PIENI PALA SAIMAATA

Vuosi mökin ostamisesta – tästä se yhteinen matka on vasta alkanut

Kaupallinen yhteistyö: Neste

478 kilometriä. Se on meidän meno-paluumatkan pituus kotoa Helsingistä Saimaan sydämeen Ristiinaan, meidän pieneen palaan Saimaata. Päivälleen vuosi sitten me allekirjoitimme kaupat mökistä, josta olen pienestä tytöstä asti haaveillut. Nyt on tasan 365 päivää takana mökkeilyä ja tähän aikaväliin on mahtunut monen monta mökkimatkaa.

Ensimmäisen kerran mökkinäyttöön mennessä ihastuin jo meidän reittiin, sillä maisemat ovat pitkälti todella tunnelmallisia peltomaisemia. Erityisesti auringonlaskut maalaismaisemien keskellä ovat monta kertaa saanut minut kaivamaan kameran esiin autossa – edelleen. Viimeiset 20 kilometriä meillä on hiekkatietä ja tällöin viimeistään tulee rauhoittava olo – olen aivan pian minulle rakkaimmassa paikassa. Mökillä.

Muistan, kun mökkiä näyttävä välittäjä varoitteli meitä viimeisestä kilometristä, että se on aika heinikkoinen. Minusta tuo loppupätkä on vain hurmaavan tunnelmallinen heinikkoineen ja vanhoine latoineen, vaikka vähän pomppivaa kyyti välillä onkin autossa.

 

 

Mökkitien viimeinen pätkä.

 

Ajamme poikkeuksetta aina 5 tietä pitkin Kouvolan kautta Ristiinaan, sillä se on meidän mielestä paljon joutuisampi kuin Lahden kautta. Matkan varrella on todella mielenkiintoisia paikkoja pysähdyksille, kuten Mustilan puutarhaa ja arboretumia (mökkikukat kätevä napata mukaan menomatkalla), pari kivaa kirpputoria sekä lähes joka kerta pysähdymme Neste K Pukaron Paronissa. Täällä on välillä myyntikoju, jossa myydään loppuviikosta taivaallista rahkapiirakkaa ja kauraleipää.

Lähes joka mökkireissu pysähdymme myös Ristiinan Nesteellä, sillä tämä on meidän mökin lähin huoltoasema ja vaihdamme täällä  kaasupullot grilliin sekä täytämme vesikanisterit mökille. Ristiinan Neste on myös usein kohtaamispaikka viikonlopun vieraiden kanssa, joiden kanssa ajamme mökille usein peräkkäin.

 

 

Mökkiremontissa olemme parhaamme mukaan halunneet antaa uuden elämän vanhaa kunnostamalla sekä olemme rakentaneet vanhan ympärille myös paljon uutta – kestävän mökkeilyn näkökulma huomioiden. Tänä kesänä olemme saaneet paljon aikaiseksi mökillä.

Remontin myötä olen saanut monta uutta suosikkipaikkaa mökillä: riippumatossa auringonlaskun katsominen, itse suunnittelemassa kesäkeittiössä kokkailu, uusi iso lehtikuusiterassi kutsuu rentoutumaan sekä istumaan iltaa mökkivieraiden kanssa. Suosikkipaikkoja tulee kuin sieniä sateella, nimittäin eilen pääsimme testaamaan ensimmäistä kertaa paljua. Kippistelimme paljussa vuosipäivän kunniaksi mökin ostosta.

En malta odottaa, kuinka paljon ikimuistoisia ja rakkaita hetkiä meidän mökki tuleekaan vuosien varrella meille tarjoamaan. Mökkeily on kyllä itselle aivan kaikki kaikessa nykyisin ja kiireellisen arjen vastapaino. 

 

 

 

 

 

On väliä miten mökkimatkasi kuljet


Meidän taloudessa kertyy noin 30 – 35 000 ajokilometriä vuodessa ja tämän takia vaihdoimme juuri meidän auton vähemmän polttoainetta kuluttavaan dieseliin, johon tankkaamme mahdollisuuksien mukaan aina sataprosenttisesti uusiutuvaa Neste MY Uusiutuvaa Dieseliä, jota on myynnissä yli 120 asemalla. Suomessa myytävä Neste MY valmistetaan yksinomaan jätteistä ja teollisuuden prosesseissa syntyvistä tähteistä.

Olen puhunut usein kestävästä mökkeilystä niin täällä blogissa kuin somessa, joka on itselleni tärkeä aihe. Haluan, että omalla toiminnallani kuormitan luontoa mahdollisimman vähän ja yritän kehittää koko ajan erilaisia parannuksia omassa elämässä, jotta oma hiilijalanjälki olisi pieni.

Tankkaamalla 478 kilometrin pituiselle mökkimatkalle Neste MY Uusiutuvaa Dieseliä, maksamme tästä meno-paluusta vain 4,78 € enemmän kuin perinteisellä dieselillä matkustamisesta.

 

 

Auto on meille aivan välttämätön kolmestakin eri syystä: työn, mökkeilyn ja matkailun kannalta. Sillä, että tankkaamme Neste MY Uusiutuvaa Dieseliä, voimme pienentää taloutemme autoilusta syntyvää hiilijalanjälkeä jopa 90 prosenttia. Se on ihan käsittämätön määrä.

Bongasin Nesteen sivuilta hiilijalanjälkilaskurin ja meidän kilometreillä perinteistä fossiilista dieseliä käyttämällä meidän autoilusta syntyvä hiilijalanjälki olisi 4558kg CO2e/vuosi, mutta kun käytämme Neste MY Uusiutuvaa Dieseliä se on vain 455 CO2e/vuosi. Aika huima ero.

 

 

Mites sitten hinta? Totta kai Neste MY Uusiutuva Diesel on hitusen hintavampaa kuin perinteinen diesel, mutta 90 prosenttia pienempi autoilijan hiilijalanjälki painaa enemmän vaakalaudalla. Maksan enemmän kuin mielelläni tuon pienen ekstrahinnan.

Eikä hinta itse asiassa ole kovinkaan paljoa enempää. Tankkaamalla 478 kilometrin pituiselle mökkimatkalle Neste MY Uusiutuvaa Dieseliä, maksamme tästä meno-paluusta vain 4,78 € enemmän kuin perinteisellä dieselillä matkustamisesta. Neste MY Uusiutuva Diesel maksaa keskimäärin vain noin euron verran enemmän sadalla kilometrillä verrattuna fossiiliseen dieseliin ja on yksi minun panoksistani ilmastotalkoisiin.

 

 

Hyvää vuosipäivää meille ja pienelle palalle Saimaatamme. Toivottavasti tästä tulee vuosikymmeniä kestävä yhteinen matka.

Miten sinä kuljet mökkimatkasi?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia: 

Instagramin (@veerapirita) , Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa)Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta.

2 Comments on “Vuosi mökin ostamisesta – tästä se yhteinen matka on vasta alkanut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *