PIENI PALA SAIMAATA

Pieni pala Saimaata: meidän mökin remonttisuunnitelmat

Remonttihammasta kolottaa kyllä niin pahasti, että huh huh. Talvi on nyt hyvää aikaa suunnitella tulevan mökkikauden remppoja, mielenkiinnolla jään odottamaan kuinka paljon ehditään 2021 tehdä ja mitkä jää sitten seuraaville vuosille. Ajattelin tässä postauksessa vähän raottaa alustavia remonttisuunnitelmia mökille sekä mitä olemme jo ehtineet tehdä.

Lähtötilanne meillä oli heinä-elokuun 2020 mökkikauppojen jälkeen vaihteessa 70-luvun hirsimökki, joka on noin 30 neliötä, kahden erillisen huoneen aitta, saunamökki (sauna + kammari, jonne mahtuu nukkumaan tarvittaessa), kaksi varastoa, kaksi maakellaria, kaksi laituria sekä huussi. Meidän mökki sijaitsee Saimaan alueella alle kolmen tunnin ajomatkan päästä kotoa, sen tarkempaa sijaintia en tänne halua jakaa.

Mökkiä etsiessä meillä oli muutamat selkeät kriteerit: alle 100 000€ (ihan max. 120 000€, jos olisi joku supersupersuper herkku kyseessä), alle kolme tuntia Helsingistä (alunperin oli alle kaksi, mutta tajusimme nopeasti ettei ole meidän hintaluokkaan sopivia), ei tarvitse olla juoksevaa vettä, jollain tapaa sähköä pitää saada (meillä on aurinkosähköt), kiva ranta uimiseen, hieno tontti, oma rauha ja nukkumatilaa olisi hyvä olla noin viidelletoista hengelle. Kaikki nämä täyttyi meidän pienessä palaa Saimaata.

Erityisesti tontti on se missä rakastuttiin välittömästi ja tiedettiin heti näytön alussa, että tässä se on. Tämä on meidän mökki. Moni on itse asiassa luullut, että meidän mökki on saaressa, sillä usein Instagramin puolella on vilahtanut soutumatkoja venetaksissa, kun raahaamme milloin mitäkin huonekalua mökille. Mökki ei ole saaressa, mutta sinne on tavallaan helpompi soutaa – etenkin jos tavaraa on paljon. Soutumatka on 100 metriä autolta tai sitten pitää kiertää kävellen polkua pitkin kallio.

Kun näytössä kiersimme tuon kallion kävellen ja tulimme tontin rappusille, siitä avautui niin upeat maisemat että ei mitään järkeä. Uskaltaisin väittää, että tontti on kyllä tärkeimpiä asioita mökissä. Aina voit remontoida ja uudistaa mökkiä, tonttia ei voi oikein vaihtaa.

Ei meidän mökissäkään periaatteessa mitään vikaa ole. Se on hyvässä kunnossa ja sitä on hoidettu. Haluan kuitenkin tuoda sen 70-luvulta 2020-luvulle ja tehdä pientä pintaremonttia sekä parantaa käyttömukavuutta isommallekin porukalle. Aikaisempi omistaja on ollut naispuolinen vanhempi henkilö, jolla mökki ei ole ollut samaan aikaan monen ihmisen käytössä. Meidän mökin pitäisi palvella mielellään kahdeksaa ihmistä (ja Kyöstiä tietty) sekä tietty satunnaisia mökkivieraita myös.

Halutteko muuten tietää hauskan jutun, josta huomaa miten pieni maailma on? Asuin Kajaanissa vuosina 2000-2003 ja tuolloinen luokkakaverini tunnisti Instagramin stoorien perusteella mökin kuuluneen hänen tädilleen/enolleen (en muista enää kumpi) ja että hän on viettänyt monen monet kesälomat täällä. Kuinka pieni maailma. 😀

 

 

 

Päämökki niemenkärjestä katsottuna

 

Mökki sisältä ennen remonttia, juuri suojailen listoja ja irroittelen johtoja katosta.

 

Kahden huoneen aitta sekä semipurkukuntoinen vanhempi varasto vasemmalla, mutta säästämme sen kuitenkin.

 

Aitan toinen huone sisältä, ne ovat käytännössä samanlaisia. Tänne ehdottomasti pintaremonttia ja minun tekisi mieli purkaa tuo kerrosänkyviritelmä kokonaan.

 

Saunan terassi sekä käytävä pikkuterassille. Tässä haluan pensselöidä joka ikisen pinnan mitä näet.

 

Saunakammari, jonne tehdään myös pintaremonttia.

 

Kaikki pinnat mökissä tai no itseasiassa kaikissa rakennuksissa sisältä ovat puun värisiä ja ehdin tuossa loppukesästä maalata päämökin katon valkoiseksi Teknoksen paneelikattomaalilla. Siellä minä yksin viikonlopun maalailin ja vietin kolmekymppisiä iskelmähittien parissa. 😀

Paneelikaton maalaminen oli kyllä niin hirveää puuhaa, etten ihan hetkeen sitä halua tehdä ainakaan yksin, mutta toisaalta lopputulos on kaiken sen arvoinen. Valon määrä lisääntyi 110% ja periaatteessa tuo riittäisi päämökissä, mutta jotain haluan tehdä ainakin seinäpinnoilla – tulevaisuudessa jotain myös lattialle, mutta se ei välttämättä ole vielä tämän vuoden asia.

Tänä vuonna haluan maalata vielä osan seinäpinnoista valkoiseksi sekä vähän on kysymysmerkkinä, että maalaisimmeko kaikki seinät valkoiseksi vai jätetäänkö osa hirsiseinistä sellaiseksi. Toki niille seinille pitäisi jotain käsittelyä tehdä, kun vuodet ovat kellastuttaneet niitä sekä vanhan omistajan tauluista on jäänyt vaaleampia läikkiä seinään. Onko muuten vinkkejä mitä voisin tehdä hirsiseinälle, jos haluan vain huoltaa / vähentää keltaisuutta ja läikkiä? 

Toinen merkittävä muutos päämökissä oli takan maalaus. Se oli niin järkyttävän keltainen kuin olla ja pystyi. Heti mökkinäytössä tiesin, että tuolla kammottavalle asialle pitää tehdä jotain. Maalattiin valkoisella muurimaalilla ja siitä tuli kuin uusi.

Maalauspuuhien lisäksi vaihdoin keittiön vetimet lankavetimiin, jotka kävin hakemassa Hakaniemen helakaupasta. Muistan kun asuin ennen tuon kaupan vieressä ja ihmettelin, että näinköhän tuollaisella kaupalla käy kauppa, joka on täynnä vain kaiken maailman vetimiä. Voin kertoa että kävi, aikamoinen kuhina oli sisällä. 😀

Jossain kohtaa päivitellään myös keittiöön työtasot sekä tiskiallas. Se ei ole akuutein, joten ei välttämättä toteudu vielä tänä vuonna, koska hommaa riittää ja olisi kiva välillä myös rentoutua mökillä.

Keittiönkaapeissa osassa oli myös sellaisia ruskeita koristelistoja, jotka raaputin pois ja ompelimme Marimekon unikkoverhon työtason alle, jotta kaikki romut jää piiloon. Itseasiassa tuon verhon taakse tulee näillä näkyvin jääkaapit. Meillä oli aikaisemmin kaasujääkaappi terassille, mutta koska päivitimme aurinkosähköjä huomattavasti tehokkaammaksi syksyllä, meidän aurinkosähköillä voi myös käyttää nyt a+++ energiatehoista jääkaappia. Inhosin sitä kaasujääkaappia, joten tämä on todella kiva lisä!

Aurinkosähköremontti tilattiin AS-Sähkö-Palvelu OY:lta ja iso suositus kyseiselle tyypille, jos tarvitset Etelä-Savon alueella aurinkosähköihin liittyviä töitä. Todella ammattitaitoista. Me päivitettiin sähköt myös aittaan sekä saunakammariin haluttiin pistorasiat (valot oli jo saunalla). Lisäiltiin pistorasioita päämökkiin, sillä ennen niitä oli vain yksi ja haluttiin myös ulkovalot. Lisäksi meidän akut ovat paljon tehokkaammat kuin ennen, joten nyt meillä on sähköä mökillä vuoden jokaisena päivänä jos niin halutaan.

 

Katon maalaus aloitettu paneelikattomaalilla – kaksi kerrosta tuli maalattua.

 

Myös takka ja muuri sai kyytiä.

 

 

 

Seuraava ongelmakohta on hirsiseinän vanhan omistajan taulujen jättämät läntit.

 

Olohuoneessa myös länttejä hirsiseinässä. Puusohvan tulen maalaaman kalustemaalilla.

 

 

Remonttisuunnitelmat vuodelle 2021


Varmaan tärkeimmät asiat, joista haluaisimme aloittaa on:

 1. terassilaajennus: tällä hetkellä meillä on aika pieni terassi ja haluamme siitä todella paljon isomman. Terassin tieltä pitää kaataa muutamia puita ja muutenkin olimme suunnitelleet, että kaivetaan järvimaisemaa paremmin esiin / lisää aurinkoa tontille ja kaadetaan puita. Terassin yhteyteen rakennetaan myös kesäkeittiö / katos. Tämä on vielä vähän kysymysmerkkinä, että millainen mutta todennäköisesti jatketaan kesäkeittiötä mökin yhdestä seinästä. Haluaisin maalata kaikki olemassa olevat terassit sekä käytävät ja uuden terassin sekä kesäkeittiön mustaksi. Näin tulisi kaunis yhtenäinen kokonaisuus. Meillä on muutamia vanhoja puisia terassikalusteita, jotka haluaisin maalata vaaleanpunaiseksi ulkokalustemaalilla. Haaveilen paljusta meidän mökille ja kovasti haluaisin ostaa sen tähän samaan ’konkurssiin’ terassin kanssa, mutta katsotaan miten rahat riittää – saattaa jäädä ensi vuodelle.
 2. mökin sisäseinät: ainakin osa hirsiseinistä valkoiseksi, ellei jopa kaikki. Jos ei kaikkia, niin ainakin hirsiseiniä pitää käsitellä jotta keltaisuus lähtee pois. Jos ehdimme, niin käsittelemme myös lattian joko jollain puulattian huoltoaineelle, sillä se on paikka paikoin vähän kulunut. Toinen mikä kiinnostaisi lattian suhteen, olisi maalata se vihreäksi. Jätetään tämä kuitenkin vielä hautumaan.
 3. saunan pintaremontti: minun tekisi mieli vetäistä itse sauna mustaksi (katto, lauteet ja seinä) sekä huoltaa lattia. Meidän pitäisi saunan lattia ehkä purkaa ja tehdä kaadot uusiksi, sillä nyt vesi jää seisomaan väärään kohtaan. Saunakammarin lattiapinta on todella hyvässä kunnossa, joten siihen emme koske, mutta ainakin katto sekä mahdollisesti osa hirsiseinistä maalataan valkoiseksi.
 4. kaikkien tontin rakennuksien maalaus yhtenäiseksi: tämä saattaa kyllä jäädä ainakin osittain ensi vuodelle. Jos saisi tänä vuonna vaikka edes päämökin ja saunan maalattua, niin olisin super tyytyväinen. Huoltomaalausväli on 10-20 vuotta ja ainakaan edellinen omistaja (omisti 10 vuotta) ei ole maalannut ulkopintoja, joten se alkaisi olla ajankohtainen. Lisäksi mua häiritsee, että vaikka kaikki rakennukset ovat tummanruskeita, osa niistä on silti vähän erilaisia ja tehostevärit listoissa, ovissa ja kaiteissa ovat vähän eri sävyisiä vihreitä ja valkoisia. Eli haluaisin kaikki mökkirontin rakennukset (mökki, sauna, aitta, kaksi varastoa, huussi) sekä näiden terassit ja terassien katokset yhtenäiseksi vuosien aikana. Mökin värit ovat tavallaan ihan kivat tuollaisenaan, mutta mielestäni olisi kiva vaihtaa vähän värimaailmaa, nyt kun sen maalaa kuitenkin. Itse haaveilen joko mustasta mökistä vaalenpunaisella/valkoisella ovella ja ikkunakarmeilla tai kokonaan vaaleanpunaisesta ja valkoisesta mökistä. Myös jotkut hempeät pastellinvihreät sävyt olisivat potentiaalisia värivaihtoehtoja mökin ulkopintoihin. Vaalenpunaisessa mökissä saattanee olla vähän suostuteltavaa muille, mutta meikäläisen mielestä mökillä voisi vähän hullutella väreillä.

 

Mökin seinäpinnat ovat tummanruskeat, joissa alkaisi olla huoltomaalaus ajankohtainen.

 

Saunarakennuksen seinä

 

Päämökin vihreät yksityiskohdat – haaveilen vaaleanpunaisesta ovesta ja valkoisista listoista. Sama teema voisi jatkua myös ikkunoissa.

 

Rakennuksien pääväri

 

Rakennuksien oviin, ikkunoihin ja yksittäisiin paikkoihin.

 

Rakennuksien oviin, ikkunoihin ja yksittäisiin paikkoihin.

 

Rakennuksien oviin, ikkunoihin ja yksittäisiin paikkoihin – jos vaaleanpunainen ei mene läpi muille.

 

Meillä on mökkipalaveria huomenna toisen mökin omistajan osapuolen kanssa, sillä avopuolisoni kanssa omistamme 50% mökistä, joten luonnollisesti en voi tehdä päätöksiä yksin. Sovimme tulevista remonteista, aikatauluista ja ennen kaikkea budjetista mihin meillä on varaa ensimmäisenä vuotena. Erityisesti tuo terassi-kesäkeittiön rakentaminen kauhistuttaa euromääräisesti, sillä siitä saattanee tulla aika kallis, etenkin jos siihen haaveilen vielä paljua.

Myös se miksi on hyvä päättää mahdollisimman aikaisin näistä, on se että meidän kannattaisi tässä talviaikaan viedä mahdollisimman paljon remppatarvikkeita mökille, koska on jäät. Erityisesti terassien puutarvike ja palju on sellainen, mikä olisi huomattavasti helpompaa jäitä pitkin kuin meidän kahdella soutuveneellä kuljettaa. 😀

Jossain vaiheessa / siinä kaiken muun sivussa haluaisin myös alkaa miettimään mökkipuutarhaa sekä rantoja. Istutin heti alussa jo alppiruusun sekä syksyllä tein sipulikukkapenkin mökille, mutta jotain pientä haluaisin kyllä tehdä vielä. Yhtä isoa puutarharemonttia en tee kuin kotona, mutta kyllä se viherpeukalo pääsee puuhastelemaan myös mökillä.

 

 

Mökkimme on niemenkärjessä ja jokaisesti kohdasta tonttia näkyy järvimaisemat. Saunamökin laiturin ranta on hyvässä kunnossa, siellä haluan vain järjestellä vähän kiviä (hah mikä lause) sekä raivata vähän pusikkoja sekä jonain vuotena uusia laituri huomattavasti isommaksi.

Venevalkaman laiturin puolella riittääkin enemmän tekemistä ja aloitettiin jo raivaamaan tätä. Kyllä siellä pystyy siis uimaan, mutta pohjassa on aika paljon lehtiroskaa ja keppejä sekä kasvillisuutta, joten niitä aletaan raivaamaan jossain kohtaa. Haaveilen tuolle puolen vähän sellaisesta laguunimaisesta biitsistä. Joko saa ilmoittaa itsensä Huvila ja huussi -ohjelmaan? 😀

Muita pienempiä juttuja olisi tosissaan ulkokalusteiden sekä huussin maalaus vaaleanpunaiseksi sekä parin huonekalun maalaus valkoiseksi. Meillä on vanhalta omistajalta päämökissä puusohva sekä puukaappi, jotka haluan maalata valkoiseksi. Lisäksi jossain kohtaa aloitellaan myös varmaan aittojen sisäpintojen maalaus, mutta sekään ei ole akuuteimmasta päästä.

 

Jotain tämän tyylistä vaaleanpunaista haluaisin huussiin sekä ulkokalusteisiin.

 

Haluaisin tehdä meidän tontin korkeimpaan kohtaan (se kohta juuri missä tiedettiin mökkinäytössä, että tämä on meidän mökki), jossa aukeaa todella kauniit ilta-auringonmaisemat kallion reunalta sellaisen ’nautiskelupaikan’. Tänne olisi tarkoitus tulla tulipaikka sekä riippumattoja ja jotain somisteita.

Siinäpä olisi kilometrin verran ajatuksia, ideoita ja suunnitelmia. Olen aina ollut puuhastelija, joten olen näistä kaikista suunnitelmista super innoissani ja lasken päiviä kevääseen. Toiveissa olisi aloittaa huhti-toukokuussa ja olisi niin kiva, että viimeistään juhannuksena olisi ainakin terassi ja kesäkeittiö tehty.

Olen tehnyt myös Pinterest-kansion mökkiremppaan liittyen, voit käydä kurkkimassa täältä millaisista asioista olen ispiroitunut. 

 

Venepaikan puoleisella rannalla riittää tekemistä – tästä olisi kiva tehdä kunnon biitsikeidas.

 

Saunalaiturin ranta on tosi hyvässä kunnossa ja super kirkasta, mutta puita ja pikkupuskia olisi kiva saada pois, jotta saunan terassilta aukeasi paremmin maisemat.

 

Ideoita, ajatuksia ja vinkkejä mökkiremonttiin saa kirjoittaa. Onko sulla (mökki)remontti ajankohtainen?

 

Remontti-Riitta terkuin, Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia: 

Instagramin (@veerapirita) , Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa)Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta.

 

8 Comments on “Pieni pala Saimaata: meidän mökin remonttisuunnitelmat

 1. En kestä, mikä mökkikuume tästä tulikaan! Tai oikeastaan kroonisen mökkikuumeen herääminen ennen aikojaan (herää aina keväisin). Kivoja suunnitelmia ja se onkin hyvä, et mökillä on jotain tekemistä/puuhasteltavaa. Teidön mökistä tulee ihan varmasti aivan super hieno! Vuokramökeillä ku on se ”ongelma”, ettei siellä voi mitään tehdä muuta kuin vaan olla, mikä toisaalta on myös ihanaa mut pitkällä tähtäimellä hieman tylsää. Itselläkin on suuri tarve suunnitella/sisustaa juuri mökkiä, vielä joku päivä! <3

  1. Heh anteeksi Elina että herättelin sun mökkikuumeen talviunilta. 😀 Tekeminen ja puuhastelu on parasta, en osaisi vain olla, joten on hyvä että on aina jotain pientä to do -listaa mökillä. Olen varma, että tästä tulee niin kiva kokonaisuus.

   Tuo on kyllä vuokramökkien hyvä puoli samalla, sillä silloin oikeasti tulee heitettyä aivot narikkaan ja rentouduttua eri tavalla, kun ei ole ’pakko’ tehdä jotain. Toivottavasti pääset Elina vielä joku päivä suunnittelemaan ja sisustamaan omaa mökkiä, tämä on kivaa (ja koukuttavaa) puuhaa! <3

 2. Itselleni ei tulisi mieleenkään ostaa mökkiä! Mulle riittää puuhastelua kotonakin vähintään riittävästi. 😛 Tykkään silti valtavasti käydä mökillä, mutta aika ja energia ei millään riittäisi mökin ylläpitoon. Isovanhempien mökillä tulee usein vietettyä aikaa varsinkin kesäisin.

  Kivalta kuulostaa kuitenkin suunnitelmat. Meillä on kotona muuten musta sauna ja itse ainakin tykkään siitä kovasti.

  1. Haha, itselläkin riittää tässä paritalon puolikkaassa puutarhan kera periaatteessa puuhastelua tarpeeksi, mutta pakko oli tehdä unelmista totta. 🙂

   Musta sauna on kyllä nätti, tykkään itsekin! Me maalattiin meidän sauna Tikkurilan supi saunavahalla mustaksi pari vuotta sitten ja siitä tuli todella tyylikäs ja helppo kuin mikä. Saman fiiliksen haluan myös mökille.

 3. Tsemppiä mökin remontteihin! Meillä on muutaman vuoden vanha mökki täällä Varsinais-Suomessa. Laiturit vielä puuttuu rannasta, mutta muuten alkaa olla kaikki valmiina. Onpa tosiaan pieni maailma, kun luokkakaverisi oli viettänyt kesälomiaan teidän mökillä.

 4. Tsemppiä remontteihin! Meilläkin on hakusessa mökkitontti, mutta vielä ei ole osunut sopivaa kohdalle. Nyt on yhdessä potentiaalisessa menossa luontoselvitykset, sillä paikallinen eläimistö ja kasvisto toki pitää ottaa kaavoituksessa huomioon. Mökkinne näyttää kivalta, ja pienellä pintaremontilla siitä tulee varmasti entistä freesimpi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *