KOTIMAA

Voiko kesäisempää paikkaa olla Suomessa kuin Saimaa?

Kaupallinen yhteistyö: Visit Saimaa (Halla Resort, Tertin Kartano, Ollinmäen viinitila, LakelandGTE ja Sahalahti Resort)

En äkkiseltään osaisi suositella idyllisempää Suomen paikkaa kuin Saimaan alue. En tiedä miten tämä helmi on joka kesä jäänyt itselle vähäisemmälle huomiolle ja olen matkaillut alueella vain kaikkina muina vuodenaikoina. Nyt tämä iso virhe on korjattu ja takana on yksi parhaimmista matkoista Suomen kesässä. Tämä vuosi erityisesti on kotimaan matkailulle omistettu varmaan meillä kaikilla, joten kokosin tähän postaukseen omat matkavinkkini Suomen suurimman järven matkailumaisemiin.

Saimaa matkailualueena on hurjan suuri ja sieltä löytyy paljon erilaista tekemistä. En usko, että olen ainoa jolla tekee hankaluuksia päättää mitä Saimaalla tekisi, sillä valinnanvaraa on paljon jokaiselle matkaajalle. Tammikuun matkamessujen myötä avautui mahdollisuus suunnitella täydellinen Saimaan loma ja meillä se koostui Tertin Kartanosta, Ollinmäen viinitilasta, norppasafarista Puumalassa, upean luonnon äärellä majoittumisesta Halla Resortissa, patikoinnista sekä hyvästä ruuasta Sahalahdessa.

Meillä on ollut itse asiassa täydellisen oman mökin etsintä jo reilun vuoden verran ja nyt se kyllä vahvistui, että kovasti haluaisin oman mökin Saimaan alueelta – about Anttolan ja Puumalan väliltä. Niin upeasti alue meidät hurmasi! Matkaseurani koostui tällä kertaa avopuolisostani, meidän Kyösti-corgista sekä bloggajaystävästäni Mirasta (joka tekee tästä reissusta myös oman postauksen blogiinsa) avopuolisoineen sekä heidän mäyräkoirasta Savasta.

Saimaa on koiraystävällinen matkakohde, sillä vain norppasafarille koirat piti jättää mökille. Tai no ’mökille’, sillä tuo sana on kaukana siitä luksuksesta mitä me koettiin Halla Resortin rantahuvilassa. Ajattelin tehdä Saimaan reissustamme postaussarjan, jossa esittelen kaikki meidän matkamme kohteet laajemmin – muuten tästä postauksesta tulisi kilometrin mittainen. Linkitän ne sitten sitä mukaan tähän postaukseen, kunhan ne valmistuu. Otan tavoitteeksi saada kaikki julkaistua tässä kesäkuun aikana.

 

 

 

 

Tässä postauksessa esittelen kohokohdat Saimaan viikonlopulta:

1. Halla Resort – kun haluat lomaasi luksusta


Apua en tiedä mistä alottaisin. Anttolassa sijaitseva Halla Resort oli IHANA. Voi kun joka kerta voisin majoittua näin upeasti. Halla Resortin NatureDesign -rantahuvila on heittämällä upein ’mökki’ jossa olen koskaan ollut. Me majoitumme upeassa kolmen makuuhuoneen huvilassa, joka huokui tyylikkyyttä, luontoa ja skandinaavista sisustusta. Pisteet kotiin siitä, että sisustuksessa oli käytetty paljon suomalaista muotoilua. Kyllä se vain aina pistää silmään.

Hallan aikaan luonto on hiljaisimmillaan. Saimaan pinta on aamun valjetessa tyyni, hongat seisovat hiljaa. On aikaa ja avaruutta, tilaa hengittää. – Halla Resort

Rantahuvilan parhaita puolia oli ehdottomasti oma ranta laiturin ja soutuveneen kera, meidän keittiöön kokin tuomat illalliset sekä aamiaiset ja ilman muuta spa-osasto saunan (sähkö sekä puu) ja kylpyammeen kanssa. Vaikka rantahuvilat olivat aika vierekkäin omien hajurakojen kera, oli niissä todella hyvä yksityisyys. Huvilat on rakennettu L-kirjaimen malliin peräkkäin, joten jokaisella on omalla terassilla/tontilla sekä huvilan sisällä oma rauha sekä saa nauttia Saimaan kauniista maisemista.

Halla Resortin toiminnasta vastaa Anttolanhovi ja sen tarkoitus on kehittää tyylikäs, mutta rento hyvinvointimatkailukohde. Ainakin meidän viikonlopun kokemuksien perusteella visio on erittäin hyvin lähtenyt käyntiin.

 

 

 

 

 

Oma laituri ja soutuvene oli iso plussa.

 

 

Ikimuistoisimmat hetket Hallassa:


+ auringonlaskusoutelu Jussin ja Kyöstin kanssa + laitoin puhelimesta soimaan ’vanhoja poikia viiksekkäitä’, joka kertoo saimaannorpasta.

+ meidän makuuhuoneessa oli takka, jonka tuijottamiseen oli rentouttavaa nukahtaa. Jos joskus rakennan oman kodin, haluan makkariin takan.

+ kyllä se puusauna on aina puusauna.

+ tilauksesta saa ruuat toimitettua huvilalle, miten helppoa ja vaivatonta lomailua. Ja siis se ruoka, ai että. Lähiruokaa parhaimmillaan ja sesongin raaka-aineita. Erityisesti korvasienikastikkeelle, piimä pannacottlle ja savukalalajitelmalle iso suositus.

 

 

Luonnonvalo tulvii sisään monista ikkunoista.

 

 

2. Ollinmäen viinitila – vihdoin pääsin kotimaiselle viinitilalle


Yksi asioista mitä Miran kanssa haluttiin tehdä, oli vierailla viinitilalle kun sellaisia Saimaan alueelta sattui löytymään. Ollinmäen viinitila on yksi Suomen ensimmäisistä viinitiloista, jonka juuret juontaa vuodelle -95. Viinitilan lisäksi heiltä löytyy myös majoitustoimintaa, mutta tällä kertaa me keskityttiin nestemäiselle linjalle viinitastingin muodossa sapasten (=savolaiset sapakset) kera.

Sirpa eli Ollinmäen viinitilan yrittäjä esitteli meille viinitilan, tuotantoa (vuosittain valmistuu jopa 30 000 litraa viiniä eli tekemistä riittää) sekä piti meille tastingin. Viinejä löytyy kuplivaa, roseeta, valkoista ja punaista sekä viinien lisäksi Ollinmäki valmistaa liköörejä ja oikeaa pontikkaa. Kansallisromanttiset nimet viineille on löydetty Kantelettaresta: Juortanan Jussi, Puntun Paavo, Myllärin Matti sekä Hentun Liisa. Mukaan tarttui viinimyymälästä myös viiniä ja siideriä, mutta noita tiukempia pitää tilailla Alkosta. Suomen alkoholilainsäädäntö on kyllä joskus aika mälsä.

 

 

ollin

 

Ollinmäen viinitilan vanhoja etikettejä.

 

Ikimuistoisimmat hetket Ollinmäen viinitilalla:


+ Sirpa piti meille tastingin, jossa meidän piti arvuutella mitkä ovat pääraaka-aineet. Yllättävää, mutta omaan makuuni tastingissa oli heidän riistaviini.

+ Tastingin yhteydessä oli myös leikkimielinen viinivisa, jonka mie voitin. Totta kai.

+ Ollinmäen viinitilalla on myös pienen pieni kirpputori, josta löydettiin kahdella eurolla Kyöstille koirien pelastusliivit. Nyt saadaan vihdoin palautettua kaverin koiran lainaliivit, jotka on ollut meillä yli vuoden jo lainassa. Oho.

 

 

 

Koirat ovat tervetulleita terassille.

 

3. Tertin kartano – miten ihmeessä olen ajanut tämän helmen ohi satoja kertoja


Menomatkalla Helsingistä pysähdyttiin Mikkelin kohdilla kuuluisaan Tertin kartanoon. Koska olen Joensuusta alunperin kotoisin ja olen kulkenut autolla kymmenisen vuotta aktiivisesti Helsinki-Joensuu väliä, olen ajanut Tertin kartanon kyltin ohi satoja kertoja. Luojan kiitos Visit Saimaalta ehdotettiin tätä paikkaa lounaspaikaksi ennen saapumista Hallaan. Rakastuin siis aivan täysin, en tiennyt että tällainen helmi piiloutuu melkeinpä vitostien varteen. Älä sie tee samaa virhettä, vaan ehdottomasti pysähdy täällä.

Ennen lounasta Tertin markkinoinpäällikkö Lotta kierrätti meidät (myös Kyöstin ja Savan tietty) kartanon alueella ja kertoi paljon heidän palveluistaan ja historiastaan. Tertin kartano on aito sukukartano ja he ovat hyvin omavaraisia sekä suosivat lähialueen tuottajia muissa raaka-aineissa, joita ei omasta taloudesta tule. Päästiin kurkkaamaan muun muassa heidän herkkukellariin ja ai että mitä herkkuja siellä olikaan valmistettu kartanotalouden sadosta.

 

 

 

Tertin kartano oli täynnä upeita yksityiskohtia.

 

 

Ikimuistoisimmat hetket Tertin kartanossa:


+ En meinannut pysyä pöksyissäni kun tajusin, että Tertin Kartanossa on majoitusta ja vieläpä hei miten upeaa. Naureskelinkin Lotalle, että meidän on aivan pakko tulla joskus Jussin kanssa tänne ihan asiakseen majoittumaan. Kartanohotelli koostuu kuudesta huoneesta terassien kera, jossa ainakin yhdessä on myös todella upea sauna. Siis niin ihana. Ai että.

+ Puutarhat: Tertistä löytyy neljä hehtaaria pinta-alaa ja se kätkee sisälleen yrttitarhan, muuripuutarhan, arboretumin ja tietty Tertin ruusun. Kesäkuun alussa puutarhat eivät olleet vielä täydessä loistossaan, joten käydään täällä varmaan juhannuksen paluumatkalla Joensuusta tai sitten heinäkuussa ihan omana lomana Terttiin. Katsotaan.

+ Dog bar Kyöstille ja Savalle, tarjolla oli muun muassa muikkuja ja lihaa. Meidänkään lounaassa ei todellakaan ollut mitään vikaa, erityisesti alkuruuan kalat hurmasi ja raparperijälkkäri.

 

 

 

 

Haluan ehdottomasti joskus juoda aamukahvini Tertin Kartanon majoituksen terassilta.

 

Sava ja Kyösti notkumassa baarissa.

 

4. LakelandGTE – saimaannorppasafarilla Puumalassa


Okkolan Lomamökkien rannasta lähti viikonlopun odotetuin aktiviteetti eli mikäs muukaan se olisi Saimaalla kuin saimaannorppasafari. Kierreltiin kolmisen tuntia ekologisella sähköaluksella laivan kipparin eli LakelandGTE:n yrittäjän Arton kanssa. Vaikka valitettavasti tällä kertaa ei nähty norppaa, Arto jakoi meille paljon omaa tieto-taitoaan tästä söpöstä eläimestä. Tiesimme, että olimme varmimmin nähnyt norpan toukokuussa, joten oli mahdollista että näin kävi. Edeltävänä päivänä safarilla oli nähty saimaannorpppa eli meillä oli huonoa tuuria mukana.

Tuon kolmen tunnin aikana saatiin nauttia kauniista Saimaan järvimaisemista sekä opittiin saimaannorpan käyttäytymisestä ja kaikkea mitä alueen ihmiset tekevät sen suojelun hyväksi. Pysähdyttiin safarin lopussa vielä kahville ja pullalle suojaisaan poukamaan, joka kruunasi retken. Norppasafarin lisäksi Arto järjestää paljon erilaisia ohjelmapalveluita, joista itseäni jäi kiinnostamaan villiyrttiristeily. Tiedän mitä teen Saimaalla seuraavan kerran.

Ikimuistoisimmat hetket norppasafarilla:


+ Paluumatkalla Arto laittoi soimaan Vanhoja poikia viiksekkäitä -kappaleen, jota oli tunnelmallista kuunnella Saimaalla.

+ Arton huikea tietämys saimaannorpista. Erityisesti kiinnosti kuulla heidän suojelustaan ja kuinka pikkukuutteja varten rakennetaan pesiä huonoille talville. Tärkeää työtä.

+ Rakastan olla vesillä, joten pelkästään jo ekopaatilla Saimaalla oleminen oli elämys itsessään.

 

Ekopaatti tuottaa paljon vähemmän (oikeastaan ei yhtään) melua veden alla, jonka takia saimaannorpat eivät häiriinny safareista.

 

Arto jakoi paljon tieto-taitoaan saimaannorpista.

 

 

5. Sahanlahti Resort – Saimaan makuja lounaan merkeissä


Paluumatkalla norppasafarilta takaisin Anttolaan pysähdyttiin Puumalassa lounaalle entisen vesisahaan eli Sahanlahti Resortiin, joka on itse asiassa mukana Saimaa Gastronomy-verkostossa ja heidän teemaviikonloput voittivat Suomen paras ruokamatkailutuote 2019 -palkinnon. Myös aikaisemmin mainittu Tertin Kartano kuuluu tähän konseptiin. Odotukset lounasta kohtaan olivat siis erittäin korkealla.

Ravintola Koskivahti sijaitsee upealla paikalla, sillä korkean sijainnin takia ravintolan ikkunoista aukeaa todella upeat maisemat Saimaalle. Harmi kun oli juuri niin huono sää (ah, ihana vaihteleva Suomen kesän sää) meidän lounaan aikana ja maisemat eivät päässeet oikeuksiinsa kuvissa. Lounas koostuu kolmesta ruokalajista pöytiintarjoiltuna, joka koostuu luonnollisesti lähialueen raaka-aineista.

Alkuun saatiin pieni keittiön tervehdys eli savulahnalientä, paistettua muikkua ja kauden kasviksia yrttiöljyllä, jonka jälkeen alkuruuaksi tarjoiltiin tomaattikeittoa basilikaöljyllä. Pääruuaksi valitsin Putkisalon karitsaa ja jälkkäriksi suurta herkkuani eli raparperi pannacottaa. Iso suositus kyllä Sahanlahden ruuille, heillä on tarjolla myös illallista, artesaanipitsaa ja aamiaista. Koirat ovat myös tervetulleita tänne – Kyösti otti hyvät päikkärit pöydän alla.

Ikimuistoisimmat hetket Sahanlahti Resortissa:


+ Keittiön tervehdys oli todella herkullinen yllätys.

+ Aitoon hapanjuureen leivottu spelttileipä sekä mallasleipä oli niin hyvää, että santsattiin sitä pariin otteeseen.

+ Sahanlahden miljöö on upea.

 

 

 

6. Neitvuoren maisemat Saimaalle mykisti


Rakastan maisemien ihastelua korkeuksista, joten oli itsestään selvää että Neitvuorelle on päästävä. Se on yksi Etelä-Savon korkeimmista vuorista 184 metrin korkeudellaan ja huipulta aukesi upeat maisemat Luonterin saaristoon. Parkkipaikalta kävelymatka huipulle on helppo: vain 1,5 kilometriä (täältä löydät alueen kartan). Täällä on varmaan aika upeat maisemat myös auringonlaskun aikaan.

Me pysähdyttiin myös tulipaikalle keittämään kahvit, joten kannattaa pakata myös eväät mukaan. Neitvuorella oli aika kivan näköisiä kohtia myös telttailuun ja nopealla katsomisella en löytänyt kieltojakaan, korjatkaa jos olen väärässä. Musta tuntuu, että me tullaan joskus Jussin ja Kyöstin kanssa yöksi Neitvuorelle. Olisi aika upeaa nukahtaa näihin maisemiin.

Ikimuistoisimmat hetket Neitvuorella:


+ Maisemat Neitvuorelta Luonterin saaristoon on kauniit, tänne pääsee myös suosittua melontareittiä pitkin.

+ Parkkipaikan vieressä on söpö pieni polku, joka oli niin idyllinen Suomi-maisema: heinäseipäistä tehdyt aidat, punainen tupa ja lampaita.

 

 

 

 

 

 

BONUSVINKKI: Saariston Kirppis jokaisen kirppishaukan unelma


Vanhana kirppishaukkana olin ihan sukat makkaralla, kun bongasin norppasafarilta lähtiessä infotaululta, että Saariston kirppis on aivan meidän vieressä – harmikseni se aukeaa vasta viikon päästä. Ilmoituksessa oli onneksi puhelinnumero ja ajattelin, että jos nyt satuttaisiin pääsemään kirpparille kuitenkin. Meidän onneksi heillä oli juuri siivoukset meneillään ja ystävällinen nainen toivotti meidät tervetulleeksi.

Paikka oli siis aivan ihana ja suosittelen ehdottomasti käymään täällä (Lintusalontie 198). Tehtiin paljon löytöjä: mattoja, verhoja, pitsiliinoja, astioita, rottinkisia sisustusesineitä, tyynynpäällisiä, leipäkoria – vaikka mitä siis ja hyvin edullisesti.

 

 

 

 

Takakontti täynnä löytöjä.

 

BONUSVINKKI: Kangastalon puutarhamyymälä Anttolan lähellä yllätti hinnoillaan


Koska olen hurahtanut puutarhajuttuihin ja tein mittavan piharemontin kevään aikana, halusin käydä myös jollain paikallisella pienellä puutarhalla. Visit Saimaalta suositeltiin Kangastalon puutarhaa, joka on Anttolan ja Mikkelin välissä. Käytiin täällä paluumatkalla Helsinkiin ja miljöö oli kyllä kaunis täällä.

Hinnat ovat todella edulliset ja taimet/kukat olivat todella hyväkuntoisia. Mukaan tarttui riippupelargoni (4€), jäätävän iso petunia-amppeli (13€) ja kosmoskukka (4€) – kaikki tietysti lempparivärissäni eli vaaleanpunaisena.

 

 

 

 

Siinäpä olisi minun vinkit täydelliseen Saimaan lomaan Mikkeli-Anttola-Puumala akselilla. Millaisia vinkkejä sulla on Saimaalla? Kerro omat suosikkisi.

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia: 

Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa)Instagramin (@veerapirita) Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

 

16 Comments on “Voiko kesäisempää paikkaa olla Suomessa kuin Saimaa?

  1. Mun mielestä Makumatka Saimaalle on laadukas vaihtoehto ruokamatkalle kauniisiin maisemiin. Hyvät vinkit olit koostanut, niitä on helppo kompata. Ollinmäen viinitilan nostaisin näistä esiin sellaisille, jotka viinistä nauttivat ja vinitilavierailuista tykkäävät. On yleissivistävää tutustua suomalaisiin marjaviinitiloihin ja heidän olosuhteisiin. Tässä omia kokemuksia samoilta seuduilta makumatkaa miettiville: https://kohteenamaailma.fi/kotimaa/makumatka-saimaalla-lahiruokaa-ja-jarvimaisemia/

  2. Mun suosikki on ilman muuta Savonlinna (ja Punkaharju). On kyllä uskomattoman kaunista seutua. Ja
    eipä nuokaan paikat yhtään hassummilta näytä ja paljon ehditte viikonlopussa näkemään!

    Tuon laulun nimessä tuo vanhojapoikia kirjoitetaan muuten yhteen.

  3. Jos menisin Saimaalle, niin tämän kaivaisin esiin. Hyvä kooste ! Kuitenkin lukiessani eniten odotin Kyöstin kuvia. Hän on niin ihanan kuvauksellinen koiruus, että jos et ole hänen näkökulmasta blogia kirjoittanut, niin kirjoitapa!!

  4. Moikka! Sanoit jutussa että koirat piti jättää norpparetken ajaksi mökille. Mutta kirjoitit myös että teidän koira oli mukana ravintolassa kun olitte paluumatkalla norpparetkeltä. Pääseekö siis koirat mukaan vai ei?

  5. Todella kaunis Saimaa! <3 Saimaa on omalla bucket listilläni tälle kesälle, mutta en ole vielä päässyt yhteisymmärrykseen itseni kanssa tarkemmasta sijainnista ja puuhista paikan päällä. Valintojen vaikeus. 😀 Vaikuttaa kyllä tutustumisen arvoiselta tämä teidän reitti, hyviä vinkkejä. Ihana kuva Savasta ja Kyöstistä! 🙂 Oli varmasti huikea Saimaan loma!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *