Mökkikeittiö ruokaideat mökille
PIENI PALA SAIMAATA - RUOKA

Pienen palan Saimaata mökkikeittiössä ja viisi ruokaideaa mökille

Yksi parhaista mökkipuuhista on ehdottomasti ruuanlaitto mökillä. Hyvä ja laadukas (lähi)ruoka on itselle tärkeää – siihen on kiva panostaa mökilläkin. Tuntuu myös, että mökillä on aikaa puuhastella kaikkea kivaa ruuan ympärillä vs. kaupungissa. Ajattelinkin jakaa tässä viisi omaa ruokaideaa mökkikeittiöön.

Mökillä on panostettua ruuanlaittomahdollisuuksiin. Itse mökissä on suhteellisen pieni keittiö, joten halusin rakentaa isomman kesäkeittiön päämökin yhteyteen. Kesäkeittiössä on myös katto, jotta Suomen kesässä (= sateessa) pystyy myös kastumatta kokkailemaan. Mökiltä löytyy grilli, Oonin kaasukäyttöinen Koda pizzauuni, savustuspönttö, Espegardin tulipata, kalahalsteri, muurinpohjapannu, pastakone sekä keittiöstä lisäksi kaasukäyttöinen liesi ja uuni. Vaihtoehtoja ruuanlaittoon on siis. Jossain kohtaa jokin kota/laavu ratkaisu olisi aika kiva lisä mökille.

Ruoka kuuluu oleellisesti suomalaiseen mökkikulttuuriin

Lähiruuan käyttäminen on itselle tärkeää, sillä sen suosiminen tukee kestävyyttä monin tavoin. Lähellä tuotetun ruuan reitti ruokapöytään on lyhyt ja myös tällöin varmasti tuoretta. Elintarvikeostoksilla on suuri ympäristövaikutus, jota voi pienentää suosimalla paikallisia ja sesonginmukaisia tuotteita ja luomua.

Osa raaka-aineista kasvaa mökkipuutarhassa tai lähimetsissä, mökkinaapurilta saa välillä kananmunia ja kalaa saa järvestä. Ristiinan ja Mikkelin suunnalla on REKO-rinkejä, Mikkelin torin aarteet kutsuu monesti luokseen sekä mökkiseudulla on hyviä ruokakauppoja. Itse yleensä käyn ruokaostoksilla Mikkelin, Ristiinan ja Mäntyharjun suunnilla. Mökkimatkani kulkee Kouvolan kautta, joten joskus kauppatilaus on tehty ennekkoon esimerkiksi Kouvolan Citymarketiin ja sen saa näppärästi nostettua auton takakonttiin laatikoissa.

REKO-ringit on hyvä keksintö. Sana REKO tulee ruotsinkielen sanoista ’rejäl konsumtion’, joka tarkoittaa reilua kuluttamista. Lähiruokarenkaat ovat siis ruoan suoramyyntiä tuottajalta suoraan mökille ilman minkäänlaisia välikäsiä. Täällä on aika hyvä listaus Suomen REKO-ringeistä. Lisäksi suosin usein D.O. Saimaa -alkuperämerkillä varustettuja tuotteita kaupan hyllyltä, sillä se on 100 % tae hyvästä ja laadukkaasta lähiruuasta mökkiseudultani.

Lähiruoka mökille

Viisi ruokaideaa mökille

Pizzaa – napolilaishenkinen pizza Oonin pizzauunilla on ehdottomasti yksi mökkiherkkujen parhaimmistoa. Tässä Pizze-kirjassa on täydelliset taikinareseptit, riippuen onko aikaa muutamasta tunnista vaikka muutamaan päivään. Muutenkin tuo kirja on ihan must jokaiseen (mökki)keittiöön, jossa vähänkään enemmän tekee mieli kunnon pizzaa: teoriaosuus pelkästään kyseisessä kirjassa on melkein 160 sivua. Laadukkailla raaka-aineilla (etenkin 00-jauhot ja oikea tomaattikastike), kunnolla vaivaamisella ja kohottamisella on todella iso merkitys siihen, että pohjasta tulee täydellinen.

Täytteiden suhteen tykkään olla maltillinen, jotta makumaailma olisi mahdollisimman autenttinen sekä Oonilla pizzan paistaminen on todettu sata kertaa varmemmaksi, kun pizza ei ole ääriään myöten täytteitä. Omat suosikkitäytteeni on (tomaattikastikkeen ja mozzarellan kaverina):

  • Muikku- tai JärkiSärki-säilyke, creme fraiche, tilli ja punasipuli
  • Kirsikkatomaatti, oliivi, pinjansiemenet ja basilika
  • Munakoiso, kesäkurpitsa, kirsikkatomaatti ja Pirkka seesami-chiliöljy
  • Mökkimetsän sieniä (esim kanttarelli), pecorino, punasipuli ja timjami

Mitään varsinaisia reseptejä en rupea omassa blogissani jakamaan, mutta kannattaa kurkata esimerkiksi Liemessä ja Viimeistä murua myöten pizzaohjeet.

Savustettua kalaa ja uusia perunoita – mikä olisikaan parempaa mökillä, kuin oman mökkijärven saaliit? Mökkijärvi yleensä antaa helpoiten säyneä, ahvenia tai kuhaa, joten näitä on tullut eniten valmistettua savustimessa. Oma lempparilisuke savustetulle kalalla on uudet perunat joko yrttien ja oliiviöljyn tai sipuli-voisulan kanssa.

Wokki muurikkapannulla – iso satsi kasviswokkia muurikkapannulla. Tästä on ruuaksi vaikka monelle päivälle tai isommalle seurueelle. Mökillä kiinnitän muurikkapannun Espegardin tulipataan. Toki muurikkapannulle voisi hommata oman telineen kaasupullon päälle, mutta tämäkin tapa on toiminut oikein hyvin.

Wokista löytyy usein nuudelia, joku valmis wokkikastike, porkkanaa, sipulia, kevätsipulia, tofua, paprikaa, kesäkurpitsaa ja pähkinöitä. Päälle vielä puristettua limeä, korianteria ja seesaminsiemeniä.

Itsetehty tuorepasta – ihan joka mökkikeittiöstä ei taida pastakonetta löytyä, mutta ai että rakastan itsetehtyä pastaa mökillä. Itse bongasin aidon italialaisen pastakoneen kierrätyskeskuksesta kymmenellä eurolla. Mielestäni pastan teko alusta alkaen ei ole ollenkaan työlästä ja mikäs siinä terassilla rullailla pastakoneella täydellistä tagliatellea. Myllyn Paras tuorepastan resepti on tullut hyväksi todettua monet kerrat.

Aglio & Olio pastakirja löytyy mökkikeittiöstä, tälle myös suuri suositus. Pastan kaveriksi tulee usein laitettua esimerkiksi:

  • pesto, tomaatti, mozzarella, basilika ja pinjansiemen
  • oliivi, tomaatti, chili, oliiviöljy, pecorino ja basilika
  • kanttarelleja ja/tai suppilovahveroita, punasipuli, parmesaania kerma ja timjam
  • kikherne limonello (teen aina tällä reseptillä)

Grillattu varhaiskaali/munakoisot/kasvispaistos – grillissä tulee usein paistettua suht nopeasti kasviksia sellaisessa grillivuuassa. Kylkeen joku proteiinilisuke (esim grillattua tofua, kalaa, tuorejuustolla täytetyt herkkusienet, fetamurusia, vegenakkeja tms). Munakoisojen päälle yleensä ripottelen feta-yrittiseoksen. Erityisesti grillattu varhaiskaali Pirkka seesami-chiliöljyllä on jotain aivan taivaallista. Etenkin kun olen yksin mökillä, tuntuu että elän pelkällä grillatulla varhaiskaalilla + päivän lisukkeella. Niin nopeaa ja hyvää.

Lähiaikoina mieli on ollut kyllä paljon mökillä. Vielä muutama kuukausi pitäisi malttaa odottaa kunnes pienen palan Saimaata viides kesä lähtee käyntiin. Odotan jo niin innolla tulevaa mökkikautta.

Millaisia luottoruokia valmistat omassa mökkikeittiössä / kesäkeittiössä? Kerro kommenttikenttään ruokaideasi mökille.

Veera


Seuraa Veera Pirita -blogia: 

InstagramTiktokFacebookBloglovin tai Blogit.fi

One comment on “Pienen palan Saimaata mökkikeittiössä ja viisi ruokaideaa mökille

  1. Mökkiä ei ole, mutta terassilla tulee ruokaa kesäisin tehtyä. Kyllä pizza on ilman muuta yksi omista suosikeistani, Green Eggissä sitä teen. On huippu siihen kun sen saa todella kuumaksi. Ja samaa mieltä olen, että taikinaan kannattaa panostaa ja täytteitä maltillisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *