vielä yksi saunatapahtuma sekä loppusyksylle on suunnitteilla uusi. Voi olla, että mun on pakko tuoda myös avopuoliso testaamaan Herrankukkaron löylyt.

Savusaunojen välittömässä läheisyydessä on myös kaislikkokylpylän puoli, joka koostuu lämminvesialtaasta, paljusta sekä saaristomeren raikkaalla ja kirkkaalla (lue viileällä) merivedellä täytetystä merivesialtaasta. Ja onhan siinä vieressä vähän isompikin allas eli Airisto, joka on 20 kilometriä pitkä merenselkä Turun saaristossa.

 

Kannattaa pakata reppuun oma uikkari ja pyyhe

 

 

 

 

 

Tirppojen viikonloppureissun grande finale: luksuslinnunpönttö


Tirppojen eli miun ja Miran Turun saariston reissuviikonloppu huipentui luksuslinnunpönttöön, josta oltiin etukäteen jo monen monta naurun aihetta. Rakastan erikoisia majoituksia ja Herrankukkaron linnunpönttö todellakin on sitä. Linnunpönttöön kiivetään rappusia pitkin ja sisään astutaan pienen pienestä ovesta linnunpönttöön. Ei olisi kyllä saanut olla mun takapuoli senttiäkään isompi, muuten olisi tehnyt tiukkaa ahtaa tämä tirppa sisään.

Itsehän olin varustaunut kuin millekin erämatkalle, sillä oletin jotenkin että linnunpöntössä ei ole sähköjä ja meno olisi hyvin alkeellista. Ja mitäpä! Sisältä löytyi kaikki mukavuudet: Hästensin hierova sänky muhkeine tyynyineen ja peittoineen, sähköt (itsehän latasin varavirtalähteitä mukaan), valot, radio, kirjoja sekä patteri (olin pakannut lämpökerraston myös mukaan).

Ja mitä luksuslinnunpönttö olisi ilman omaa vessaa, suihkua ja KYLPYAMMETTA. Nämä tosin löytyi linnunpöntön juurelta.

 

 

 

 

 

 

 

Oltiin aika poikki edellisestä päivästä, joten mentiin jo yhdeksän maissa nukkumaan. En muista, milloin olisin nukkunut noin pitkät yöunet ja nukkunut noin sikeästi. Parasta oli ehkä, kun aamulla linnunpönttömme ympärillä viserteli meidän lisäksi myös ihan oikeat tirpat.

Ei voi muuta sanoa, kuin että kyllä me tirpat nautittiin olostamme – olo oli kuin Herrankukkarossa.

 

Miltäs se Herrankukkaro vaikuttaa? Kelpaisko siullekin yö linnunpöntössä?

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia:

Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa), Instagramin (@veerapirita) , Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

18 Comments on “Tirppojen reissu Herrankukkaron linnunpönttöön ja maasavusaunaan

 1. Tirppa kiittää! <3 Silmillä meni muuten todellakin tottua tuohon savusaunotteluun. Tekis mieli mennä seuraavaks tuonne Herrankukkaron joulusaunaan, olikohan se 7.12.? Jäi niin hyvät vibat tästä paikasta! Kiitos seurasta tirppa!

 2. Tuo linninpöntössä yöpyminen kuullostaa todella mahtavalle ja näyttääkin hauskalle. Kunnollinen elämys !
  Ja hyvässä seurassahan ilo ja elämys vaan tuplaantuu ! +

 3. Onpas hauskan oloinen paikka! Näyttää todella visiitin arvoiselta ja jotenkin tollaiset puumajat (tai linnupöntöt 😀 ) viehättää suuresti. Ehkäpä saisin työporukan tänne joku kerta.

 4. Tämä on kyllä ehkä erikoisin majoitus josta olen kuullut. 😀 Mutta tosi hauska idea! Mieletöntä että tuolla pöntössä on nuo kaikki mukavuudet! Itse olisin varmasti myös varustautunut erähenki tyyliin. 😀

 5. Mukavaa, että viihdyitte! Ja sähköäkin sitten riitti 🙂
  Meillä tuo on ensi viikonloppuna ohjelmassa ja olemme toivoneet majoitusta tuohon laivaan – katsotaan miten käy. Edellisestä kerrasta savusaunassakin on jo aikaa, joten jännittäviä juttuja on tiedossa. Hyvä vinkki tuo, että aluetta kannattaa kierrellä monelta kantilta.

 6. Näin jo Instassa teidän kuvia täältä. Vaikutti kyllä aika jännältä. Ja on niin ihanaa nähdä, milloin reissussa todella viihdytään. Teillä oli vissiin superhauskaa. 🙂 Mutta joo, kun ei ole eräjorman vikaa minussakaan, eli kyllä jos pönttöön pantaisiin, pitää olla vähintään tämmöinen.

 7. Juuri tuo este, että Herrainkukkaro on tarkoitettu seurueille on estänyt minua vietailemasta siellä, noista savusaunapäivistä en ollutkasn tietoinen. Kyllä linnnunpöntössäkin voisi nukkua mikäli tällainen täti-ihminen vain pääsisi ylös😄Lintutornissa en ehkä välittäisi nukkua – turhan ilmavaa.

  1. Savusaunatapahtumat on hyvä tilaisuus päästä tutustumaan Herrankukkaroon! Toinen hyvä vaihtoehto on kasata oma 10 hlö porukka vaikka ystävistä tai perheestä. Pönttöön pääsee hyvin rappusia kiipeämällä, ne on ehkä vähän jyrkät mutta hyvin pääsee eteenpäin. 🙂

 8. Siis nyt vasta tajusin miten pikkuruinen tuo pönttö oli sisältä! Ja tuo sänky! Mutta oli kyllä huikea majoitus teillä, melkein kateeksi kävi 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *