Ajattelin tänään lähestyä matkailua vähän eri näkökulmasta kuin normaalisti eli miten huomioin terveyteni ja hyvinvointini reissun päällä. Tähän vaikuttaa paljon myös matkakohde ja matkan luonne, mutta muutamalla hyvällä nyrkkisäännöllä pärjää jo pitkälle.
Alunperin mun piti tehdä tää postaus matkailijan terveydestä, hyvinvoinnista ja kauneudenhoidosta. Kauneudenhoitoa tärkeämpää itselleni terveys ja hyvinvointi, josta en tingi. Tähän tulikin niin monta kohtaa, joten päätin jakaa kauneudenhoitoon liittyvät matkavinkit seuraavaan postaukseen.
Ihmiset jotka vähänkään tuntee mua, tietää etten hirveästi läträile kauneudenhoidon kanssa, mutta perusasioista pidän huolen. Jostain syystä kauneudenhoito korostuu aina matkalle lähdettäessä ja tuntuu, että voisin pakata mukaan koko kylpyhuoneen kosmetiikka-armeijan. Onneksi herään todellisuuteen nopeasti ja tajuan, että aika vähällä sitä loppupeleissä selviää. On kuitenkin muutamia kauneudenhoitoon liittyviä asioita, joita ilman en matkusta.
Näistä myöhemmin lisää, sillä nyt paneudutaan tärkeämpiin asioihin eli matkailijan terveyteen ja hyvinvointiin!
Matkavakuutus on kaiken perusta
Ennakoi, tiedät kyllä miksi. Tai ainakin toivon, että tiedät. Matkalla voi tapahtua ihan mitä vain, missä vain. Pidä siis huoli, ettet lähde matkaan ilman matkavakuutusta. Matkavakuutus sisältää matkustaja- ja matkavakuutuksen, joka korvaa yleensä vähintään sinuun kohdistuvat onnettomuudet ja sairaudet sekä matkatavaroihin kohdistuvat vahingot ja varkaudet.
Itselläni on ollut niin kauan kuin muistan OP:n Eurooppalainen matkavakuutus, joka on koko ajan voimassa – eli se on automaattisesti voimassa kun poistun vähintään 50 km etäisyydelle kodista, työpaikasta, opiskelupaikasta tai vapaa-ajan asunnosta. Jatkuvaa matkavakuutusta suositellaan jo silloin, kun matkustat vähintään kaksi kertaa vuodessa.
Matkavakuutus on useampaan otteeseen pelastanut joko minut tai matkakaverini – esimerkiksi Ko Phanganilla (josta siirrettiin Koh Samuin saarelle hoitoon) Thaimaassa neljä yötä sairaalassa olisi tullut aika kalliiksi, jos ei olisi ollut vakuutusta. Yksi ystäväni on joutunut myös leikattavaksi Aasiassa matkallaan – voin kertoa, että olisi reissubudjetti noussut pikkaisen jos olisi pitänyt itse maksaa.
Eli pidä huoli, ettet matkusta ilman matkavakuutusta. Ohita vaikka kaikki (tai ainakin osa) muut mun jutut tässä postauksessa, mutta älä tätä ensimmäistä. Kannattaa tehdä vakuutusyhtiöiden kesken vertailua, sillä sopimusehdoissa ja hinnoissa voi olla hyvinkin isoja eroja.
Lue täältä Rantapallon ”Matkavakuutuksen ABC”
Rokotukset ja lääkkeet matkakohteen perusteella
Toinen itsestäänselvyys pitäisi olla myös rokotukset ja mahdolliset lääkkeet kuten esimerkiksi malarian estolääkitys – riippuen minne päin maailmaa olet suuntaamassa. Onhan jäykkäkouristus- kurkkumätä-, polio- ja MPR (sikotauti, tuhkarokko ja vihurirokko) -rokotukset kunnossa? Tämän lisäksi suosittelen vähintään hommaamaan myös hepatiitti A- ja B-rokotteen.
Kannattaa huomioida, että rokotusohjelma pitää aloittaa ajoissa – esimerkiksi japanin aivotulehdukseen pitää ottaa kaksi rokotetta ja niiden välissä tulee olla vähintään 28 vuorokautta. Jos/kun siis mietyttää rokotteet ja malarian estolääkitykset, niin kannattaa käydä terveyskeskuksessa vähintään kuukautta ennen matkaa keskustelemassa asiantuntijan kanssa.
Täältä löydät Rokote.fin Matkailijan rokoteoppaan!
Eurooppalainen sairaanhoitokortti takaa välttämättömän sairaanhoidon
Suomessa sairasvakuutettu tai henkilö, jonka hoitokustannuksista vastaa Suomi on oikeutettu eurooppalaiseen sairaanhoitokorttiin. Tämä kortti takaa sinulle lääketieteellisen hoidon (hoito ei voi odottaa kotiinpaluuta) EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä.
Korttia voit tarvita esimerkiksi äkilliseen sairatumisee, tapaturmaan, raskauteen liittyvään hoitoon, synnytykseen tai pitkäaikaiseen sairauteen.
Eurooppalaisen sairaanhoitokortin voit hakea täältä.
Matka-apteeekki omiin tarpeisiin
Kannattaa pakata mukaan reissuun matka-apteekki, koska voit joutua yllättäväänkin tilanteisiin jolloin matka-apteekille voi olla käyttöä. Tässä olisi muutamat asiat, joita kannattaa pakata mukaan:
- Henkilökohtaiset lääkkeet – muista tulostaa resepti lääkkeistäsi. Jos on pidempi reissu tulossa, niin muista uusia repetisi, jotta se on voimassa ja saat kaikki tarvittavat lääkkeet koko reissun ajaksi.
- Ripuli- ja ummetuslääkkeet. Voin kertoa kokemuksen syvällä rintaäänellä, että hygieniataso vaihtelee maittain todella paljon ja Imodium on ainakin minun hyvinvointini pelastanut moneen otteeseen. Ennen olin reissuillani, että njääh en mie mitään tarvitse mukaan. Sitten kun sulla on ollut kolme todella vakavaa vatsatautia kuukauden sisään, alat miettimään asioita eri kantilta.
- Maitohappobakteerit auttaa hyvin vatsaasi pysymään tasapainossa.
- Käsidesi on hyvä keino välttää ei-tervetulleita bakteereja – usein luotan pelkästään myös aktiiviseen käsienpesuun. Riippuen matkakohteesta.
- Matkapahoinvointilääkkeet kannattaa pakata mukaan, jos tiedät että kärsit matkapahoinvoinnista matkustaessa.
- Särkylääkkeet kuumeiseen oloon tai kipuun.
- Tiger Balm on ihan loistava hyttystenpuremiin, lievittää ainakin itselläni kutinaa helposti. Saman asian ajaa myös kortisonivoide ja antihistamiinitabletit.
- Ensiaputarvikkeet – itse kannan yleensä vain normaaleja laastereita sekä rakkolaastareita. Jostain kumman syystä kotona tutut kengät saattaa kettuilla reissun päällä ja tekee hiertymiä ikävästi. Kannattaa pohtia myös tarvitsetko esimerkiksi kyypakkausta, saksia, pinsettejä, sideharsoa tai desinfioivaa puhdistusainetta.
- Ehkäisyvälineet on hyvä ottaa mukaan jo kotoa, jos on yhtään sellainen olo että niille voisi olla käyttöä – joskus kondomien saatavuus voi olla hyvinkin kiven alla. En usko, että haluat epämiellyttäviä tuliaisia kotiin.
- Kuukautissuojat – erityisesti tamponit on joissakin kohteissa, kuten muslimimaissa välillä hyvinkin kiven alla. Lisäksi jos satut löytämään niitä, niin ne voi olla todella kalliita. Nimimerkillä Kuala Lumpurissa vaihdossa olleena meidän viereisen apteekin 5 kappaleen tamponipaketti maksoi 4 euroa. Arvatkaa vaan, pyysinkö kavereita tuomaan Fazerin sinistä vai tamponeja. 😀
Suojaudu hyttysiltä vaatteilla ja hyttysmyrkyillä
Kannattaa suojautua hyttysenpuremilta erityisesti iltaisin peittävämmillä vaatteilla lämpimissä maissa, sillä silloin hyttyset iskee parhaiten. Lisäksi paljaalle iholle on hyvä suihkuttaa hyttysmyrkkyä, yleensä ulkomailla suosin paikallisia sillä ne ovat tujumpaa tavaraa. Joskus nimittäin tuntuu, että meidän Offilla ei ole mitään vaikutusta ulkomailla.
Jos hotellissasi on hyttysverkko, niin kannattaa käyttää sitä öisin tai hommata sellainen itselle, riippuen vähän minne olet matkaamassa. Kaiken lisäksi siellä verkon alla omassa pesässä on paljon tunnelmallisempaa!
Hyttysiltä kannattaa oikeasti suojautua, sillä se ei ole leikin asia – hyttyset voi tartuttaa malariaa, puutiaisaivotulehdusta, denguekuumetta, keltakuumetta ja japanin aivotulehdusta. Joskus oireet voi tulla vasta kotiinpaluun jälkeen, joten ole silloinkin skarppina.
Vältä verikontakteja reissussa – tai ole ainakin hyvin tarkkana
Verikontaktit reissussa on aina riski saada vakava tartuntatauti kuten hepatiitti b tai HIV. Voit saada tartunnan muun muassa suojaamattoman seksin, akupunktion, sairaalan hoitotoimenpiteiden, lävistysten tai tatuointivälineiden kautta.
Olen ottanut yhden tatuoinnin Thaimaassa, jolloin tein taustatutkimusta tatuointiliikkeen suhteen – luin arvosteluja, kyselin vinkkejä paikallisilta ja muilta turisteilta, jotka olivat selkeästi ottaneet tatuoinnin vasta. Valitsemallani tatuointiliikkeellä oli todistukset laadukkaasta toiminnasta sekä he itse näyttivät oma-aloitteisesti, kun ottivat uudet neulat pakkauksista minun tatuointiani varten.
Jos jostain syystä sattuu niin, että olet harrastanut suojaamatonta seksiä reissussa, niin kehottaisin käymään jälkikäteen tarkastuksissa. Koskaan ei voi tietää, mitä tauteja joku kantaa mukanaan.
Suojadu auringolta
Mulla ei kävisi mielessäkään olla rannalla ilman aurinkosuojaa, kannattaa suosia vähintään 30 suojakertoimen aurinkosuojaa (mitä isompi, sitä parempi eli huoletta 50 suojakertoimen aurinkosuojakaan ei ole pahasta) ja lisätä sitä tarpeeksi usein. Itselläni on usein muistutus puhelimessa tunnin välein, joka muistuttaa mua lisäämään aurinkorasvaa. Paras suoja kuitenkin aurinkoon olisi vaatetus ja varjossa pysyminen.
Olen huomannut, että sillä on todella iso ero laitanko ensimmäisen suojakerroksen hotellilla ennen rannalle menoa vai ensimmäisenä kun saavun rannalle. Lisää siis rasva mielellään 30 minuuttia ennen kun altistut auringolle.
Joskus sitä tulee kuitenkin pientä punoitusta ihoon, jolloin ihoa on hyvä rauhoittaa after sunilla.
Ruoka ja juoma reissussa
Reissussa kannattaa juoda paljon vettä – eli älä kisko vain bisukkaa, limukkaa tai lomadrinkkejä. Etenkin alkoholi kuivattaa vain kehoa. Päänsärky ja huonovointinuus on merkkejä siitä, ettet juo tarpeeksi vettä.
Monissa maissa hanavesi ei ole juomakelpoista, joten pullovesi on pakollinen. Itse suosin isompia tonkkia, joista sitten kaadan omaan juomapullooni. Saastunut vesi aiheuttaa helposti vatsataudin, joten jos et ole varma hanaveden juomakelpoisuudesta, pysyttele pullovedessä.
Monissa maissa vihannekset huuhdellaan saastuneella vedellä ja jääkuutiot tehdään hanaveteen. Kannattaa varmistaa siis, mistä jäät on tehty tai juoda juoma ilman jäitä.
Kylmät ruuat ovat riskialttiimpia turistiripulin kannalta, joten kannattaa suosia lämpimiä ja hyvin kypsennettyjä ruokia. Muista pestä ennen ruokalua kätesi ja/tai käyttää käsidesiä.
Tässä olisi muutama, joita kannattaa välttää mahdollisuuksien mukaan matkoilla tai ainakin tutkailla paikan tasoa, joka kyseisiä elintarvikkeita tarjoaa:
- Hedelmät, marjat ja vihannekset joita et voi itse pestä tai kuoria.
- Kylmät leikkeleet ja kylminä tarjotut lihat jotka on raakoja tai vähän kypsennettyjä
- Kylminä tarjotut merenelävät
- Majoneesipohjaiset salaatit
- Kylmät jälkiruoat
- Pakkaamaton maito, jäätelö, voi ja tuorejuusto
Ajoita aktiviteetit – vältä päivän kuumin hetki
Kannattaa välttää päivän kuuminta hetkeä – yleensä kuumin hetki on aikalailla 12-15 välillä. Rannalla kannnattaa suosiolla hakeutua varjoon tai ainakin käydä välillä varjossa.
Lisäksi jos on aktiviteetteja luvassa, erityisesti fyysistä niin tee se aamulla tai iltapäivällä. Kummaksuen katselen aina puolen päivän aikaan lenkkeilijöitä +35 asteen helteellä.
Montenegrossa kiivettiin Kotorin muureille hyvissä ajoin juuri sen takia, ettei meidän tarvitsi nousta 1350 rappusta päivän kuumimpaan hetkeen – sopivasti aurinko oli vuoren toisella puolen vielä ja meillä oli mukavasti varjo kiivetessä. Paluumatkalla aurinko oli jo sen verran korkealla, että se porotti jo ikävästi. Lisäksi yleensä aamusta on paljon rauhallisempaa, kun suurin osa vasta heräilee.
Siinä olisi terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä vinkkejä, joita noudatan tai ainakin pyrin noudattamaan. Joskus etenkin tuosta ruokapuolesta tulee lipsuttua ja aina en jaksa välittää. Sitten sitä yleensä kidutaankin sängyn pohjalla ja vessassa – etenkin Vietnamissa. :’D
Seuraavassa postauksessa sitten kauneudenhoitoon liittyviä vinkkejä matkoille!
Mitä vinkkejä sinulla olisi liittyen terveyteen ja hyvinvointiin matkoilla? Onko kotimaan matkailijoiden konkareilla jotain erityisesti kotimaahan sopivaa vinkkiä?
Veera
AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA -matkablogia voit seurata Facebookin, Instagramin (@veerapirita), Twitterin, Bloglovinin, Blogipolun, Blogjunglen tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3
Loistava postaus, jossa on varmaankin kaikki matkailijan keskeisimmät terveysasiat huomioituna, tämmöisiä on aina ilo lukea matkablogeista, kun usein tuntuu, että matkailijan terveydestä kirjoitetaan vasta siinä vaiheessa, kun jotain on jo mennyt vikaan, vaikka kuinka ja moni ongelma olisi juuri kuvailemillasi tavoilla ehkäistävissä! 🙂
T. Laura, joka juuri perusti tuolle aiheelle ihan oman blogin pallontallaajien matkabloginsa rinnalle, jotta kaikki matkaajat muistaisivat sen, että terveydestä voi huolehtia monesti jo ennakkoon ja varmistaa näin paljon onnistuneemman reissun 🙂
Kiitti Laura! 🙂 Joo tunnustan itsekin sortuneeni samaan, nyt ajattelin ennakoida tällä postauksella. Pitää ottaa sun blogi lukulistalle seurantaan!
Auringolta suojautumiseen on todellakin syytä suhtautua vakavasti. Nuoruudessani näin ei aina ollut ja se kostautui sitten kohta jo 8 vuotta sitten melanoomalla, josta onneksi selvisin säikähdyksellä, toistaiseksi (http://meriharakka.net/2015/12/09/viisi-elaman-vuotta/). Enkä edes tavannut koskaan oikein harrastaa auringon ottamista!
Matkavakuutuksissa kannattaa ainakin kalliimpien matkojen osalta tarkistaa myös peruutusturvan yläraja, ne nimittäin vaihtelevat.
Ja jos on perussairauksia, niin on hyvä tiedostaa, että vakuutuksissa on niiden osalta aika paljon rajoituksia, eli vaan akuutti hoito korvataan, ei esimerkiksi kotiinkuljetusta.
Todellakin, ei oo leikin asia tuo lämmittävä ja ihana aurinko. Onneksi selvisisit säikähdyksellä Pirkko, tuo oikeasti todistaa että auringolta suojautuminen ei oo leikin asia! Hyviä pointteja noihin vakuutuksiin liittyen. 🙂
Kattava paketti Veera! Nyt kun meikäläiset on koko ajan reissun päällä kaikista eniten pelottaa sairastuminen. Sen verran järkyttävä pari vuotta on ollut sairastelujen suhteen, on ollut matoja varpaassa, parasiittia ja vaikka mitä 🙂 Tykkään kotona Ausseissa syödä paljon raakaruokaa ja tuoreita mehuja, mutta täällä Kaakkois-Aasiassa on oltava varovaisempi. Tehdään mieluummin itse salaatit kotona ja syödään kypsennettyä ruokaa ulkona. Dengue pelottaa myös, sen verran usein oon törmännyt tapauksiin että se riski on todellinen.
Huhhuh, madot varpaissa kuulostaa kyllä ei-kivalta. Toivottavasti onni on myötä ja ette sairastu mitenkään normaaleista sairastumisista enempää! <3
Hyviä pointteja tässä! Olisi vielä voinut pari sanaa sanoa turvallisuudesta, mutta ehkä se menisi hieman ohi aiheen.
Matkavakuutuksissa kannattaa lukea pikkupräntti aina tarkkaan. Moneen aktiviteettiin tarvitsee erillisen vakuutuksen, ja samoin yli 3 kk:n reissuihin tarvitsee erilaisen vakuutuksen kuin sen normivakuutuksen, joka ”kaikilla” on.
Turvallisuudesta itseasiassa on suunnitelmissa tehdä kokonaan oma postaus, joten niitä turvallisuus vinkkejä on säästelty sinne. ? Tuo on kyllä totta, matkavakuutuksissa voi olla paljonkin eroja ja nimenomaan sellaisia, joita ei välttämättä tule niin tarkkaan heti luettua sieltä pikkupränteistä. Kirpaisee kyllä aina nuo pidemmän oleskelun vakuutukset, sillä ne on ainakin Eurooppalaisella suht hintavia – pakko ne on kuitenkin ottaa, sillä ilman matkavakutuusta en lähtisi varmaan edes Tallinnaan. :’D
Mulla on ollut myös tällainen postausaihe jonossa, tosin keskittyen enemmän vauvan terveyteen, joten tää oli tosi mielenkiintoinen lukaista! Muutamia juttuja tuli mieleen itelläkin. Esim noiden rokotteiden suhteen kannattaa olla kyllä todella ajoissa liikenteessä varsinkin jos on pidempi reissu tropiikkiin edessä. Ehkä jopa useampikin kuukausi, just tuosta syystä mitä sanoitkin, että rokotesarjat pitää aloittaa usein ajoissa ja lisäksi joissain rokotteissa saattaa olla niin, ettei niitä saisi päällekäin ottaa (esim. jotkut malarialääkkeet sekä lavantauti). Tuosta verikontaktista tuli mieleen myös se, että mulla on ollut myös pitkillä reissuilla mukana omia injektioneuloja siltä varalta, jos alkeellisissa oloissa joutuisi sairaalaan, sillä sairaaloiden hygieniataso kun ei aina ole ihan sellaista, mitä ihmiskroppa vaatii. Olisipahan ainakin muutama käyttämätön neula, joita pystyisi turvallisesti käyttämään hädän tullen 😀
Ainiin ja mullahan on muuten omakin vanhempi postaus läheltä liippaavasta aiheesta 🙂 https://www.rantapallo.fi/maaquzuu/farmaseutin-evaat-matkalle/
Toi on hyvä pointti Outi ettei kaikkia rokotteita välttämättä saa päällekkäin! Ei yhtään hullumpi idea oo kantaa omia injektioneuloja mukana pitkällä reissulla, etenkin jos matkustaa todella alkeellisiin oloihin. Koskaan ei tiiä mitä voi tapahtua. Aikaimoinen listaus farmaseutin eväissä, mie saisin varmaan satikutia siun kanssa matkustaessa. 😀 Tuolla oli kyllä moni tuollainen juttu listattuna, joita olisi tullut tarvittua reissussa, mutta jostain syystä en pakkaa kuin ihan pakollisimmat mukaan.