Matkailun restonomin opintojen kautta sain myös pari loistavaa tilaisuutta lähteä pidemmäksi aikaa ulkomaille: vuonna 2011 kesä vierähti Maltalla viiden tähden Grand Hotel Excelsiorissa työn merkeissä ja vuonna 2012-2013 lukukausi vierähti Kuala Lumpurissa Taylor’s Universityssa.
Molemmat matkat ovat ehdottomasti elämäni ikimuistoisimpia kokemuksia, jotka varmasti tulen muistamaan loppuelämän. Mun mielestä kannattaa ehdottomasti uskaltaa tarttua tällaisiin tilaisuuksiin, sillä yleensä näin nuorena pelkästään meidän elämäntilanteet on paljon yksinkertaisempia kuin vähän vanhempina. Kysymys kuuluukin: jos ei nyt – niin milloin sitten? Sokerina pohjalla koen, että nämä molemmat reissut on kasvattaneet mua ihmisenä.
Yleisimpiä korkeakouluopiskelijoille suunnattuja vaihto-ohjelmia ovat Erasmus (Euroopan kohteet) ja Nordplus (Pohjoismaat). Myös Euroopan ulkopuolisia vaihtokohteita on tarjolla oppilaitoksesta riippuen – lisäksi myös joissakin kouluissa on mahdollisuuksia kartoittaa itse vaihtoehtoja. Me päädyttiin Taylor’s Universityyn siksi, että se oli jo valmiiksi meidän koulun yhteistyökumppani ja haluttiin ehdottomasti kaukomaahan.
Oltiin Kuala Lumpurissa yksi lukukausi ja opiskeltiin pääsääntöisesti culinary arts-linjalla, mutta koska oltiin vaihtareita, niin meillä oli vähän muunneltu opintosuunnitelma. Opiskeltiin myös paljon design events-opiskelijoiden kanssa. Eli voisi sanoa, että meidän opikselut oli miksaus kokkipuolta ja tapahtumien suunnittelua.
Mitä meidän työharjoittelupaikkaan tulee, se me valittiin täysin itse. Läheteltiin ympäri maapalloa lämpimiin (yllätys, yllätys mikä oli meidän kriteeri) maihin ja sitten vihdoin ja viimein tärppäsi Maltalta! Yleensä hirmu harvoin harjoittelupaikat maksavat palkkaa, mutta meillä oli sitten muunlaisia etuja: saatiin esimerkiksi koko kesä asua ilmaiseksi hotellin harjoittelijoille varatussa tilassa, ilmaiset ruuat (aamupala, lounas, päivällinen, iltapala) sekä kuljetukset lentokentälle. Me ainakin oltiin tosi tyytyväisiä näihin etuihin ja säästettiin pitkä penni.
Maltalla olin töissä food&beverage puolella ja olin niin aamupalalla, a’la cartessa, aulabaarissa kuin allasbaarissa. Viimeisin oli ylivoimaisesti mun oma suosikki, sillä altaalla oli mukavan rentoa, sai olla auringossa ja aina oli joku, jonka kanssa jutustella.
MINNE LÄHTEÄ VAIHTOON TAI TYÖHARJOITTELUUN?
- Mitä vaihtoehtoja sinulle on tarjolla? Valmista ”pakettia” koulun kautta vai etsitkö omatoimisesti?
- Millainen on kielitaitosi? Kannattaa huomioida, että englanti ei välttämättä riitä kaikkiin kohteisiin.
- Soveltuuko yliopisto tai vastaava opinto-ohjelmaasi? Onko heillä tarjota jotain sellaista, mitä et voi Suomessa edes opiskella?
- Onko harjoittelupaikka sellainen, missä voisit oikeasti oppia ja vastaako se harjoittelusi tavotteita?
- Millainen maa sinua kiinnostaa? Mitä vapaa-ajan mahdollisuuksia kohteessa on? Millaiset mielikuvat sinulla on?
- Onko lähettyvillä joitain matkakohteita, missä olet aina halunnut käydä? Onko matkustaminen edullista naapurimaihin? Itse oman vaihtoni aikani matkustin rutkasti, sillä Kuala Lumpur on yksi Kaakkois-Aasian solmukohtia lentojen suhteen ja matkustaminen näin ollen oli erittäin helppoa ja edullista.
- Minkälainen budjetti sinulla on? Kannattaa huomioida kohdemaan valinnassa, minkälainen hintataso maassa on. Täältä löydät maailman edullisimmat ja kalleimmat lomakohteet.
- Lähdetkö yksin vai yhdessä? Jos lähdet yhdessä, kannattaa keskustella mahdollisuuksista kaverisi kanssa ja siitä, mitä haluatte.
- Täältä löytyy mielestäni hyvä Rantapallon artikkeli siitä, millainen vaihto-opiskelukohde sopisi sinulle.
Niin kuin voitte huomata, ajatuksia herää paljon. Näitä on kuitenkin hyvä mun mielestä miettiä, niin eipähän tule niin paljoa yllätyksiä. Meillehän tuli täytenä yllätyksenä tuo Maltan tilanne – ainoat mielikuvat mulla oli maasta se, että ala-asteella mun kaverin isovanhemmat asui Maltalla. Näin ollen voisi päätellä, että kyseessä on rauhallinen pieni saari? Ei, ei, ei – väärin! Malta olikin aivan jäätävä paardisaari ja juhlat oli käynnissä aina, jos niin halusi.
MITEN KASVATTAA BUDJETTIA?
Raha on totta kai isossa osassa sen suhteen, minne pystyy lähtemään. Edullisia maita opiskelujen kannalta on esimerkiksi Itä-Eurooppa ja Baltian maat. Onneksi meillä on monenlaisia rahoitusvaihtoehtoja, jotka mahdollistaa paremmin kauemmaksi vaihtoon tai työharjoitteluun lähtemisen:
- Opintotuki – muista hakea korotettua opintotukea Kelalta. Älä kuitenkaan odota liikoja, se ei ihan hirmu paljoa korkeampi ole kuin normaalikaan opintotuki.
- Opintolaina on mahdollista saada korotettuna (700 euroa kuukaudessa) ulkomailla opiskelun ajan. Itse henkilökohtaisesti nostin kyllä huoletta opintolainoja, sillä tämä mahdollisti niin monta matkaa Malesian lisäksi. Tutuiksi tulivat muun muassa Indonesia Borneo, Thaimaa, Vietnam ja Kambotsa.
- Pelkästään jo Kelan kautta saaduilla rahoilla elää varsin hyvin monessa maassa. Totta kai muuttujia on ja nyt syksyllä tulee vielä isompia muutoksia opintotukiin, mutta yleisesti mietittynä asumistuki 210 euroa + opintolaina 700 euroa + opintoraha 303 euroa = 1213 euroa / kuukausi.
- Yksityisiä apurahoja on mahdollista hakea – ja niitä myös kannattaa hakea! Me haettiin apurahoja Otsakorpi säätiöltä ja saatiin sieltä molempiin reissuihin erittäin tuntuvat tuet. En muista ihan tarkkoja summia enää, mutta noin 2000 euroa saatiin jokainen reissua kohden. Kannattaa huomioida erilaisissa apurahoissa, että ne ovat hyvin usein sidoksissa kotipaikkakuntaasi. Esimerkiksi Otsakorvelta voit hakea apurahaa vain, jos asut Etelä- ja Pohjois-Karjalan ja Kymenlaakson maakuntien alueella.
- Erilaisia yksityisiä apurahoja kannattaa etsiä oman opintoalan säätiöistä sekä kulttuuri- tai maakuntarahastoista. On erittäin tärkeää tehdä hyvä ja perusteltu hakemus!
- Kannattaa tutustua Lions Clubiin sekä Rotaryyn – näiden kautta voit myös hakea mahdollisesti apurahoja.
- Kilroy Foundation, jonka tavoitteena on edistää lasten ja nuorten koulutusmahdollisuuksia. Voit hakea apurahaa heiltä, jos sinulla on Suomen, Alankomaiden, Belgian, Islannin, Norjan, Ruotsin tai Tanskan kansalaisuus tai sinulla on oleskeluoikeus jossakin näissä maissa.
- Kilroyn sivujen kautta löytyy myös aika hyvä luettelo stipendeistä heidän edustamien yliopistojen kautta kansainvälisille opiskelijoille haussa olevista stipendeistä sekä maakohtaisia apurahoja. Kilroyn sivut olivat muutenkin hyvä tietopankki silloin, kun mietittiin vaihtoihin ulkomaille lähtöä. Kannataa tsekata sivut läpi – sieltä voit saada myös helposti täysin uusia ideoita ja vaikkapa toteuttaa unelmiasi heidän kautta.
- On olemassa myös erilaisia apurahatietokantoja, joita kannattaa myös kurkata jos sieltä löytyisi omiin tarpeisiin jotain sopivaa.
- Myös oma koulusi saattaa maksaa jonkunlaisia apurahoja, me saatiin meidän ammattikorkeakoulusta oikein hyvät tuet aikoinaan. Näistä kannattaa jutella esimerkiksi kansainvälisyydestä vastaavan opettajan kanssa, hän varmasti osaa vastata kysymyksiisi!
- Voit ansaita hyvin myös lisärahaa myymällä kaikkea ylimääräistä esimerkiksi kirppareilla – vaatteet, huonekalut ja vastaavat menee yleensä hyvin kaupaksi.
- Jos mahdollista, säästötili voisi olla myös fiksu idea jos opinnot vain antavat mahdollisuuden säästämiseen. Vaikka 50 euroakin kuussa säästöön on jo iso summa pidemmän päälle!
MILLAINEN ON MUISTILISTA ULKOMAILLE OPINTOJEN TAKIA LÄHTEVÄLLE?
Ennen kuin lähtö koittaa, on monta käytännön asiaa tehtävänä. Mitä paremmin teet etukäteen järjestelyitä, sitä helpompaa on aikasi ulkomailla.
- Tarkista, että passi on voimassa tarvittavan ajan ja hae mahdolliset viisumit. Kannattaa muuten ottaa passikopio esimerkiksi sähköisesti koneelle tai sitten paperinen versio. Lisäksi myös muutamasta ylimääräisestä passikuvasta ei varmasti ole haittaa.
- Ilman vakuutusta ei kannata missään nimessä lähteä – jos kohdemaassa tapahtuu jotain, voi sairaalakeikka tulla yllättävänkin kalliiksi. Muista myös varmistaa vakuutusturvasi kattavuus ja tee mahdolliset muutokset.
- Hoida rahoitusasiat kuntoon (Kela, apurahat ja vastaavat).
- Onko pankkiasiat kunnossa? Toimiihan korttisi ulkomailla? Tarvitsetko pahan päivän varalle luottokorttia?
- Vaihdatko Suomesta jo rahaa paikalliseen valuuttaan, nostatko automaatista paikan päällä vai tuotko euroja Suomesta? Nämäkin kannattaa miettiä valmiiksi, sillä jos koko reissun nostat automaatista – voi nostokulut nousta kovinkin korkeiksi.
- Osta lennot ja muista vertailla eri sivuja – näin löydät varmasti edullisimman vaihtoehdon.
- Hanki Kelasta eurooppalainen sairaanhoitokortti.
- Selvitä, tarvitsetko rokotuksia ja kannattaa keskustella näistä esimerkiksi koulusi terveydenhoitajan kanssa.
- Kannattaa selvittää, tarvitseeko esimerkiksi tuleva yliopistosi jotain terveydellisiä selvityksiä – meidän piti antaa hyvinkin kattava selvitys terveydestämme Malesiaan ja nämä olivat yllättävänkin aikaa vieviä.
- Käytännön asioita on myös paljon Suomeen: asunnon jälleen vuokraus, pakkaaminen, kulujen minimointi kuten esimerkiksi netin tauottaminen, puhelinliittymän muuttaminen, lehtitilauksien irtisanominen, auton laittaminen seisontaan niin ei tarvitse maksaa vakuutuksia.. Mitä kuluja nyt kaikilla onkaan.
- Kuka hoitaa postit matkasi ajan eli kenen luo teet osoitteenmuutoksen? Itse olen suosinut aina äitiä tässä ja hyvällä tuurilla äiti maksaa laskutkin pois. Muutosta maistraattiin voit ilmoittaa täältä.
- Kannattaa hankkia kansainvälinen ISIC-opiskelijakortti.
- Asunnon etsiminen kohdemaasta, jos sellaista ei järjesty automaattisesti. Me yritettiin etsiä Suomesta käsin asuntoa Malesiaan, mutta todellisuudessa löydettiin kyllä asunto vasta paikan päältä. Otettiin ensimmäiseksi viikoksi hotelli meille, josta käsin sitten etsittiin asunto.
- Valmistaudu myös kertomaan Suomesta jotain. Toinen hyvä on muistaa pakata jotain suomalaista mukaan esimerkiksi koti-ikävää varten tai sitten ihan tuliaisina Suomesta uusille tuttavuuksille. Suklaa, salmiakki, lakritsi, hapankorppu ja vastaavat toimivat hyvin!
- Hanki tietoa kohdemaasta ja voit esimerkiksi ostaa Suomesta matkaoppaan mukaasi.
- Tulosta mahdolliset opiskeluihin liittyvät lomakkeet ja paperit. Meidän piti ainakin viedä työharjoittelupaikkaan paperiset harjoittelun tavoitteet ja vastaavat. Lisäksi kannattaa ottaa selvää, minkälaisia tehtäviä sinun on tehtävä Suomeen. Esimerkiksi oppimispäiväkirja on hyvin yleinen – tätä saattaisi esimerkiksi auttaa oma blogi, johon voit pitää omaa reissupäiväkirjaa.
- Kannattaa miettiä valmiiksi, onko tulevassa työharjoittelupaikassa tai yliopistossasi jonkinlainen pukukoodi. Meillä tuli Maltalla valmiiksi työvaatteet, joten siellä ei ollut mitään ongelmia pukeutumisen suhteen. Malesiassa meidän sitten pitikin pukeutua siististi koulua varten: musta hame / kangashousut, valkoinen yläosa ja jakkutakki tuli erittäinkin tutuiksi. Voin kertoa, että oli välillä kyllä aivan pirun kuuma olla jakkutakissa +30 helteillä.
Oi oi, kuulostaapa hirmu isolta työltä. Pakko kyllä sanoa, että sitä se ei silti ole! Ainakin itse painoin täyttä höyryä eteenpäin molemmilla kerroilla ja sain hyvinkin vaivatta tehtyä kaikkia käytännön asiat. Tekisi mieli melkein pelkästään uusien vaihtojen ja työharjoittelujen takia hakea uudestaan opiskelemaan, sen verran hienoja kokemuksia nämä ovat olleet. Jos sulla jäi vielä jotain kysyttävää, pohdittavaa tai mietittävää niin kysy rohkeasti! Mä kyllä mielelläni autan. 🙂
Mites muilla teillä, jotka ootte olleet joskus opintojen takia ulkomailla – minkälaisia kokemuksia teillä on? Mitkä on teidän mielestä parhaimmat tuliaiset Suomesta, mitä kannattaa pakata laukkuun? Onks teille koskaan sattunut mitään isoa kömmähdystä tai unohtuiko jotain erittäin tärkeää? Mä yritin tässä oikein miettimällä miettiä olisko mulla jäänyt jotain elintärkeää, mutta en kyllä muista. Kai se sanonta ”hyvin suunniteltu, on puoliksi tehty” sopii myös hyvin tähän.
Toivottavasti tästä postauksesta on apua teille, joille tämä on ajankohtaista! Ja teille jotka mietitte ulkomaille lähtöä, rohkaisen lämpimästi teitä lähtemään. Toisaalta kun miettii, niin sopiihan tästä postauksesta moni juttu myös pelkästään ulkomaille muuttavallekin.
Veera
Psssst! AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata Facebookin, Instagramin (@veerapirita), Bloglovinin Blogipolun tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3
Moikka, laitoin sulle sähköpostia! 🙂
Kappas! Vastaan sulle ajatuksen kanssa tässä. 🙂