EUROOPPA - MONTENEGRO

Matkaopas monipuoliseen Montenegroon

Turkoosin Adrianmeren rannalta löytyy pienen pieni Montenegro, joka hurmaa kävijän kun kävijän monipuolisuudellaan. Montenegro sijaitsee Balkanilla ja maasta löydät kirkasvetisiä rantoja, henkeäsalpaavaa luontoa, kiehtovia vanhanaikaisia kaupunkeja sekä edullista ja herkullista ruokaa.

Montenegron naapurimaita on Kroatia, Bosnia-Hertsegovina, Albania, Kosovo ja Serbia. Montenegro itsessään on hyvinkin pieni maa, joten hyvä idea on tutustua julkisilla tai omalla autolla esimerkiksi myös naapurimaissa.

Lue täältä lisää mitä huomioita tein autoilusta Balkanilla.

Vaikka Montenegro on pieni maa, siellä liikkuminen on suhteellisen hidasta. Montenegro sijaitsee Dinaarisilla alpeilla ja muun muassa tämän takia maantieteellisesti Montenegro on hyvinkin vuoristoista seutua ja suurin osa maasta on metsän peitossa.

 

 

Ilmasto Montenegrossa on välimerellinen – kesät kuumia, talvet leutoja. Poikkeuksen tähän tekee vuoristot – esimerkiksi Durmitorin kansallispuistossa on talvisin laskettelukeskus. Myös kesäaikaan vuoristoilla voi olla yllättävänkin viileää erityisesti iltaisin ja öisin.

Montenegro itsenäistyi reilu kymmenen vuotta sitten (2006) ja erosin sen Servian valtioliitosta hyvinkin tiukoin tuloksin: kansanäänestyksessä tarvittava määrä oli saada ääniä 55% ja äänestyksen tulos oli 55,4%. Tämä tarkoitti sitä, että Montenegrosta tuli viides entisen Jugoslavian osa, joka irrottautui Belgradin alaisuudesta.

Montenegrossa pärjää hyvin englannilla ja helppoa matkailusta maassa tekee myös sen, että valuuttana toimii eurot. Suomalaiselle rahapussille Montenegro on todella edullinen ainakin vielä toistaiseksi ja hakkaa naapurimaat kuten esimerkiksi Kroatian hintatasollaan mennen tullen ja palatessa.

 

Ravintolassa syöt helposti pääruuan 5-10 eurolla.

 

Montenegron rantakohteet

Rantaviivaa Montenegrossa riittää kiitettävästi vaikka maa onkin pienehkö. Kannattaa muistaa heti se, että täällä on turha haavailla valkoisista hiekkarannoista sillä rannat on täynnä pikkukiveä. Uimakengät onkin hyvin suosittuja Montenegrossa – hyvin pärjää silti ilman niitäkin, mitä nyt vähän pistelee.

Montenegron rannoissa parasta on se, että ne ovat uskomattoman kirkkaita ja rannat ei ole muoviroskan peitossa niinkuin helposti käy esimerkiksi Aasian rantalomakohteissa.

Suosittuja rantakaupunkeja esimerkiksi Budva, Bar, Sveti Stefan ja Kotor. Kannattaa huomioida, että isompien kaupunkien välissä on paljon turisteille sopiva pikkukyliä, joista löytyy melkein yhtä hyvät mahdollisuudet uimiseen.

 

 

Varsinaisesti Kotoria en suosittele rantalomakohteeksi, sillä satamaan pysähtyy päivittäin isoja risteilyaluksia ja itseäni ainakin ällöttäisi lillua isojen risteilyalusten vieressä. Kuitenkin ihan pienen matkan päässä on niitä tunnelmallisia pikkukyliä, joista pystyy hyvin pulahtamaan Adrianmereen.

Kotorin muureilta avautuu upeat maisemat Kotorinlahdelle, jota suosittelen kyllä jokaiselle, jolta löytyy edes hippustakaan peruskuntoa. Hyvät lenkkarit jalkaan ja lähde kapuamaan 1350 rappusta – lupaan, maisemiin huipulta et tule pettymään.

Unescon maailmanperintöluettelo on ottanut Kotorin listalleen vuonna 1979, mutta Kotoria on varoitettu – se voi tippua listalta lähi vuosien rakennustoimintojen takia. Saa nähdä, pysyykö Kotor luettelossa vai ei. Toivottavasti.

Lue lisää upeasta Kotorista täältä! 

 

 

 

 

 

Aikalailla keskellä Montenegron rantaviivaa löytyy kenties maan suosituin rantalomakohde Budva – rantaviivaa Budvan rivieralla on jopa 35 kilometriä. Meidän makuun Budva oli todella ruuhkainen ainakin elokuun loppupuolella eli kuumimpaan sesonkiin ja jatkettiin matkaa hyvinkin nopeasti Budvasta. Kaupunki toimii varmasti kuitenkin hyvänä tukikohtana lomalle, josta käsin voi tutustua myös muuhun osaan Montenegrosta.

Budvan lähellä vuoren päällä oli todella kivan näköinen vesipuisto, jonka ohi ajettiin autolla. Oltiin hyvin lähellä, että oltaisiin tehty u-käännös takaisin, sillä vuoren huipulta olisi varmaan ollut kivat näkymät pulikoida altaassa ja laskea liukumäkiä.

Oma suosikkini Montenegrosta oli vanha kalastajakylä Sveti Stefan, joka on ikäänkuin pieni lomakylä. Sveti Stefaniin kuuluu pieni lomasaari, joka yhdistyy mantereelle sillalla. Tämä paikka on todellinen luksuskohde ja sinne ei ole tällaisilla tavan pulliaisilla mitään asiaa ellei ole saarella majoittuja.

Yksityiselle lomasaarelle vievän sillan vieressä on kuitenkin todella kiva ranta ja ei ollut lähellekään niin ruuhkainen kuin esimerkiksi Budva. Täälläkään ei toki kannata haaveilla omasta rauhasta, sillä Montenegro on tällä hetkellä hyvin suosittu lomakohde. Lisäksi rannalta on kauniit maisemat Sveti Stefanin lomasaarelle ja voit haaveilla koko biitsipäivän ajan, että jonain päivänä löydät hyvällä tuurilla myös itsesi saarelta. 😀

 

Sveti Stefanin lomasaari

 

Viisi kansallispuistoa Montenegrossa hemmottelee luontomatkailijoita

1. Vaikka Montenegro on pieni maa, siellä hemmotellaan silti luontomatkailijoita – maasta löytyy jopa viisi kansallispuistoa! Oma suosikkini oli ehdottomasti Durmitorin kansallispuisto, joka oli heittämällä meidän Montenegron osuuden paras paikka.

Durmitorin kansallispuisto kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin ja on Montenegron suurin kansallispuisto. Durmitorin kansallispuisto on 450-2522 metrin korkeudessa ja sen 48 huippua yltää yli 2 000 metriin – korkein huippu on 2522 metriä korkea Bobotuv Kuk.

Durmitorin kansallispuisto on osa Dinaarisia Alppeja – henkilökohtaisesti itse en ollut kuullut näistä Alpeista aikaisemmin, joten jos täällä on muita samanlaisia niin voisin kertoa, että Dinaariset Alpit ulottuvat Slovenian, Kroatian, Bosnia-Hertsegovinan, Kosovon, Serbian,Montenegron, Albanian ja Makedonian alueelle ja se on 645 kilometriä pitkä.

Lue lisää täältä Durmitorin kansallispuistosta aikaisemmasta postauksestani.

 

 

 

 

 

Durmitorista löydät myös henkeäsalpaavan Tara-kanjonin, joka maailman toiseksi syvin kanjoni heti Grand Canyonin jälkeen. Voin muuten kertoa, että on pirun vakuuttavan kaunis kanjoni – se on 82 kilometriä pitkä, parhaimmillaan 1300 metriä korkea ja Tara-joen vesi on niin uskomattoman kirkasta ja turkoosia ettei sitä voi edes kunnolla käsittää. Tara-kanjoni mutkittelee Montenegron ja Bosnia-Hertsegovinan rajoilla ja kanjoniin pystyy tutustumaan molemmista maista käsin.

Tara-kanjonista ja sen aktiviteeteistä voit lukea lisää täältä!

 

 

 

 

2. Iso osa matkailijoista tulee Kroatiaan rantalomalle, joten silloin helpoiten saavutettavissa oleva kansallispuisto on monelle Lovćenin kansallispuisto, joka sijaitsee lyhyen matkan päässä esimerkiksi Budvasta ja Kotorista.

Luonnonolosuhteet ovat hienot Lovćenin kansallispuisossa, mutta sen lisäksi kansallispuiston virallistamiseen vaikutti vuonna 1952 alueen historialliset, kulttuuriset sekä arkkitehtoniset perinteet. Esimerkiksi vuoren huipulla seisoo Petar II Petrović-Njegošin mausoleumi, jonne on 461 porrasta.

Lovćenin kansallispuisto löytyy Lovćen-vuori, joka on 1749 metriä korkea. Tiesittekö muuten, että Montenegro on saanut nimensä tämän vuoren mukaan? Vuoren rinteillä kasvaa musta pyökkimetsä ja sen takia vuori on saanut lempinimen musta vuori eli montenegro.

 

 

3. Albanian ja Kosovon rajojen läheisyydestä löytyy Montenegron nuorin kansallispuisto on Prokletije, josta tehtiin virallinen kansallispuisto vasta vuonna 2009. Prokletije tarkoittaa kirottuja vuoria.

Vaikka kyseinen kansallispuisto on hyvinkin kaukana Montenegron suosituimmista nähtävyyksistä, on matka sen kaiken vaivan arvoinen. Prokletije on osa 645 kilometrin pituista Dinaarisia alppeja ja täältä löytyy myös 2534 metrillään Montenegron korkein huippu eli Kolac.

 

 

4. Albanian ja Montenegron rajalta löytyy Skutarijärven kansallispuisto. joka on muuten yksi Etelä-Euroopan suurimmista järvistä – ellei jopa suurin. Tämä kansallispuisto on ainoa kansallispuisto Montenegrossa, joka ei ole niin kukkulaista ja vuoristoista kuin muut maan kansallispuistot.

Lintubongareille tiedoksi: täältä löytyy erittäin paljon lintuja, sillä Skutarijärven kansallispuistossa on tavattu 270 lintulajia. Pitääpäs vinkata isälle tästä kohteesta. :’D

Lähtöportin Mika teki päiväretken Kotorista Skutarijärvelle ja täältä löydät upeita maisemia sekä hyviä vinkkejä päiväretkelle! 

Ootko kuullut koskaan glampingista eli luksustelttailusta? Sitä nimittäin pystyy kokeilemaan Skutarijärvelle erittäin edullisesti ja erittäin ihanassa paikassa aivan Skutarijärven rannalla – lue siitä lisää täältä!

Recently, a global trend has caught fire that offers outdoor enthusiasts an upgrade on rest and recreation. It’s called glamping, a new word for a new kind of travel, defined as glamorous camping.  When you’re glamping, there’s no tent to pitch, no sleeping bag to unroll, no long journey to find a bathroom. Whether you’re staying in a tent, yurt, airstream, pod, igloo, hut, villa, cabin, cube, teepee or treehouse, glamping is a way to experience the great outdoors without sacrificing luxury. – clamping.com

 

 

5. Montenegron pienin kansallispuisto on itäosassa sijaitseva Biogradska Goran kansallispuisto. Täältä löydät jopa yli tuhat vuotta vanhoja ja 60 metriä korkeita puita. Aikamoista.

Samalla tavalla kuin Durmitorin kansallispuistossa, täältä löydät myös jäätikköjärviä noin 2000 metrin korkeudesta.  Biogradska Goran kansallispuiston tunnetuin jäätikköjärvi on Biogradsko jezero.

Lue lisää Biogradska Goran kansallispuistosta lisää Adalmina’s Adventures -matkablogista! Anna-Katrin kuvat kaikissa postauksissa on jotain käsittämättömän ihania aina, tuntuu kuin olisin matkalla itse mukana.

 

Durmitorin jäätikköjärvi Black Lake

 

Matkusta Montenegroon nyt – se voi olla kohta liian ”myöhäistä”

Montenegro on upea maa. Meidän Balkanin reissulta se jätti uskomattoman jäljen, sillä olin odottanut vähiten Montenegron osuutta enkä ollut jaksanut niin paljoa ottaa etukäteen selvää maasta. Montenegro kuitenkin lumosi mut täysin, se oli kertakaikkiaan niin pirun kaunis paikka. Heittämällä yksi kiehtovimpia ja kauneimpia maita, jossa olen Euroopassa käynyt.

Montenegrossa tiivistyvät dramaattiset erot. Vuoret ja meri. Itä ja länsi. Ikivanha ja upouusi. Se on yksi Euroopan nuorimmista valtioista, jonka historiassa kirjavat vaikutteet lomittuvat omaleimaiseksi kulttuuriksi. -Ville-Juhani Sutinen, Mondo 1/2017

 

 

 

 

Kannattaakin matkustaa Montenegroon piakkoin, sillä suosio ei varmasti tule laskemaan. Montenegroa on hehkutti kansainvälisesti paljon lähivuosina ja se on huomioitu esimerkiksi pari vuotta sitten Lonely Planetin Best in travelsissakin.

Lisäksi myös useat isot risteilyalukset pysähtyy Montenegrossa sekä siihen päälle vielä me muut turistit, jotka haluavat kuollakseen myös matkustaa ja nähdä Montenegron. Eli sanon yhden asian: matkusta upeaan Montenegroon nyt.

Tähän lopuksi vinkkaan teille muutamat postaukset Montenegroon liittyen Archie gone Lebanon -blogista Podcorican parhaimpiin maisemiin ja Horseshoe Bendiin – kiroan nyt, että miksi hitossa mä kuulin vasta nyt tuosta Inkan jälkimmäisestä postauksesta? Lisäksi ajattelin vinkata teille myös Virpazarin kylän viinitilalla vierailusta, jossa Anna-Katri Adalmina’s Adventuresista on käynyt.

 

 

Ootko käynyt jo Montenegrossa vai onko ensimmäinen matka vasta suunnitteilla?

PS. Ootko huomannut jo Matka 2018 -arvonnan blogistani? 

 

Veera


AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA -matkablogia voit seurata Facebookin, Instagramin (@veerapirita), TwitterinBloglovinin, Blogipolun, Blogjunglen tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

22 Comments on “Matkaopas monipuoliseen Montenegroon

  1. Oii miten ihana postaus! 🙂 Mä oon jo pari vuotta haaveillut sellaisesta yhdistelmä reissusta, jossa kävisi esim Montenegrossa, Kroatiassa sekä Bosnia ja Hertsegovina samalla kerralla. Olisi kyllä niin siistiä! Montenegro vaikuttaa niin mielenkiintoiselta paikalta ja nuo kansallispuistot niin kauniilta! <3

    1. Niina, kiitos! <3 Mulla oli samanlainen reissun haaveissa ja vihdoin kesällä pääsin toteuttamaan sen. Kannattaa lisätä Albania tuohon listaan, jos et oo vielä käynyt. Montenegro oli kyllä tuon reissun yllättäjä, en jotenkin osannut odottaa niin upeaa maata meidän reissulle. 🙂

  2. Kotorissa olen käynyt päiväretkellä ja hurmauduin kyllä myös täysin Kotorinlahden upeista maisemista! Noita luonnonpuistoja pitäisi kyllä kanssa käydä tutkimassa!

        1. Hahah. :’D Piti kyllä itekki muutamaan otteeseen pysähtyy keräilee ja tsemppaa itseensä. Just tässä pohditaan jaksetaanko Sri Lankassa kiivetä Adam’s Peakin huipulle sellaiset reilu 5000 askelmaa. Sen rinnalla Kotor oli lastenleikkiä. :’D

  3. Kävin reilu pari vuotta sitten Montenegrossa, kun olin matkanjohtana Balkanin kiertomatkalla. Paikallinen opas oli aika kyllästynyt siihen, kuinka Kotoriin virtaa turisteja risteilyalusten kyydissä. Nykyään alusten määrää kai taidetaan jo rajoittaakin, jos en muista ihan väärin, sillä ne aiheuttavat kohtuutonta rasitusta niin pienelle lahdelle ja rannalla sijaitsevalle vanhalle kaupungille. Kiva, että kirjoitit Montenegrosta näin laajasti – toivottavasti tämä inspiroi Montenegron kävijöitä käymän muuallakin, kuin Kotorissa! Paljonhan sieltä löytyy nähtävää, upeita ovat erityisesti nuo kansallispuistot. Pääkaupunki Podgorica ei juuri jäänyt mieleen, vaikka sielläkin kävimme – olisikohan ollut niin hiljainen viikonloppupäivä, että kaikki paikatkin olivat kiinni.

    1. Uskon kyllä, olisin varmaan itsekin täynnä turisteja jos asuisin noin pienessä paikassa, joka on useasti turistien valloittama. Meille kävi hyvä tuuri, sillä silloin Kotor oli suht rauhallinen. Toi rajoittaminen voisi olla kyllä hyvä idea! Toivottavasti inspiroi muuallekin Montenegroon, sillä siellä on paljon hienompiakin paikkoja kuin Kotor. 🙂 Podgoricassa me ei käyty ollenkaan, se vaikutti jotenkin tylsemmältä kuin muut vaihtoehdot.

  4. Montenegrossa on jotain harvinaisen kiehtovaa! Paikalliset muuten kertoivat, että Kotorinlahdella rakennetaan nyt hulluna ennen kuin maa liittyy EU:n jäseneksi (mitä se ei euroista huolimatta vielä ole). Ulkomaisia asunnon ostajia kuulemma riittää. EU-jäsenenä rakennuslupia ei kuulemma enää saa ja rantatalojen hintojen odotetaan silloin nousevan pilviin. Toivon Kotorin säästyvän liialliselta rakentamiselta ja liian suurilta risteilyaluksilta. Hyvä kattava postaus, Durmitoriin pitäisi vielä joskus päästä. Kiitos myös linkkauksesta 🙂

    1. Jep niin on kyllä! Lumosi meidät ainakin ihan täysin. Joo tuo on varmaan se syy, miksi myös Unesco pohtii että poistaisi Kotorin listaukseen, jotain siinä mainittiin liiallisesta rakentamisesta. Durmitoriin Mika sitte ensi kerralla! 😉

  5. KIva lukea tällainen kooste Montenegrosta. Itse olen käynyt Kotorissa ja ajellut bussilla läpi maan, mutta niin moni luontokohde odottaa tuolla vierailuani. Glamping kiinnostaa kovasti Skutarijärvellä. Tähän postaukseen palaan varmasti, kun suunnittelen Montenegron reissua.

  6. Kiitos tästä hyvästä oppaasta! Montenegroon on kyllä pakko palata joku päivä. Ehdittiin viettää siellä vain pari päivää, kun reissattiin vähän liian kiireisellä aikataululla. Tykättiin Kotorista tosi paljon ja oltiin yksi yö Sveti Stefanista. Meidän huoneistosta oli täydellinen näkymä merelle ja vuorille ja Budvan valoihin. Muistan kun istuttiin iltapimeällä lämpissä partsilla ja siemailtiin kylmää valkkaria, oi että. Durmitorin kansallispuistoon on ehdottomasti päästävä vaeltamaan!

    1. Kiitti Johanna – näitä reissuvinkkien kokoomisia on kiva tehdä ykdeksi oppaaksi. Hyvältä kuulostaa reissumuistot Montenegrosta, lisää niitä hakemaan ensi kerralla vielä sieltä Durmitorista. En oikeasti voi tarpeeksi hehkuttaa paikkaa. :’D

  7. Upeita kuvia sulla Montenegrosta. Me käytiin siellä pari kesää sitten ja mun ehdoton suosikki oli Ulcinj, pieni kylä etelässä. Budva ahdisti kovasti, koska siellä oli sellanen markkinameininki ja rannat oli ihan roskassa ja pikkukivet tosi teräviä. Kotorissa oli upeat maisemat, mutta siellä uiminen oli mahdotonta roskan takia. Mulla jäi maasta vähän ristiriitainen olo ja jäi vähän harmittamaan, ettei oltu enempää sisämaassa kauniissa maisemissa vaikka vaeltamassa. Ehkä annan vielä mahdollisuuden maalle.

    1. Kiitos Laura. <3 Mekin pyörähdettiin Ulcinjissa, mutta ei kyllä oltu niin mitkään että osaisin sanoa paikasta oikeastaan yhtään mitään. Harmi, olisi ehkä pitänyt viettää enemmän aikaa siellä. Sama juttu oli meillä Budvassa, ajettiin sinne päämääränä rannat ja tarkoitus oli olla yö. Jätettiin auto biitsin parkkipaikalle ja kävin pukukopissa vaihtamassa biksut rannalla. Tulin ulos ja yhtäkkiä alkoi ahistaa se, kun porukkaa oli niiiin paljon joka puolella ja siellä oli todella törkyistä. Vaatteet bikinien päälle ja ajettiin suoraan Sveti Stefaniin, joka oli oma suosikkini rantapaikoista Montenegrossa. Mulla oli niin kovat odotukset Budvasta, kun luin niin monesta paikasta, että se on place to be rantaloman suhteen. Hitot, ei kyllä ollut. :'D

      Kannattaa antaa toinen mahdollisuus Montenegrolle, jos vaikka ne ristiriitaiset fiilikset tasoittuisi sisämaan puolella!

  8. Balkanin roadtrip kutistunee sen verran pieneen, että Montenegro jää edelleen näkemättä. Oi koska on aikaa tarpeeksi kaikkeen siihen matkustamiseen mitä halajaa.

  9. Oi oi oi, Montenegro <3 Ihana katsaus tuohon vielä hiukan salaperäiseen maahan, innosti todella suunnittelemaan reissuja sinne! Pelkään itse, että seuraava loma tulee liian "myöhään", mutta haluaisin kyllä käydä Montenegron vielä katsastamassa!

  10. Montenegro on ollut vuosia ja vuosia mun listallani mutta enpä ole päässyt vielä käymään, ja jostain syystä sinne lähteminen ei ole nyt ajankohtaista. Kaikki aikanaan, mutta luulenpa että tuollainen kohde vaatii ainakin sen, että lapsi kasvaa, jotta noista kansallispuistoistakin saisi enemmän irti. Ikävä ajatus kyllä, että tuoki pikkuruinen maa alkaa hiljalleen täyttymään meistä turisteita. Hyvät niille, rahantuloa ei voi estää, mutta kyllä tuolla kannattaisi ehdottomasti käydä vielä nyt, ennen kuin jokainen kylä täyttyy massaturismista.

    1. Sama oli täällä, monta vuotta meni ennen kuin sain aikaiseksi lähdettyä. Suosittelen käymään kyllä sitten, kun lapsi on kasvanut – näkyi siellä tosin yllättävän paljon ihan pikkuisiakin. Tosin ehkä itselle mielekkäämpää matkustaa, kun on jo vähän enemmän ikää lapsella. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *