Syysloma mökillä ja 7 matkavinkkiä Saimaan syksyyn
KOTIMAA - PIENI PALA SAIMAATA

Syysloma mökillä ja 7 matkavinkkiä Saimaan syksyyn

Tulimme syysloman viettoon mökillemme Saimaalle. Oma tukikohta Saimaan sydämestä on ollut mitä mainioin idea myös kotimaan matkailun näkökulmasta, sillä Saimaalla on hurjasti tarjottavaa jokaiselle vuodenajalle. Tähän postaukseen olen koonnut sinulle seitsemän matkavinkkiä Saimaan syksyyn.

Iso siivu kesästä vierähti mökillä ja tunnen pientä haikeutta tätä postausta kirjoittaessa, kun katson mökin tuvan ikkunasta ulos. Kesä on ohi, syksyn on täällä ja aivan pian pitää laittaa pieni pala Saimaata talviunille.

Mökit on mitä parhain tapa nauttia upeasta Saimaasta. Vapaa-ajanasukkaana olen kyllä viihtynyt niin kovasti täällä yli 4000 järven Etelä-Savossa, ei ihmekään että tämä on Suomen suosituinta mökkiseutua. Itse pitkälti nautin mökkeilystä omalta mökiltä käsin, mutta olen käynyt useammalla vuokramökilläkin täällä. Mökillä luonto on läsnä niin vahvasti, jotenkin se oma rauha, sauna ja laituri -yhdistelmä toimii joka kerta. Olemme itse asiassa vähän pohtineet, josko laitettaisiin pientä palaa Saimaatamme joskus tulevaisuudessa vuokralle muutaman kerran vuodessa. Tämä on vielä harkinnan asteella tosin.

Mietitkö mistä löytäisit hyvän vuokramökin Saimaalta? Vuokramökkejä Saimaalta kannattaa tutkailla esimerkiksi Visit Saimaan tai Nettimökin sivuilta. Itseltäni suositukset Raijan Aitan huviloille, Reposen lomamökeille, Okkolan lomamökeille sekä Sahanlahden villoille.

Tässä vähän meidän mökiltä syksyisiä tunnelmia, jonka ehdottomasti kruunasi revontulimaisemat suoraan omasta paljusta:

 

Syysloma mökillä - mitä tehdä Saimaalla syksyllä?

 

Mökkiblogi: syysloma mökillä - mitä tehdä Saimaalla syksyllä?

 

Mökkisauna Saimaalla

 

Mökkiblogi: syysloma mökillä - mitä tehdä Saimaalla syksyllä?

 

 

Mökkiblogi ja revontulet Saimaalla

 

Mökkiblogi ja revontulet Saimaalla

 

Mökkiblogi ja revontulet Saimaalla

 

Matkavinkit Saimaan syksyyn – mitä Saimaalla voi tehdä syksyllä?


Tasaisesti saan tiedusteluita matkavinkeistä Etelä-Savoon ja ylipäätään Saimaan seudulle. Saimaa matkailualueena ylettyy myös Etelä-Savon ulkopuolelle, mutta itse tiedän etenkin Etelä-Savon matkailutarjonnasta. Myös syksyn suosikkini ovat luontopainotteisia, sillä onhan puhdas järviluonto parasta Saimaalla. Tuo oli itse asiassa suurin syy miksi mekin ihastuimme alueeseen kesällä 2020 matkaillessa täällä ja loppukesästä olimmekin jo pienen palan Saimaata omistajia.

Tässä omat vinkkini syksyiselle Saimaan lomalle:

1. Retkeile Saimaa UNESCO Global Geoparkissa, jossa on runsaasti tarjolla erilaisia reittivaihtoehtoja Saimaan upeaan luontoon. Suositukset erityisesti Norppapolulle.

2. Ihastele järvimaisemia yhdellä Etelä-Savon korkeimmalla vuorelle. Kannattaa varoa, täällä Neitvuoren huipulla ihastuimme Luonterille avautuvaan maisemaan niin paljon, että alle kaksi kuukautta tästä ostimme mökin Saimaalta. Maisemat 184 metrin korkeudesta on kauniit, joita kelpaa ihastella vaikka termarikahvien merkeissä.

 

Syysloma mökillä ja 7 vinkkiä syksyiseen Saimaan matkaan

 

3. Kävele Astuvansalmen kalliomaalauksille. Toinen hyvä tapa on veneillä tai meloa näillä Pohjoismaiden laajimmille kalliomaalauksille, jossa ollaan pyhän äärellä. Astuvansalmen kalliomaalauksille menee myös patikkapolku. Reitti kulkee tosin yksityisomisteisella maalla, joten tämän takia reitin merkinnät ovat paikkan paikoin vähän haasteelliset.

 

Syysloma mökillä ja 7 vinkkiä syksyiseen Saimaan matkaan

 

4. Herkuttele Saimaan puhtaita makuja. Saimaalla lähiruoka on laadukasta ja puhdasta. Harvoin olen joutunut pettymään ruokaan täällä matkaillessani. Suuri suositus esimerkiksi Saimaa Gastronomy -ravintoloille (Tertin kartano, Teahouse of Wefmais, Sahanlahti Resort ja Hotelli Punkaharju) sekä Kenkäverolle. Kaikille näille on yhteistä superlaadukas ruoka ja erinomainen asiakaspalvelu. Lähes kaikista näistä löydät lautaselta myös D.O. Saimaa -alkuperämerkin makuja.

 

Syysloma mökillä ja 7 vinkkiä syksyiseen Saimaan matkaan

 

5. Rentoudu Järvisydämen upeassa Järvikylpylässä. Olen käynyt monissa kymmenissä Suomen kylpylöissä ja Järvikylpylä on yksi parhaimmista. Tähän samaan yhteyteen kannattaa miettiä myös majoitusta Järvisydämen maisemasviitissä.

 

Syysloma mökillä ja 7 vinkkiä syksyiseen Saimaan matkaan

 

6. Nauti vuokrasaunan löylyistä. Saimaalla on useampi vuokrasauna, joista oma suosikkini on ehdottomasti Sahanlahden Niskalammen sauna. Täällä pääset käytännössä suoraan saunan lauteilta rappusia pitkin pulahtamaan veteen. Ehdottomasti parhaat löylyt heti oman mökkisaunan jälkeen. Miljöö on super kaunis. Sahanlahdessa on myös muita saunoja, kuten savusauna sekä ainakin viime talvena oli myös jääsauna. Kannattaa katsoa myös milloin järjestetään Sahanlahti Sauna Day, jolloin pääset nautiskelemaan useista eri saunoista samalla rannekkeella.

Toinen erinomainen vaihtoehto on Uhkuan saunalautta, joka kelluu Saimaan laineilla. Heillä on ollut tässä kesällä ja syksyllä myös torstaisin yleisiä saunavuoroja, kannattaa kysellä myös niistä.

 

Syysloma mökillä: mitä tehdä syksyllä Saimaalla?

 

7. Sotahistoriaa sodan ja rauhan keskus Muistissa. Mikkelissä sijaitseva Muisti on yksi parhaimmista museoista, jossa olen koskaan käynyt. Muisti on tiedekeskus, joka kertoo sodan vaikutuksista ihmisiin ja yhteiskuntaan. Samalla kannattaa käydä Mikkelin keskustan parhaassa ravintolassa, joka on Muistia vastapäätä. Bistro Holvi on erinomainen vaihtoehto esimerkiksi lounaalle.

Siinäpä oli seitsemän vinkkiä mitä Saimaalla kannattaa tehdä syksyllä. Listaa olisi voinut jatkaa loputtomiin, mutta toivottavasti näistä on apua sinulle. Lisää Saimaan seudun matkavinkkeihin kannattaa tutustua esimerkiksi:

Jos mökkisisällöt kiinnostaa enemmän, niin kannattaa tutustua Pieni pala Saimaata -osioon. Tänne olen koonnut mökkiaiheiset sisällöt.

 

Mökkiblogi: mökki Saimaalla

 

Onko sinulla mökkiä? Mitä teidän mökillä tehdään syksyisin? Jos sinulla on hyviä matkavinkkejä syksyiseen Saimaaseen, niin kerro ihmeessä.

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia: 

InstagramTiktokFacebookBloglovin tai Blogit.fi

12 Comments on “Syysloma mökillä ja 7 matkavinkkiä Saimaan syksyyn

 1. Oman mökkinne syksyiset kuvat näyttävät kyllä todella hienoilta. Joskus olisi mukavaa kokeilla mökkiviikonloppua Saimaallakin, vaikka olenkin tottunut olemaan itse meren äärellä mökillä ja edelleen isovanhemmillani on siellä mökki, jossa tulee vietettyä aikaa.

  Harmittaa, kun ei ehditty tänäkään kesänä Astuvansalmen kalliomaalauksille. Ensi kesänä taas uusi yritys. Järvisydän kiinnostaa myös, mutta se on varmaan miellyttävä kokemus myös talvella.

 2. Kauniilta näyttää Saimaan maisemat syksylläkin, turhan vähän on tullut liikuttua tuolla päin. Jollain Suomi-vierailulla voisi viettää muutaman päivän nauttien Saimaan luonnosta. Mökkimajoitus on tietty aina mahtava mahdollisuus, mutta myös retkipakussa majoittuminen toimisi varmasti mainiosti ja voisi kierrellä vähän laajemmin eri paikoissa yöpyen.

  1. Kiitos! Sain sen avopuolisolta synttärilahjaksi, kun kovasti vinkkailin että Aarikalta on tullut tänä kesänä upeita uusia kiuluja. 😉

   Olen kyllä kuullut samaa, että Järvisydän jakaa mielipiteitä. Harmi, että ei ole tasalaatuista. Meillä oli ihan mieletön käynti ruokineen, asiakaspalveluineen, majoituksineen ja kylpylöineen. Ei mitään valittamista. 🙂

 3. Aika montakin noista kohteista on tullut katsastettua ilman mökkiä ja ilman innostusta mökin hankkimiseen 🙂 Minulla on ollut teoria, että sukupolvet vuorotellen innostuvat mökeistä ja sitten seuraavat myyvät ne ja sitten taas seuraavat innostuvat. Minä elin kapsuuteni ja nuoruuteni kesämökkielämää, mutta kun sitten tuli minun aikani päättää sen jatkosta, niin myyntiin meni, eikä ole harmittanut yhtään!

  1. Joo totta kai näissä kohteissa voi helposti matkailla myös ilman (omaa) mökkiä. 🙂 Koen, että mökkiläisenä täällä on ns. ”matkailun kanta-asiakas” ja tulee luonnostaan matkailtua huomattavasti enemmän omalla mökkiseudulla kuin jossain muussa maakunnassa.

   Heh, hauska teoria. 🙂 Meidän suvussa ja perheessä on kyllä mökkejä ollut, mutta halusin nimenomaan oman mökin jota voin laittaa mieleiseksi. Oman perheen mökit on paljon kauempana pääkaupunkiseudusta Pohjois-Karjalassa ja Lapissa, joten oma mökki oli käytännöllinen ratkaisu, jotta mökillä olon voi maksimoida sopivan etäisyyden avulla. 🙂 Mutta kukin tavallaan ja mikä sopii kenellekin!

 4. Ihania syksyisiä tunnelmia mökillä! Ja olipa ihana bongata revontuletkin! Saimaalla on tullut pyörittyä harmittavan vähän, kun aina sitä suuntaa pohjoiseen 😀 kesällä 2021 käytiin Saimaalla ja silloin törmättiin useampiin kivoihin kohteisiin. Tuo Muisti on ainakin yksi paikka, missä haluaisin ehdottomasti joskus käydä.

 5. Vuokramökkejä Saimaan lähelle tarjoaa aika moni sivusto, mutta olisin ehdottomasti myös tutkinut arviointeja ja matkablogeja, jos joku olisi asiasta joskus maininnut. Taso ja hinta-laatusuhde voi olla mitä vaan nykyään.

  Kun mieluisa majoitus löytyisi, sieltä suuntaisimme kalliomaalauksia katsomaan. Historiaa on meidän perheen yksi yhteinen harrastus. Myös järvikylpylä olisi paikka, jossa on pakko käydä.

 6. Ihania kuvia!!! Tämä olisi selkeästi mainospostaus, jos vuokralle päädytte mökkiä antamaan. Me käytettiin suvun mökkiä isojen lasten ollessa pieniä. Sitten se myytiin ja 2006 nuorimman synnyttyä ostettiin oma talo järven rannalta. Pihassa on mökki, joka toimi ruuhkavuosina myös pakopaikkana päätalon hulinasta. Tämä on meidän paratiisi, juuri palju oli lämpimänä ja nautittiin syystuulesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *