PIENI PALA SAIMAATA

Terassin rakentaminen mökille: tästä tuli upea

Kaupallinen yhteistyö: K-Rauta Ristiina

Terassin rakentaminen mökille. Mistähän aloittaisin avaamaan tätä prosessia? Meidän pieni pala Saimaata puhkesi kyllä tänä kesänä kukkaansa ja yksi kiitos tästä kuuluu meidän uudelle terassille. Kyllä kelpaa ihastella oman elämän Avara luonto -dokumenttia järvelle, sillä meidän terassista tuli ehdottomasti ’punaisen maton paikka’ mökillä.

Valehtelisin jos väittäisin, että terassin rakentaminen ei ollut rankkaa. Se oli todella haastava prosessi meille ja muutamaan kertaan ollaan saatu hyvät kinastelun aiheetkin koko terassiprojektista. Kaikkein haastavinta ehdottomasti oli pohjatyöt, mutta lopputulokseen olen niin tyytyväinen. Sekä ylpeä, että me kaupunkilaiset, joilla ei ole käytännössä mitään kokemusta rakentamisesta, sai aikaan tämän kesän aikana upean 60 neliöisen terassin kesäkeittiöineen. Onneksi netti on täynnä erilaisia ohjeita, joilla pääsee pitkälle.

Meidän mökki sijaitsee niemenkärjessä ja itse tontille ei ole asiaa autolla. Meidän pitää joko kävellä pari minuuttia autolta kallion yli polkua pitkin tai sitten järven poikki muutama sata metriä. Eli käytännössä kaikki iso ja painava tuodaan veneellä tai talvella jäitä pitkin.

Aikalailla vuosi sitten aloitimme terassin suunnittelun, sillä meidän piti laittaa tilausta sisään meidän mökkiseudun K-Rautaan Ristiinaan, joka on kyllä mökkeilijän paratiisi. Kyseessä on perheyritys ja Ristiinassa  on käyty kauppaa yli 90 vuotta. Täältä löytyy aivan kaikki mahdollinen ja vain kerran meidän piti remontin aikana käydä ’isolla kirkolla’ eli Mikkelin keskustassa ostoksilla. Eli valikoima on todella hyvä, joka palvelee täydellisesti mökkiläistä. Samoilla kauppiailla on myös toinen K-Rauta Etelä-Savossa Mäntyharjulla.

Palvelukokemus on ollut myös aivan omaa luokkaansa täällä, ei voi verrata mitenkään esimerkiksi pk-seudun vastaavanlaisiin yrityksiin. Olemme saaneet todella henkilökohtaista palvelua joka kerta sekä hurjasti neuvoja. Lyhyelläkin varoitusajalla ollaan pystytty tekemään muutoksia toimituksiin ja tilausmääriin, joka ei välttämättä olisi itsestäänselvyys esimerkiksi täällä Helsingissä. Tuomme muutenkin mielellämme rahamme mökkiseudulle, sillä se edistää kestävää mökkeilyä taloudellisesti.

 

Lähtötilanne:

 

mökkiblogi

 

 

mökkiblogi

 

Mökin terassin suunnittelussa oli muutama tärkeä kriteeri


Iso terassi. Paperilla 60 neliöinen terassi kuulosti hurjalta, mutta nyt kun terassi on pystyssä, olisi se voinut olla vieläkin isompi. Nyt terassille kuitenkin mahtuu monta eri toimintoa sekä voimme pitää vaikka mökkitanssit.

Helppous. Mietittiin pitkään parin vaihtoehdon välillä, mutta siperian lehtikuusi on ollut kyllä oikea valinta meille. Sitä ei tarvitse käytännössä koskaan käsitellä, vaan se ikäänkuin ’kelottuu’ vuosien varrella. Nyt alkukesän ja syksyn aikanakin väri on muuttunut upeasti harmaaseen. UV-valon vaikutuksesta puu harmaantuu kauniisti, joten jos tavoitteena on saada ”saaristolaistunnelmaa” terassille, on lehtikuusi hyvä valinta siihen.

Kestävä ja ekologinen. Siperian lehtikuusi on ekologinen ja kulutusta kestävä materiaali terassin rakentamiseen. Sen lahonkesto perustuu isoon sydänpuuosuuteen.

 

Nykyinen tilanne:

mökkiblogi

 

terassi mökille

 

terassi mökille

 

kesäkeittiö mökille

 

terassin rakentaminen mökille

 

Terassin rakentaminen mökille


Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Kun materiaalit oli valittu, piirsin meidän terassin paperille ja laskin materiaalit Kestopuun terassilaskurilla. Kyseinen laskuri antoi hyvät suuntaviivat kuinka paljon puutavaraa pitää tilata. Laitoin vielä vähän ekstraa meidän tilaukseen, mutta tilasimme siis:

Olimme aika onnekkaita, sillä tilasimme puutavaran ennen kuin puun hinta nousi radikaalisti. Puutavarasta on ollut pulaa ja laskin, että säästimme nelinumeroisen summan rahaa, kun tilasimme terassitarvikkeet ajoissa. Nämä kaikki tuotiin kotiinkuljetuksena meidän mökin lähelle, josta sitten jäitä pitkin moottorikelkalla toimme rakennustavaran tontille odottamaan lumien sulamista. Samalla kaadettiin myös noin 15 puuta terassin tieltä pois ja samalla maisemat pääsivät todella hyvin oikeuksiinsa. Ensi vuonna meillä olisikin aika isot puutalkoot, sillä nuo puut pitäisi paloitella haloiksi.

Tontissa on hyvää se, että on totaalinen oma rauha. Pakko kuitenkin myöntää, että olen kateellinen teille, jotka voitte tilata terassitarvikkeet suoraan rakennuspaikan välittömään läheisyyteen. Molemmissa puolensa.

 

 

 

 

mökkiblogi

 

terassin rakentaminen mökille

 

Kun lumet olivat sulaneet, tehtiin perustukset harkkojen ja pilarien avulla, jonka päälle laitettiin runkopuut. Sitten ei ollut nakutella kuin kansilauta paikoilleen. Runkojen rakennusvaiheessa tuli huomioida myös rappuset sekä kesäkeittiön rakenteet. Kuulostipa lyhyeltä ja ytimekkäältä, mutta tuo harkkojen ja pilarien kaivaminen samaan tasoon mökin kanssa oli kyllä työn ja tuskan takana, sillä meidän kallio on todella kallioinen. Löydettiin kaivamisvaiheessa iso kasa upeita kiviä, jotka nyt koristavat meidän terassin reunaa. Tässäkin olisi ollut apua jostain kaivurista, mutta eihän mökille olisi sellaista kovin helposti saanut.

Pohdimme hetken aikaa, että laitammeko soraa terassin alle. Tontti tosiaan on aika kallioinen, joten sieltä ei pitäisi alkaa kasvamaan mitään rehevää pusikkoa lautojen välistä. Lisäksi  soran kuljettaminen tontille olisi kannattanut tehdä jo talvella jäitä pitkin, joten sekin oli yksi syy miksei soraa laitettu.

Meillä jäi hieman ylimääräisiä terassitarvikkeita, joten innostuttiin rakentamaan saunan eteen pieni paljuterassi. Tilasimme paljun myös Ristiinan K-Raudasta, joka oli aika mielenkiintoinen kokemus soutaa tontille. Kyseistä toimenpidettä en suosittele, jos matka on yhtään pidempi. Meidän soutumatka on todella suojaisa, lyhyt sekä vesi oli todella matalalla.

Ensi vuonna istutan terassin päätyyn vielä alppiruusuja, mutta muuten terassiprojekti on ohitse. Olen niin tyytyväinen lopputulokseen. Saa nähdä, mitä ensi kesälle keksii. 😉

 

 

mökkiblogi

 

palju mökille

 

 

Mitäs mieltä olet uudesta mökin terassista?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia: 

Instagram, Tiktok, FacebookBloglovin tai Blogit.fi

 

2 Comments on “Terassin rakentaminen mökille: tästä tuli upea

  1. Komean terassin saitte tehtyä! Meilläkin terassi siperian lehtikuusesta ja olen täysin samaa mieltä, että se on ainoa oikea ratkaisu. Oli tarkoitus tehdä uusi kasvihuone nyt syksyllä, mutta perustuksia varten ei täällä ollut siperian lehtikuusta tarjolla, niin se siirtyi sitten varhaiseen kevääseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *