PIENI PALA SAIMAATA

Pieni pala Saimaata ja kestävä mökkeily siellä

Kaupallinen yhteistyö: Laiturilla

Yksi tärkeimmistä asioista mökillämme on kestävä mökkeily, sillä totta kai haluamme tuoda tätä mahdollisimman kestävää ajatusmaailmaa arjestamme myös pieneen palaan Saimaata eli mökille. Kesällä kuulin ensimmäisen kerran Etelä-Savon vapaa-ajan asukkaille tarkoitetusta Laiturilla-sivustosta, josta saimme paljon tietoa kestävään mökkeilyyn kuin myös muuta hyödyllistä tietoa mökkeilyyn liittyen.

Laituilla-sivusto on erityisesti tarkoitettu Etelä-Savon mökkeilijöille tai mikseipä sieltä mökkiä etsiville, mutta toki sivustolta saa paljon vinkkejä myös yleisesti mökkeilyyn liittyen. Mökkimme sijaitsee Ristiinassa, joka kuuluu Etelä-Savoon ja maakunta onkin Suomen suosituinta mökkialuetta: mökkejä on yli 50 000 alueella ja kausiasukkaita jopa 300 000. Me vapaa-ajan asujat olemme tärkeä voimavara, joten on ihanaa että meidän viihtyvyyteen panostetaan ja sen kyllä huomaa.

Kaikille meillä Mikkelin, Juvan, Hirvensalmen, Kangasniemen, Mäntyharjun, Pertunmaan, Puumalan ja Savonlinnan vapaa-ajan asunnon omistajille kolahti tässä kuussa postilaatikkoon fyysinen Laiturilla-lehti, josta mökkeilijät ehkä parhaiten tuntee Laiturilla-brändin. Kyseistä lehteä voi lukea myös heidän verkkosivuiltaan, johon on koottu paljon erilaisia vinkkejä (kestävään) mökkeilyyn, palveluihin alueella, lähimatkailuun sekä yleisesti Etelä-Savon fiilistelyä. Tästä tulee ihanaa yhteisöllisyyttä ja arvostan, että tällaista palvelua meille toteutetaan.

Tavoitteenamme on saada mökkeilijät viihtymään entistäkin paremmin, edistää vapaa-ajan asumisen palvelutarjontaa ja kannustaa kestävään mökkeilyyn sekä rakentaa Etelä-Savosta monipaikkaisen asumisen edelläkävijä. – Laiturilla

 

 

Se miksi itse alunperin eksyin Laiturilla-sivustolle oli heidän palvelut mökkeilijöille -osio, jonka kautta löydettiin paikallisia yrittäjiä, jonka kautta pystyi löydettiin yrityksiä jotka tarjoavat esimerkiksi polttopuuta, mökkitalkkaria ja rakennustarvikkeita. Tuon jälkeen innostuin heidän kestävä mökkeily -osiosta, johon liittyen löytyy hurjasti tietoa ja inspiraatiota.

Minulla tulee tässä kevään ja toivottavasti myös kesän aikana enemmänkin yhteistöitä Laiturilla-brändin kanssa, josta olen super innoissani. Rakastan mökkeilyä ja Saimaata, joten on ihana olla mukana kertomassa alueen ihanuudesta myös täällä blogissa.  Kirjoitin hiljattain myös Laiturilla-sivustolle, kuinka päädyimme juuri Etelä-Savoon mökkeilemään sekä vinkkejä kestävään mökkeilyyn. Löydät postauksen täältä.

 

 

Entisöin meidän mökille vanhan mäntykulmakaapin, joka muuttaa mökille keväällä.

 

Mitä on kestävä mökkeily ja mitä me teemme kestävän mökkeilyn eteen


Kestävän mökkeilyn voi jakaa neljään kategoriaan: ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen. Se ei siis ole pelkkiä fyysisiä tekoja itse mökillä, vaan myös lähialueen palveluiden ja elinvoiman tukemista omalla toiminnallaan. Olemme panostaneet jo paljon kestävään mökkeilyyn: mökkimme käyttöaste on korkea sillä mökin omistaa kaksi taloutta, meillä on kantovesi, aurinkosähköt sekä käytössä on ekologiset pesu- ja siivousaineet.

Lukuvinkki: Vihreä Mökki – bongasin uusimmasta Meidän Mökki -lehdestä kirjasuosituksen, joka kertoo kuinka voimme mökkeillä ympäristöä säästäen. Kirjassa on paljon vinkkejä ja tämä meni ainakin itsellä ostoslistalle.

Kestävä mökkeily aiheena on super mielenkiintoinen ja aihe, jossa voi aina kehittyä. Tässä olisi muutama to do meidän mökillä juuri alkaneelle mökkikaudelle: 

  • Kierrätyksen parantaminen: muuten meillä onkin ollut kierrätys kunnossa, mutta keväällä tuomme mökille kompostorin biojätteelle. Tuomme mökille myös erilliset astiat metallin ja lasin kierrätykseen.
  • Päivitämme huussin kompostoivaan käymälään sekä hankimme käymäläjätteelle jatkokompostointiin kompostorin, joka päätyy sitten tulevina kesinä kukkapenkkeihin. Ei tarvitse ostaa pussimultaa, kun sitä saa omalta mökiltä.
  • Aurinkosähköt päivitimme syksyllä 2020 entistä tehokkaampiin ja keväällä asennetaan vielä tehokkaammat aurinkopaneelit, joka ei ehditty tehdä viime vuonna. Ostimme palvelun paikalliselta sähkömieheltä, joka on erikoistunut nimenomaan aurinkosähköihin.
  • Käymme tässä kevään aikana ajatuksella vielä viimeisetkin sähkölaitteet sekä onhan kaikki lamput mahdollisimman energiatehokkaita. Meidän aurinkosähköillä saa olla käytössä jääkaappikin, kunhan kulutus on maksimissaan 150 kWh/vuosi – toki energiatehokkaisiin laitteisiin kannattaa panostaa oli aurinkosähköä tai ei.
  • Rakennusmateriaaleissa tulevaan terassiin, kesäkeittiöön ja pergolaan olemme valinneet mahdollisimman kestäviä ratkaisuja sekä olemme ostaneet kaikki paikalliselta rautakauppiaalta.

 

Terassin rakennusmateriaalit saapumassa mökille – paikalliselta yrittäjältä tietenkin,

 

 

  • Muutama sisustushankinta on vielä tekemättä ja näissä suosimme kierrätettyä. Emme ole ostaneet oikeastaan mitään muuta mökille uutena, paitsi Parolan Rottingin riipputuolin, joka tulee kestämään vuosikymmeniä. Odotan jo innolla, että pääsen käymään paljon kehuttuun Mäntyharjun kierrätyskeskukseen.
  • Nauttia Ristiinan REKO-lähiruokaringistä (rejäl konsumtion = reilua kuluttamista) eli tilata suoraan lähituottajilta ruokaa ilman välikäsiä. Etelä-Savossa on useampi REKO-lähiruokarengas, esimerkiksi Mikkelissä, Juvalla, Mäntyharjulla ja Puumalassa. Kyllä kelpaa näitä herkkuja kokkailla uudessa kesäkeittiössä. Uusimmassa Laiturilla-lehdessä on juttu Etelä-Savon alueen lähiruokarenkaista, kannattaa tutustua.
  • Kesälle on suunnitelmissa useampi päiväretki Etelä-Savon alueella, jolloin tuemme myös paikallisia yrittäjiä ja Etelä-Savon elinvoimaisuutta. Haluan käydä ainakin Astuvansalmen kalliomaalauksilla, Puumalassa patikoida Norppapolku, tehdä pyöräretkiä, käydä jälleen saimaannorppasafarilla, herkutella Kenkäverossa, osallistua Sulkavan Suursoutuihin vaikkei ole kokemusta kirkkoveneellä soutamisesta sekä tehdä kirpparikierros pienempien paikkakuntien aarreaitoissa. Kiinnostaisi kokeilla myös juuri julkaistua Hop On Hop Off -elämysreittejä Saimaalle.

Olen tehnyt tänne blogin puolelle Pieni pala Saimaata -osion, jonka alta löytyy kaikki mökkeilyyn sekä Etelä-Savon alueella matkailuun liittyvät postaukset. Kannattaa tutustua myös niihin. 

 

 

Tuleeko mieleen jotain kestävän mökkeilyn vinkkejä tai jotain ihan must see -matkakohteita Etelä-Savon / Saimaan alueella?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia: 

Instagramin (@veerapirita) , Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa)Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta.

 

4 Comments on “Pieni pala Saimaata ja kestävä mökkeily siellä

  1. Astuvansalmen kalliomaalaukset ja Sulkavan linnavuori ainakin kiinnostavat itseäni. Norppasafarilla tulee myös toukokuussa käytyä. Nyt kun on joitain vuosia tullut asuttua sisämaassa länsirannikon sijaan, niin Etelä-Savokin on ihan eri tavoin tavoitettavissa. Usein Itä- tai Pohjois-Suomeen matkatessa tulee myös pysähdyttyä Mikkelissä, niin mielenkiinnolla luen vinkkejä Kenkäveroon.

  2. Hei! Tulipa mieleeni, että oletko kokeilut lähiruokarinkiä Mikkelissä? Siinä olisi mökkiläisille mahtavia mahdollisuuksia tutustua lähialueen tuotantoon erittäin monipuolisesti.
    Reko Mikkeli ryhmä löytyy facebookista: https://www.facebook.com/groups/rekomikkeli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *