KOTIMAA

Ylläs talvella: mitä tehdä?

Ylläs talvella kuin myös muinakin vuodenaikoina tarjoaa hurjasti tekemistä matkailijalle. Lapissahan on oikeastaan kahdeksan vuodenaikaa ja me olimme Ylläksellä kaamoksen aikaan.

Hävettää melkein myöntää, mutta olin ihan aliarvioinut Ylläksen potentiaalin matkakohteena. Tiesin, että se on jossain siinä Levin ja Muonion välissä, mutta se on ei-kiinnosta matkakohde. Hah, kuinka väärässä olinkaan. Onneksi meidän kaverit kehuivat paikkaa vuolaasti aikaisemman vuoden perusteella, kun mietittiin minne lähdetään yhdessä Lapissa. Talvinen Ylläs oli nappivalinta meille.

Majoitumme Äkäslompolossa eli Ylläksen kyljessä olevassa kylässä, joka on monella varmaan tuttu vähintään Jounin Kaupan takia. Äkäslompoloa sanotaan seitsemän tunturin kyläksi, sillä kylää ympyröivät Yllästunturi, Kuertunturi, Kukastunturi, Pyhätunturi, Kesänki, Lainiotunturi sekä Kellostapuli.

Ylläksen lomalla mentiin budjetti edellä majoituksen suhteen ja haluttiin panostaa aktiviteetteihin ja ruokaan. Meillä oli aika ysärihenkinen mökki Joutoaikamajoilta, jossa oli kaikki tarvittava sekä hinta oli erittäin jees: seitsemän yön majoitus oli 520€ eli 130€ per naama. Todella edullinen, kun oli kuitenkin joulu-uusivuosi-loppiainen kyseessä.

Vinkki: Seikkailijattaret -etukortilla saat 7 Fells Hostelsista -10% majoituksesta.

Mitäs siellä Ylläksen alueella kannattaa tehdä? Vinkkaan meidän suosikit seuraavaksi teille. 

 

Joutoaikamajat

 

Hiihto Ylläksellä: ladut ja latukahvilat Ylläksellä


Ylläs on hiihtäjän paratiisi, sillä täältä löytyy Suomen laajin latuverkosto ja jokaiseen tasoon löytyy paljon vaihtoehtoja. Latuja Ylläksellä on yhteensä 330 kilometriä, joista valaistua latua 38 kilometriä. Suosittelen ostamaan 10 euron latukartan, jonka saat kätevästi puhelimeen ja näet reaaliajassa missä kunnossa hiihtoladut ovat. Tällä maksulla tuet myös latujen ylläpitoa.

Meillä ei tällä kertaa ollut Kyösti mukana, mutta koiran kanssa matkaajalle Ylläs on hyvä hiihtokohde, sillä täältä löytyy 62 kilometriä koiralatuja: Äkäslompolossa Karilasta Helukkaan, Velhonkodalta Hannukaiseen, Ylläsjärvellä Eelin Kaupalta Kurtakkoon, Ylläsjärvellä Eelin Kaupalta Yliseen Palovaaraan sekä Ylläsjärvellä Eelin Kaupalta Ahvenkankaalle.

Ylläs on tunnettu myös sen latukahviloista ja niitä löytyykin erittäin monta. Omat suosikkini olivat Navettakahvila, Kesängin Keidas, Aurinkotupa ja Kotamaja. Mitä hiihtolatuihin tulee, niin ehdottomasti oma suosikkini oli Navettakahvilan kautta hiihtolenkki Kotamajalle eli Ylläksen alueen vanhimmalle latukahvilalle ja sieltä takaisin eli reitti taisi olla aikalailla tuo kolmen tunturin kierros (17,3 km).

Latukartat löydät täältä.

 

 

Pysähdyimme Aurinkotuvalle katsomaan poroja.

 

Moottorikelkkailu Ylläksellä


Ylläksen alueella on kaiken kaikkiaan 410 km merkittyjä moottorikelkkareittejä, joista 300 km on hoidettuja eli ajettavaa kyllä riittää kaiken tasoisille. Me osallistuttiin Snow Fun Safarisin taikamaille tunturien taakse -safarille, josta kirjoitin blogiin erillisen postauksen.

Heiltä voi myös vuokrata moottorikelkkoja omatoimiseen hauskanpitoon, mutta suosittelen ohjattua safaria jos kokemusta ei ole tarpeeksi.

 

Matkalla Yllästunturin huipulle.

 

Aurora Estate


Uudeksivuodeksi olimme varanneet illallisen Aurora Estatesta, joka on laadukkaan ravintolan lisäksi tunnelmallinen ja palkittu boutiquehotelli. Toinen hotellin omistajista on Sirly Ylläsjärvi, joka on tunnettu muun muassa Master Chefistä. Niin herkullista ruokaa ja ihanaa palvelua, suosittelen!

Vinkki: täältä voit varata myös paljun, jaguzzin ja saunan omaan käyttöön Ylläsjärven rannasta. Hyvällä tuurilla voit nähdä revontulia.

 

 

 

 

 

Harrinivan Arctic Sauna World


Ylläksen alueelta löytyy Lapland Hotels Saagasta kylpylä, mutta sitäkin paremmalta kuulosti puolen tunnin ajomatkan päässä oleva Harrinivan Arctic Sauna Wolrd, joka sijaitsee Jeris-järven rannalla aivan Pallas-Ylläs kansallispuiston vieressä. Mielenkiintoinen yksityiskohta oli se, että Jerisjärvi on saamelaisten pyhä järvi, joka tunnetaan anteliaista kalasaaliistaan koko Suomen historian ajan.

Arctic Sauna World koostuu neljästä eri elementistä jossa maa, vesi, ilma ja tuli yhdistyvät ja muodostavat viidennen elementin, höyryttävän saunahengen. Täällä oli todella kiva ja rentouttava tunnelma, tilat olivat aivan uudet sekä paikkaan oli panostettu.

Soitimme pariinkin otteeseen heille, että onko siellä miten rauhallista ja tarvitseeko varata lippuja ennakkoon. Ei tarvinnut, mutta meillä oli sen verran huonoa tuuria että juuri tuona päivänä saunat olivat erittäin kovassa suosiossa muutama tunti meidän puhelun jälkeen ja jouduttiin hetki jonottamaan sisään. Saunamaailmaan otettiin noin 25-30 saunojaa koronan takia ja jokaisen saunan ovessa oli info, kuinka monta saunojaa saa parhaillaan olla.

Saunojen lisäksi täältä löytyy myös avanto ja todella kivan näköinen ravintola, jonka sisällä oli myös tulipaikka makkaranpaistoon. Harmi, kun olimme juuri syöneet.

Tule saunomaan ennen klo 20 ja pääsymaksy on 25 euroa.

Vinkki: Seikkailijatteret -etukortilla saat -10% Harrinivan majoituksesta.

 

 

Laskettelu – Lapin parhaat rinteet


Ylläkseltä löytyy kenties Suomen parhaimmat laskettelurinteet ja se onkin Suomen suurin laskettelukeskus. Rinteitä löytyy jopa 63 ja vaihtoehtoja on kaikentasoisille. Kannattaa ostaa hissiliput ennakkoon verkkokaupasta, jolloin ne on pikkaisen edullisemmat.

Jos/kun tulee lasketeltua useampi päivä, niin kannattaa ostaa useamman päivän hissilippu suoraan. Meillä oli käytössä viiden kerran hissilippu, joka voimassa viikon. Ylläksen lähellä on myös Olos, Pallas sekä Levi ja näille neljälle laskettelukeskukselle voit ostaa yhteisen Lapland Super Skipassin, jolla voit laskea näissä kaikissa.

 

 

 

Lumikenkäily Kuertunturille


Kuertunturi on kenties yksi Ylläksen suosituimmista retkikohteista, sillä sen huipulta aukeaa upeat maisemat päiväsaikaan. Meidän aikaan Kuertunturilla ei ollut vielä tarpeeksi lunta, jotta siellä olisi ollut hyvä kulkea lumikengillä. Onneksi sinne pääsi myös kävellen.

Täältä löydät Ylläksen alueen lumikenkäreitit.

 

 

Koiravaljakkoajelu Ylläksellä


Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon kannattaa tutustua myös koiravaljakon kyydissä ja tätä hupia tarjoaa Rami’s Huskies, joka on alueen vanhimpia husky-yrittäjiä. Me osallistuimme 16 kilometrin mittaiselle kansallispuistosafarille ja tämä oli unohtumaton elämys. Kansallispuiston maisemat pääsee ihan omiin oikeuksiinsa valjakosta käsin.

Kirjoitin tästä oman postauksen, kannattaa tutustua.

 

 

SnowVillage


Vartin ajomatkan päässä Ylläkseltä löytyy SnowVillage eli lumikylä, joka ainakin minulle tuli tutuksi Game of Thrones aiheisista veistoksista. Tänä vuonna teema oli harmikseni muuttunut – älä käsitä väärin, hieno se silti oli. Tämän vuoden teema SnowVillagessa on Makromaailma, joka kutistaa vierailijan tuntemaan itsensä pieneksi.

Lumikylässä voit yöpyä myös jääsviitissä (hinta näyttää pyörivän 300 euron molemmin puolin) tai syödä jääravintolassa illallista hyvinkin kohtuulliseen hintaan ja ravintolaan pitää tehdä pöytävaraus. Pääsylippu SnowVillageen on 19€ ja koronan takia siellä on tietty kulkusuunta. Ainakin meidän aikaan oli super rauhallista, mutta suosittelen silti kasvomaskeja.

Vaihtoehtoja riittää kuten huomaatte. Tämän reissun jälkeen en yhtään enää ihmettele, kuinka Ylläs voitti Scandinavian outdoor award travel -palkinnon vuonna 2020. Täällä on kaikki tarvittava ja vähän enemmänkin.

 

SnowVillagen jääsviitti.

 

 

Oletko käynyt Ylläksellä? Kerro sinun suosituksia alueelle.

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia: 

Instagramin (@veerapirita) , Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa)Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta.

 

 

7 Comments on “Ylläs talvella: mitä tehdä?

  1. Näyttääpä osa noista kuvista todella kauniilta. Varsinkin tuo tykkylumikuva, mutta myös kaikki muut kuvat missä on lumisia puita. Olin kuvitellut, että Suomen laajin latuverkosto olisi Saariselän ympärillä, mutta sen tiesin, että Suomen pisimmät laskettelurinteet löytyvät nimenomaan Ylläkseltä. Talvisesta Ylläksestä ei ole kokemusta, mutta ruska-aikaan käytiin ja oli silloinkin upea!

  2. Kaunista seutua myös kaamoksen aikaan, ja näköjään aktiviteeteissa on mistä valita! Itse olen käynyt Ylläksellä joskus laskettelureissulla ja muistaakseni parin kertaan hiihtämässä, mutta näistä reissuista on kyllä aikaa vaikka kuinka. Hiihtoladut siellä tosiaan kyllä kelpaa vaativampaankin makuun, samoin kuin Saariselällä. Paras ajankohta hiihtourheiluun lienee kevät(talvi), kun pakkanen on antanut periksi ja hanget kimmeltää auringossa, aijai.

  3. Minä olen käynyt Ylläksellä vain päiväseltään joskus tosi kauan sitten, kun olimme Levillä ja lähdetiin moottorikelkoilla käymään päiväretkellä. Ylläksen hiihtoladuista olen kyllä kuullut vain hyvää! Heittämällä voisin lähteä Ylläkselle 🙂

  4. Te ootte ihan superaktiivisia, miten paljon olettekaan ehtineet. Mun omat kokemukset Ylläksestä rajoittuvat kesäkauteen, mutta paljon siellä on silloinkin tekemistä ja monipuoliset patikointireitit. Toi Sirlyn ravintola on kiinnostava. Näyttää niin hyvältä noi annokset.

  5. Mä olen käynyt Ylläksellä useampaankin kertaan, mutta aina kesällä tai syksyllä. Viime vuoden aikana ehdin käydä siellä niin heinäkuussa kuin marraskuussakin, jolloin me keskityttiin lähinnä patikointiin. Mun käyntien aikana Ylläs on aina ollut tosi hiljainen ja paikoista on saanut nauttia aika lailla itsekseen. Palveluiden määrästä voi kuitenkin päätellä sen, että sesongin aikaan ihmisiä voi olla paljonkin.

  6. Ylläs on muuttunut aika paljon siitä, kun siellä viimeksi talvella olen ollut. Harrinivan saunamaailma kiehtoisi kovasti, eikä tuolla muutenkaan tekeminen lopu kesken. On lähitalvien suunnitelmissa mennä pitkästä aika myös nauttimaan näistä Ylläksen talvilomailumahdollisuuksista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *