Mostar on yksi Bosnia-Hertsegovinan suosituimpia matkakohteita maan pääkaupungin Sarajevon rinnalla. Mostar on suosittu päiväretkikohde esimerkiksi Dubrovnikista tai Sarajevosta. Toisaalta siellä saisi kulutettua useammankin päivän helposti, meitä ainakin jäi vähän harmittamaan kun tutustuttiin itse Mostariin vain yhden päivän verran. Saatiin kuitenkin todella hyvä yleiskuva tästä karusta, mutta silti niin kauniista kaupungista.
Me oltiin Mostarissa elokuussa ja se oli osa meidän Balkanin road trippiä, parhaiten mulle on jäänyt mieleen Mostarin läkähdyttävä kuumuus. Lämpötilat kohoaa helposti kesäkuukausina jopa neljäänkymmeneen asteeseen, joten melkein suosittelisin lämpötilojen puolesta Mostariin tutustumista keväällä tai syksyllä.
Vaikka lämmöstä ja kuumuudesta tykkäänkin, mutta tuolla se kuumuus oli jotain ihan käsittämätöntä – etenkin kun mereen ei päässyt viilentymään. Muistakaa siis huolehtia nesteytyksestä Mostarissa, niin ette kupsahda kaduille. 😀
Veden äärelle kuitenkin Mostarissakin pääsee, sillä kaupungin läpi virtaa uskomattoman kirkas ja turkoosi Neretva-joki. Meitä hämmästytti ja kummastutti miljoona kertaa koko Bosnia-Hertsegovinassa se, miten uskomattoman kirkkaita ja turkooseja oikeastaan kaikki joet olivat Bosnia-Hertsegovinassa.
Stari Most -silta on Mostarin maamerkki
Jos Eiffel-torni tulee matkailijoille mieleen Pariisista, niin 1500-luvulla rakennettu Stari Most -silta Mostarissa on varmaan sellainen maamerkki, joka tulee mieleen ensimmäisenä tästä kaupungista. Stari Most on todella vaikuttavan näköinen ja maisemat sillalta kuin myös sillalle ovat todella kauniit.
1990-luvun alkupuolella kyseinen silta ja kaupunki pommitettiin aikalailla hajaksi sotien myötä, mutta kaupunkia ja siltaa on entisöity nykyiseen muotoonsa. Silta on avattu uudelleen turisteille vuonna 2004 ja sitä pidetään nykyisin rauhan symbolina.
Stari Most -silta sijaitsee turkkilaistyylisessä vanhassakaupungissa, joka kaikessa komeudessaan on Mostarin tärkein nähtävyys ja sieltä löytyykin oikeastaan kaikki turistit. Stari Most kuuluu myös Unescon maailmanperintökohteisiin.
Vanhakaupunki on Mostarin sydän
Itse Mostarin ydin eli se vanhakaupunki kuitenkin taittuu vaivatta jalkaisin, mutta yhden vinkin haluan antaa. Kannattaa laittaa jalkaan sellaiset kengät, joissa on vähän pitoa / pohjaa, sillä mun tasapohjaiset sandaalit olivat jäätävän liukkaat kaduilla. Liukkaat mukulakivet oli jotain sellaista materiaalia, jotka olivat tosi liukasta – en oikein tarkempaa analyysia osaa antaa materiaalista. 😀 Etenkin Stari Most -sillalle kävellessä näytin ihan siltä, että olisin ollut Bambi jäillä.
Mostarin vanhastakaupungista löytyy paljon erilaisia ravintoloita, jätskikojuja ja matkamuistoja. Sekä paikkoja, joissa voi istahtaa kylmälle juomalle. Noi kylmien juomien paussipaikat tuli tutuksi tuon kuumuuden keskellä.
Suosittelen Bosnia-Hertsegovinassa ainakin maistamaan bosnialaista kahvia, cevapia sekä bosnialaista aamupalaa. Lisäksi Bosnia-Hertsegovinassa on ihan törkeän hyviä suolaisia ja makeita leivonnaisia – me nimettiin nää nöttösiksi, kannattaa ehdottomasti tutustua eri leipomoiden tarjontaan, loistavia eväitä ajomatkoilla. Hiilariöverit on siis luvassa!
Hintataso Bosnia-Hertsegovinassa on erittäin ystävällinen meidän suomalaisten rahapussille, helposti irtoaa ruoka-annos parilla eurolla. Toki esimerkiksi Mostarin vanhassakaupungissa on hieman korkeammat turistihinnat, mutta ei se silti konkurssia aiheuta.
Kannattaa tutustua myös Mostarin lähiseutuihin
Ei tarvitse lähteä kuin pari kilometriä Stari Mostista ja vanhastakaupungista, niin alkaa näkemään paikallista kulttuuria paremmin. Meillä oli vuokra-auto alla, joten Mostariin ja sen lähiseutuihin oli todella vaivatonta tutustua. Mostarin lähettyviltä löytyy useampikin mainitsemisen ja tutustumisen arvoinen paikkoja: Kravicen vesiputoukset 40 kilometrin päästä sekä reilun kymmenen kilometrin päästä löytyy Blagajn kylä.
Kannattaa tutustua molempiin, vinkkinä voisin antaa molempiin, että aikainen lintu madon nappaa. Vesiputoukset ja Blagaj molemmat ovat suosittuja kohteita turistien keskuudessa, joten molemmat ovat parhaillaan aamusta.
Me tosissaan yövyttiin Mostarin lähettyvillä rakkaan telttamme kanssa Buna nimisessä kylässä ja yksi kokonainen päivä käytännössä Mostarissa on ihan riittävä. Lähdettiin iltapäivällä ajamaan kohti Sarajevoa, josta sitten myöhemmin lisää! Mostaria voi pitää myös hyvänä tukikohtana, josta pääsee tutustumaan lähipaikkoihin.
Lähtisitkö sinä Mostariin?
Veera
Psssst! AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata Facebookin, Instagramin (@veerapirita), Bloglovinin Blogipolun tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut matkalle mukaan! <3
Heh, mä muistan myös liukastelleeni tolla Mostarin sillalla, mulla oli jotkut läpsyttimet jalassa enkä meinannu millään päästä ylös sillalla. 😀
Jep sama täällä! Mä vedin itteeni niitä kaiteita pitkin ku luisti niin pahasti 😀
Kiitos – sattuipa sopivasti! Ensi viikolla olen menossa Mostariin 🙂
Oi onnenpekka! Toivottavasti sait jotain vinkkejä täältä, ootko pitkään Mostarissa vai päiväreissun verran vain?
Olimme päiväretkellä Kroatiasta Mostarissa ja Kravicessa 10.10.2017. Sää suosi melko mukavasti eikä ollut liian kuuma. Meillekin sanottiin, että Mostarissa on kesällä helposti 40 astetta lämmintä. Varsinkin kesä 2017 on ollut kuuma koko Keski-Euroopassa, kolme kuukautta 30-40 asteen helteitä. Mostarin vanhan kaupungin osa on loppujen lopuksi melko pieni. Katukivetykset ovat hioutuneet peilikirkkaiksi ja varsinkin sillan ylitys on työn ja tuskan takana. Ottakaa siis pitäväpohjaiset kengät! Myymälöitä on paljon kuten muuallakin. Eniten ihastusta herätti kupari- ja metallisepät, joiden työskentelyä pääsi näkemään suoraa kadulta. Todella taidokkaita töitä, kuvalautasia, rasioita, astiastoja jne. Muitakin käsityöläisiä teki töitä kadulla, esim. jääkaappimagneettien ja pienten kuvien maalarit. Erikokoisia taidokkaasti kirjailtuja liinoja oli paljon. Satuimme huonoon ruokapaikkaan, en edes voi sanoa ravintolaan. Tarkistakaa aina, että paikassa työskentelee vähintään tarjoilija ja kokki. Meillä Cevapin tulo kesti toista tuntia eikä se maistunut juuri miltään. Bosnia-Herzegovinassa on oma valuutta markka. Kaikkien tuotteiden ja ruokien hinnat ovat markoissa. Heille kuitenkin kelpaa eurot, jonka vaihtosuhde on heillä 1 markka on 0,50 euroa, tai Kroatian kuna, jossa yksi markka on neljä kunaa.
Seuraavaksi ajoimme Kravicen putouksille. Paikalle pääsee hiljattain rakennettuja portaita pitkin, ja niitä on paljon! Myös traktorin vetämä juna kulkee (kun kulkee) ihan tietä pitkin. Se on helpompi mutta hieman pitempi reitti. Todella näkemisen arvoista! Meistä monella oli uikkarit ja pyyhe mukana mutta uimatta jäi. Paitsi minulta. Putouksia voi katsella vastarannalta ja siinä voi myös uida. Mitään edellisissä kuvissa näkynyttä kävelysiltakyhäelmää ei ole. Pari soutajaa vei halukkaita kierrokselle ja lähemmäs putouksia hintaan 2,5 euroa per kuljetettava. Me kiersimme erittäin hankalaa ja pitkää reittiä pitkin putousten puolelle. Siellä oli veden lähellä hankala kävellä epätasaisen ja savisen liukkaan maan takia. Pukukopit ovat vain vastarannalla, putouksen puolella on joku vanha rötiskö, jossa itse vaihdoin uikkarit ja menin veteen. Vesistön pohja on hankala; kivinen ja oksainen sekä osittain savisen liukas. Mutta oli ihana edes kastautua ja ottaa pari valokuvaa! Koska pysähdysaikamme oli lyhyt, kiire tuli. Toivon, että näissä kohteissa ymmärretään matkailun vetovoima ja sen edistämiseksi tehdään kulkemiseen helpotuksia. Tietenkin itse kohdetta kunnioittaen. Suosittelen käyntiä molemmissa.
Ei yhtään hullummalta kuulosta Kirsi teidänkin reissu!
Bongasin tämän postauksen selatessani Balkan-aiheisia juttujasi ja muistin yhtäkkiä elävästi omat liukasteluni tuolla sillalla! Mulla oli sentään lenkkarit jalassa, mutta rohkeimmat painelivat menemään koroissa. Me käväisimme Mostarissa Sarajevosta ja jotenkin koko paikasta jäi vähän valju fiilis, johtuen varmaan osittain hirveästä ryysiksestä. Tuo voisi olla kiva kohde syksyllä tai keväällä, huippusesongin ulkopuolella.
Hehe, se oli kyllä aikamoista liukastelua. En käsitä miten jotkut on pysyneet pystyssä korollisilla kengillä. Olisin varmaan tippunut sillalta alas. 😀 Syksyllä tai keväällä Mostar olisi varmaan kanssa tosi kiva, kun ei ole niin paljon porukkaa ahtautunut pieneen tilaan. Eihän toi kovin iso oo toi Mostarin turistiydin.