MATKALLE KYÖSTIN KANSSA

Matkakohteet koiran kanssa – meidän suosikit

Mikä on hyvä matkakohde koiran kanssa? Tämä on kysymys, jota saan kuukausittain ja tajusin, etten ole tehnyt tänne kunnon listausta meidän suosikeista. Tässäpä niitä siis tulee kolmen vuoden kokemuksella meidän Kyösti-corgin kanssa.

Suurin osa meidän matkoista Kyöstin kanssa tapahtuu Suomessa, mutta hänellä on myös lemmikkipassi. Kävimme 2019 kesällä road tripillä telttaillen Lofooteilla, joten tätä varten hänellä on nykyisin passi. Meidän piti viime kesänä lähteä road tripille ulkomaille Kyöstin kanssa, mutta pieni mutka tuli matkaan eli korona. Lue täältä lisää lemmikkipassista.

Osa näistä vinkeistä on meillä jo hyväksi todettuja sekä osa on sellaisia, jonne haluaisin lähteä Kyöstin kanssa. Meillä on aktiivisesti käytössä Tassut kartalla -nettisivu, joista on tarkastaa paikkojen lemmikkiystävällisyys.

Uutena vahvistuksena meidän matkatiimissä vilahtaa myös Hilla eli Kyöstin serkku, joka on äitini koira. Pyritään ottaa Hillaa mahdollisimman usein meidän matkoille mukaan.

 

 

1. Luonto- ja retkeilykohteet koiran kanssa

 • Kolin kansallispuisto – Kolilla on paljon koiraystävällistä majoitusta, mutta suosikkini tähän on Break Sokos Hotel Koli. Me käydään monesti ihan päiväseltään täällä, sillä Joensuussa vieraillessa Koli on alle tunnin ajomatkan päässä. Mäkrävaaran kierros esimerkiksi on hyvä reitti koiran kanssa.
 • Patvinsuon kansallispuisto – me kävimme juhannuksena kahden yön telttaretkellä Kyöstin ja Hillan eli Kyöstin serkun kanssa Patvinsuolla, kun patikoitiin Patvinkierto. Helppoa maastoa koiralle. Lue lisää Patvinkierrosta täältä. Samalla kannattaa käydä Ilomantsissa Hermannin viinitornissa ja Parppeinpirtillä, molempiin ovat koirat tervetulleita ja ovat todella kivoja paikkoja.
 • Pieni Karhunkierros – kenties Suomen suosituin retkeilyreitti löytyy Oulangan kansallispuistosta. Käveltiin tämä Kyöstin kanssa 2019 ja haluttiin olla matkan varrella yksi yö. Maasto oli välillä vähän haastavaa Kyöstille, sillä siellä oli pitkät rappuset. Otettiin Kyösti kantoon tässä. Lue lisää Pienestä Karhunkierroksesta täältä.

 

Patvinsuon kansallispuistossa on paljon pitkospuita, joissa koiran on helppo kävellä.

 

 

 • Hetta-Pallas vaellus – tämä komeilee tällä hetkellä ihan ykkösenä seuraavissa matkatoiveissa Kyöstin kanssa ja toivon, että päästäisiin kesällä vaeltamaan legendaarinen Hetta-Pallas. Unelma toteutettu: käytiin 2021 kesällä vaeltamassa Hetta-Pallas koirien kanssa. Lue lisää täältä.
 • Hossan kansallispuistoÖlökyn ylitys on paikoin vähän haastava koiran kanssa, mutta tarjoaa todella upeat maisemat. Koiraa saattaa vähän jännittää riippusilta, mutta se on aivan turvallinen.
 • Levi – alueelta löytyy paljon koiraystävällisiä reittejä, majoituksia ja ravintoloita. Me majoituttiin Break Sokos Hotel Levillä, jossa ei ollut mitään valittamista. Mentiin maisemahissillä kesäaikaan Levitunturin huipulle Kyöstin kanssa, sillä sää olisi ollut aivan liian lämmin kävelyyn ylös.
 • Ylläs – olimme nyt talvella Ylläksellä ja vastaan tuli paljon koiria. Tällä kertaa Kyösti ei ollut meillä mukana, sillä matkaseureessa oli allergikko. Ylläkseltä löytyy paljon myös koiralatuja. Lue matkavinkkejä Ylläkselle täältä. 
 • Saanan huiputus Kilpisjärvellä – Saanan huiputus oli meidän treeni ennen Lofootteja Kyöstin kanssa ja Kyösti selvityi tosi mallikkaasti ja reippaasti Saanalle. Lue täältä lisää parhaimpia hetkiä Lapista ja Lofooteilta.
 • Olavin Merireitti on pyhiinvaellusreitti, joka starttaa Turusta saaristoon. Aivan mielettömiä maisemia ja helppoja reittejä koiran kanssa kävelyyn. Lue Pyhän Olavin merireitistä lisää täältä. 

 

 

 

Matkalla Saanatunturille.

 

 

 • Melontaretki Oulangan kansallispuistossa – Oulangan kansallispuistosta löytyy useampi melontareitti ja meille Kiutaköngäs-Jäkälänmutka -reitti valikoitui siksi, että se oli sopivan leppoisa reitti sekä matkan varrella oli yöpymismahdollisuuksia. Oulankajoelta löytyy myös vaativampia reittejä, mutta koiran kanssa en halunnut lähteä kaatuilemaan kanootin kanssa ympäri, joten meidän reitti oli erittäin hyvä valinta. Lue täältä lisää meidän melontaretkestä Kyöstin kanssa. 
 • Saariselkä – ruskan aikaan Saariselkä on kenties kauneimmillaan. Maisemat tunturista ovat henkeäsalpaavat ja reitit ovat helppoja koiran kanssa. Lue täältä lisää meidän Saariselän matkasta.
 • Majatalosta majataloon -hiihtovaellus – ladut ovat koiraystävällisiä ja koiran saat napata mukaan maksutta vaellukselle ja majoituksiin eri karjalaisiin majataloihin. Yksi hienoimmista kokemuksista. Me ei otettu Kyöstiä mukaan tänne, sillä hänellä on sen verran lyhyet jalat että hiihtovaellus olisi voinut olla liian rankka. Lue lisää majatalosta majataloon -hiihtovaelluksesta täältä. 

 

 

2. Kaupunkikohteet koiran kanssa

 • Tampere – todella paljon koiraystävällisiä paikkoja ja Visit Tampere on hyvin listannut koiraystävälliset kohteet. Täällä meillä oli Forenomin asunto, jossa Kyöstin oli hyvä olla silloin kun oltiin paikoissa, jonne koirat eivät saaneet tulla. Lue lisää Tampereen matkasta Kyöstin kanssa täältä.
 • Kuopio – klassikkokesäkaupunki, jonne on hyvä nappaa koira mukaan. Harmi, kun toreille ei oikein saa ottaa koiria. Jouduttiin vuorotellen tutustumaan torin antimiin.
 • Helsinki – täällä on todella hyvin huomioitu koirat ja lähes joka paikkaan saa ottaa Kyöstin mukaan. Toki  museot, kauppahallit ja vastaavat ovat poikkeus, kuten kaikkialla muuallakin. Lue Miran vinkit koiraystävällisiin ravintoloihin.

 

 

Kyösti pyyheostoksilla Finlayssonilla Tampereella.

 

Koirille on oma baari, Kyösti on kelpuuttanut heidän tarjoilut useampaan otteeseen.

 

3. Helpot (päiväretket) Helsingistä koiran kanssa

 • Liesjärven kansallispuisto – hyvä päiväretkikohde tai sitten vaikkapa telttaillen. Lue täältä lisää vinkkejä Liesjärven kansallispuistoon, jossa olimme telttailemassa Kyöstin kanssa.
 • Porvoo – kesällä on kiva napata Kyösti mukaan ja ajaa Porvooseen. Vanhan Porvoon kaikille terasseille oikeastaan saa ottaa koiria ja putiikkeihin yleensä myös, tosin meillä avopuoliso on mielellään odottanut Kyöstin kanssa ulkona minun tehdessä ostoksia.
 • Kotka ja Hamina herätti kiinnostuksen viime kesänä ja nämä molemmat on sen verran lyhyen matkan päässä, joten näissä voi käydä päiväseltään. Esimerkiksi kuuluisa Sapokan vesipuisto on hyvä kohde koiran kanssa.
 • Fiskarsin ruukkikylä – tämä oli Kyöstin eka matka, jonne vietiin se ihan pikkuisena. Tästä se neidin matkailu sitten alkoi. Lue täältä lisää Kyöstin ekasta matkasta.
 • Mathildedal ja Teijon kansallispuisto ovat hyvä kohde päiväseltään tai vaikka yhdeksi yöksi. Mathildedal on vähän niinkuin mini-Fiskars, mutta sitäkin hurmaavampi. Täällä on myös alpakoita, joita on hyvä sosiaalistaa esimerkiksi pennuille. Me käytettiin Kyöstiä Haltialan tilalla ja Keravalla, niin Kyöstille tuli tutuksi lampaat, lehmät ja vastaavat.
 • Lue täältä vinkkejä Uudenmaan luontokohteisiin, kaikki nämä soveltuu hyvin myös koiran kanssa. 

 

Pikku-Kyöstillä oli vähän käynnistysvaikeuksia Fiskarsissa ekalla matkallaan.

 

Hirmunen ja Kyösti museokierroksella Mathildedalin ruukissa.

 

4. Kylpylälomat koiran kanssa

 • Kaikki Holiday Clubit – esimerkiksi KatinkultaKuusamon Tropiikki, Salla ja Saariselkä. Näissä kaikissa meillä on ollut Kyösti mukana. Kannattaa klikata noita linkkejä, sieltä löydät paljon myös lemmikkiystävällisiä kohdevinkkejä kyseisiin paikkoihin. Erityisesti huoneistot / mökit ovat hyviä koiran kanssa tilan takia, mutta Saariselällä esimerkiksi oli todella tilava lemmikkihuone.
 • Järvisydän – Kyöstiä oli vastassa oma ihana pehmoinen koiranpeti ja plussaa siitä, että lemmikkimajoitus onnistuu maisemasviiteissä.
 • Break Sokos Hotel Koli – koira nukkuu tyytyväisenä hotellihuoneessa päivän ulkoilujen päätteeksi, kun itse lillut Kolin maisemakylpylässä. Hotelli sijaitsee aivan Kolin Kansallispuiston huipulla, josta lähtee todella hyvät ulkoilupaikat koiran kanssa. Kolin kylän ravintola Ryynänen on koiraystävällinen, kannattaaa käydä heidän terassillaan. Lue täältä lisää Break Sokos Hotel Kolista.
 • Break Sokos Hotel Bomba on aivan mielettömällä paikalla Pielisen rannalla ja täällä viihtyi meidän koirat myös oikein mainiosti. Kylpylä on aivan ihana ja luonto ympärillä tarjoaa paljon koiran kanssa puuhastelun. Lue lisää Break Sokos Hotel Bombasta.

 

Mikä vastaanotto Kyöstillä ja Hillalla Bomballa.

 

Holiday Club Saariselällä on kivat lemmikkihuoneet.

 

Kuusamon Tropiikki on myös kelpuutettu lemmikkiystävälliseksi kohteeksi.

 

Nyt haaveilen tästä.

 

5. Ulkomaille koiran kanssa

 • Lofootit – todettiin toissakesänä Norjan road trip Kyöstin kanssa telttaillen todella toimivaksi ja ikimuistoiseksi. Välillä harmaita hiuksia tuotti Kyöstin likainen turkki, mutta jotenkin ihmeellisesti se aina puhdistui päivän aikana ennen telttaan menoa. Plussaa, että tänne ei tarvitse mitään lääkityksiä koiralle, vain passin. Lue täältä Kyöstin vieraskynäpostaus Lofoottien road tripiltä. 
 • Baltian road trip – tätä ei olla vielä toteutettu, mutta mietinnässä on ollut matkustaa autolla Kyöstin kanssa Viroon, Latviaan ja Liettuaan.
 • Sloveniaan autolla ja takaisin – vierastan ajatusta Kyöstin kanssa lentämisestä, mutta autolla meille on maailma auki. Tiedän, että hän ei nauttisi sekuntiakaan lentämisestä. Haluaisin viedä Kyöstin jonnekin vähän kaueammaksi ja automatkan varrella Sloveniaan osuisi kiinnostavia matkakohteita. Lyhentäisin matkaa Finnlinesin laivan avulla Helsingistä Travemündeen, josta olisi helppo päristellä Euroopan halki.

 

 

 

 

Mitä kannattaa huomioida koiran kanssa matkatessa?


Koiran kanssa matkaaminen ei ole estänyt meidän matkailua, mutta toki muuttanut vähän. Pitää ottaa hitusen enemmän selvää paikoista ennakkoon, esimerkiksi onko koirat tervetulleita ravintolan sisään ja/tai terassille. Sekä ilmoittaa majoitukseen, että koira olisi tulossa mukaan. Lähes kaikissa paikoissa lemmikistä peritään maksu mikä on ymmärrettävää – koirankarvojen imuroinnissa pelkästään menee jo aikaa.

Matkustamme muutenkin lähes aina autolla, joten matkustusmuotoon ei ole tullut muutoksia. Kyösti matkustaa meillä takapenkillä tai -kontissa omassa boksissaan, jossa nukkuu lähes koko matkan aina. Kannattaa tutustuttaa pentu heti alusta asti matkustamaan autossa, jos suunnitteilla on matkustaa hänen kanssaan.

Huomioi, että kansallispuistoissa ei saa pitää koiria vapaana – eikä kyllä mielellään missään muuallakaan. Meillä Kyöstillä on usein oma liina eli sellainen piiiitkä hihna, joka helpottaa luonnossa kulkemista. Vaelluksissa kannattaa tsekata, että valjaat eivät hierrä kainaloista ja tassut eivät ole liian kovalla rasituksella. Tassurasvaa on hyvä olla mukana. Energiapitoista ruokaa kannattaa pakata matkaan luontokohteissa, sillä yleensä koira kuluttaa enemmän energiaa näissä.

Kannattaa varata enemmän aikaa matkoihin, sillä ainakin meidän neiti saattaa joskus oikutella ja kävellä ihan tahallaan hitaammin kuin normaalisti. Lisäksi autoillessa toki taukoja tarvii, sillä koiran on hyvä päästä jaloittelemaan ja pissalle – ihan niinkuin meidän ihmistenkin. Meillä on autossa aina oma matkavesikuppi, jotta se ei vahingossakaan unohdu kotiin.

Jos matkustat ulkomaille, niin ota selvää mahdollisista lääkityksistä koiralle. Esimerkiksi Ruotsin matkalla tarvitsee ekinokokkilääkitystä koiralle. Täältä löydät Evidensian ohjeita koiran kanssa ulkomaille matkustaville.

Ennen kaikkea koiran kanssa matkustaminen on ihanaa, suosittelen. <3

 

Tallipiha Tampereella.

 

Sun vuoro – mitä matkakohteita suosittelet koiran kanssa matkaavalle?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia: 

Instagramin (@veerapirita) , Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa)Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta.

8 Comments on “Matkakohteet koiran kanssa – meidän suosikit

 1. Meillä ei koiraa ole, joten omia vinkkejä ei tähän oikein ole. Sen sijaan voin helposti kuvitella, miten hienosti esim. noi mainitsemasi reitit soveltuvat koiran kanssa matkustamiseen. Ja kivoilta nuo teidän retkenne ovat kuulostaneetkin. Tuo kesäinen Patvinsuo näyttää todella kauniilta, itse en ole siellä kesäaikaan tainnut käydä, jolloin tupasvillat ovat komeimmillaan. Kaunis se on kyllä keväällä lumien sulamisen jälkeen sekä syksyllä.

  Kiva muistutus, että kansallispuistoissa (eikä luonnonpuistoissa) saa pitää koiria vapaana. Tuota näkee harmittavan paljon.

 2. Minulla ei ole enää useampaan vuoteen ole ollut karvaista reissukaveria, mutta ehkä taas vielä joskus. Sun reissukaveri on ihan super suloinen! Jos tulette Savonlinnaan, niin täällä Sulosaaren lettukahvila (auki vain kesäaikaan) toivottaa koirakaverit aina tervetulleiksi! Meillä oli tapana joka kesä tehdä veneellä retki Sulosaareen. Kierrettiin meidän Leevin kanssa Sulosaaren luontopolku ja lopuksi mentiin Kalliolinnaan letuille, ja Leevikin sai maistaa lettua. Ihan parhaat muistot näistä.
  Ja meidän vuokramökeille ja -huviloille Norppa-Majoille hauvelit ovat myös tervetulleita, jos joskus haluat kokea mökkeilyä Savonlinnankin suunnassa :).

  1. Kiitos hyvistä vinkeistä!!
   Vastapainona taasen yksi Suomen koiravihamielisimmistä retkeilykohteista on Isokarin majakka ja sinne kuljettava m/s kerttu (kapteeneineen). Aluksella koirat tulee laittaa yläkannelle (tupakoitsijoiden seuraksi) satoi tai paistoi ja saarella koiria ei saa ottaa mukaan mihinkään. Hyvä koirakohde taas onTurusta lähtevä Seilin risteily minne saa koirat ottaa sisälle alukseen ja Seilin ravintolaan pihalle koirat ovat varsin tervetulleita.

 3. Jee, koiran kanssa matkailusta kertovia postauksia ei voi koskaan olla liikaa! Itse asiassa, aiheesta kirjoitetaan mielestäni liian vähän. 🙂 Ihana karvaturri teillä matkassa mukana. Oma Ernesti the Westieni on kolunnut myöskin Eurooppaa maitse urhoollisesti, tai jos ei pääse matkalle mukaan (ei tottunut retkeilyauton ääniin…), niin vanhempani pitävät koirulin mielellään hoidossa koto-Suomessa.

 4. Me ei oo taidettu koirien kanssa matkailla vielä kauheesti kun tuo mies aina tahtoo jättää ne kotiin että saa mut kokonaan itselleen 😀 2016 kierrettiin asuntoautolla Itä-Suomessa 4 koiran kanssa ja silloin käytiin mm. Oulangalla ja Hossassa. Itse olen haaveillut telttailusta koirien kanssa mutta karvattomien kanssa se vaatii tarpeeks kivan sään. Omalla takapihalla on kyllä niitä siihen koittanut kesäisin totuttaa 😀
  Hyviä vinkkejä sain kyllä täältä! Tuleva kesä menee varmaan taas pitkälti Itä-Suomessa ja tällä kertaa mulla on koiratkin mukana niin toivon että pääsen niiden kanssa tutustumaan erilaisiin patikkareitteihin.

 5. Gotlanti! Aivan ihana saari ja helppo kohde koiran kanssa. Me napattiin meidän Hilkka-Corgi autoon ja mentiin laivalla Turusta Tukholmaan. Tukholmasta jatkettiin matkaa Nynäshamnin satamaan ja sieltä taas laivalla yli Visbyhyn. Nynäshamnin laivalla oli erikseen oma koira-alue, josta olin todella otettu. Visbyssä koirat ovat tervetulleita hotelleihin ja mm. ravintoloiden terasseilla on koirille vesikupit. Saaren kaunis luonto on helppokulkuista ja uimavettä riittää, jos teidänkin koirat rakastaa uimista. Ihana paikka, suosittelen 🙂

 6. Mielenkiintoinen blogi.

  Haluaisin lisätä yhden tärkeän asian:
  Mainitset, että kansallispuistoissa ei saa pitää koiria irti. Olisi hyvä lisätä samaan yhteyteen, että koiraa ei koskaan saa pitää irti (esim. pentuaikaa lukuunottamatta) ilman maanomistajan lupaa. Tämä pätee ympäri vuoden. Ja irti koira on, jos se ei ole kytkettynä.

  Kivoja reissuja kaikille koiruliineille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *