EUROOPPA

Päivä Riiassa -risteily ja vinkit tehokkaaseen kaupunkipäivään

Kaupallinen yhteistyö: Tallink Silja Oy

Jos jotain hyvää koronasta pitäisi keksiä, niin se että Tallink Silja on muuttanut vähän normaaleja reittejään tänä kesänä. Katsoin jo alkuvuodesta Riian risteilyjä, mutta tuolloin oli vain tietoa että he tekevät muutaman yksittäisen risteilyn Riikaan. Tänä poikkeuskesänä Silja Serenaden kyydissä pääsee monta kertaa viikossa Päivä Riiassa -risteilylle, joten tämä matka oli todella mutkatonta yhdistää omiin kesäsuunnitelmiin. Olisi niin kiva, että tämä reitti jäisi Tallink Siljan valikoimaan jatkossakin enemmän kuin muutamilla yksittäisillä lähdöillä.

Heinäkuun alussa suunnattiin Olympiaterminaaliin, josta hypättiin Silja Serenaden kyytiin kohti Baltian Pariisia eli Latvian pääkaupunkia Riikaa. Matkan Riikaan voi toteuttaa kahdella eri tavalla Silja Linen kautta: joko kaksi yötä laivassa ja päivä maissa tai sitten varata lisäksi hotellin myös Riiasta, johon kuuluu edestakaiset laivamatkat. Meillä oli sen verran vähän aikaa käytettävissä, joten päädyttiin tutustumaan päivän verran Riikaan ja tämä oli ihan täydellinen helppo miniloma. Aikaa maissa oli reilu viisi tuntia ja siinä ehti kyllä yllättävän paljon. Kerron tarkemmin vinkkejä itse Riikaan tämän postauksen lopussa.

Silja Serenade liikennöi Helsingistä Riikaan joka toinen päivä 15.8. asti sekä maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin 17.8–28.8.2020. Risteily on hyvinkin kohtuuhintainen, alkaen 99€/hytti. Kannattaa aika nopsaan varailla, jos halajat Riikaan – risteilyt näyttää olevan todella suosittuja. Lisäksi laivan kyytiin otetaan vain 75% normaalista matkustajamäärästä (2 852) poikkeuskesän takia, joten myös tämänkin takia risteilyt myydään loppuun helposti.

 

 

Ensimmäistä kertaa matkaan Silja Serenadella


Pakko paljastaa, että tämä oli ensimmäinen matkani Silja Seranaden kyydissä. Odotukset oli korkealla, sillä moni on kehunut laivan palveluita ja ainakin itse olen mieltänyt kyseisen paatin Suomessa tarjolla olevien laivojen ’lippulaivaksi’. Olin kyllä erittäin positiivisesti yllättynyt, sillä tunnelma oli mukavan rauhallinen laivalla sekä puitteet olivat oikein siistit ja tällä vuosikymmenellä.

Hyttejä laivalta löytyy vajaa tuhat ja edullisimmillaan Päivä Riiassa -risteilyn voit toteuttaa C-hytissä. Me matkustettiin tyylikkäästi Deluxe-luokassa, joka oli todella tilava ikkunallinen hytti 11. kerroksessa. Hytistämme löytyi pehmeä parisänky, nojatuoli, minibaari, telkkari sekä siisti kylpyhuone (ihanista vaaleanpunaisista lattiakaakeleista ja kalusteista pisteet). Lisäksi hytin hintaan kuului erikoisaamiainen Tavolatassa kuohuviinin kera, jonka valikoima oli vähän laajempi ja tunnelma mukavan rauhallinen.

Tunnelma 11. kerrokksessa oli todella rauhallinen ja saimme loistavat yöunet. Iltaisin Deluxe-osaston ovet olivat suljettuna, jonne pääsi vain hyttikortilla joten ylimääräistä liikennettä ei käytäviltä kuulunut. Halusin nauttia kunnolla merinäköalasta ja olipa ihana herätä auringonnousuun merellä. Hytillä on hintaa riippuen lähdöstä noin 460-690€, mutta se on jokaisen euron arvoinen, suosittelen!

 

Deluxe-hytissä oli iso parisänky.

 

Ikkuna merelle päin on ihan must mielestäni risteilyllä.

 

Nojatuolista saanee varmaan lisävuoteen lapselle.

 

 

Hytin lisäksi omat suosikkini laivalta oli Promenade-kävelykadulta löytyvä Marimekon myymälä, josta tein yllättävän edullisia löytöjä sekä rentouttava Sunflower Oasis -kylpylä. Kylpylässä oli myös huomioitu asiakasmäärät koronan takia ja siellä oli maksimissaan 75% normaalista määrästä. Aikaa oli noin 1,5h ja siinä ajassa ehti hyvin lillua porealtaassa sekä nauttia höyrysaunan ja perinteisen saunan lämmöstä.

Hyvä vinkki muuten, jos teitä on yhtään enemmän: Sunflower Oasis -kylpylästä löytyy myös privaattisauna, joka maksoi muistaakseni 80€ (max. 5 hlö). Tämä sisältää myös kylpylän käytön ja oman pukuhuoneen. Privaattisauna tulee melkein saman hintaiseksi kuin normaali kylpylälippu ja ainakin itse maksaisin mielellään muutamat ekstraeurot per naama omasta rauhasta oman porukan kesken.

 

Kylpylän puolella ei saanut ottaa kuvia, hyvä niin. Ei ainakaan päädy kenenkään lomakuvan taustalle.

 

Yksityissaunan pukutilassa viettää hyvin iltaa kavereiden tai perheen kanssa.

 

Promenadelta löytyi paljon erilaisia putiikkeja ja ravintoloita.

 

 

Ruoka oli myös isossa osassa Silja Seranadella: ensimmäisenä iltana kävimme testaamassa Grande Buffetin (39€) ja paluumatkalla Helsinkiin laivan (kenties koko Itämeren) parhaimman ravintolan eli Bon Vivantin. Kannattaa muuten varata ravintolat etukäteen matkavarauksen yhteydessä, sillä myös ravintoloissa on huomioitu koronarajoitukset asiakaspaikoissa. Totta kai osa paikoista jätetään vapaaksi myös, mutta pari ystävääni joutui vaihtamaan illallissuunnitelmia kun ei mahtunut ravintolaan.

Grande Buffetin ruokavalikoima oli todella monipuolinen, juuri kuten heidän mainoksessaan sanotaan: ympäri maailman Skandinaviasta Aasiaan. Löytyi hyvin perinteisiä ruokia, mutta myös esimerkiksi sushia. Oma suosikkini oli minihummerit ja merenantimet yleensäkin sekä salaatit, juustot ja sushi. Jälkkärivalikoima oli myös todella laaja.

 

Deluxe-huoneeseen kuului erikoisaamiainen kuohuviinin kera.

 

Ehdottomasti paras ruoka löytyi Promenadelta Bon Vivantista, josta löytyy moderneja pohjoismaisia makuja. Palvelu oli ihan ensiluokkaista ja en muista, milloin olisin syönyt niin hyvän kalapääruuan kuin täällä. Aivan törkeän hyvää. Harvoin tekee ravintolassa mieli kirjaimellisesti nuolla lautanen jokaista murua myöten, mutta täällä se oli hyvin lähellä.

Alkuun otimme kylmäsavustettua häränsydäntä, käsin kuorittuja katkarapuja, kanttarelleja, vuohenjuustoa, fenkolitilliä ja suippokaalia paistetulla saaristolaisleivällä. Pääruuaksi matkan paras ruoka eli paistettua siikaa ja siian mätiä, paistettuja huhtasieniä, simpukkakastiketta (tää oli niiiiiiiiiiiiiiiiiiin hyvää) ja krossattuja uusia perunoita. Jälkkäriksi suklaa-mansikkafondant, tuoreita mansikoita ja vaniljajäätelöä.

 

 

 

 

Oliko meillä turvallinen olo laivalla koronan takia?


Otinkin tähän aiheeseen kantaa jo Instagramin puolella matkan jälkeen ja olen edelleen samaa mieltä. Silja Line tarjosi todella hyvät puitteet turvalliseen matkailuun: turvaväleistä muistuteltiin satamissa, hisseissä, lähtöselvityksessä, laivaan kävellessä, laivalla – käytännössä kaikkialla. Yökerho ja pallomeri oli suljettu. Meidän kulkua porrastettiin ruuhkissa pois laivasta. Pintoja puhdistettiin ahkerasti ja käsidesiä oli saatavilla koko ajan joka puolella. Asiakaspaikkoja oli vähennetty niin itse laivassa kuin myös ruuhkien välttämiseksi ravintoloissa ja kylpylöissä.

Mutta sitten tuli muut kanssamatkustajat. Lähes kaikki matkustajat osasi käyttäytyä, mutta henkilökohtaisesti olen sitä mieltä että jos et välitä muista kanssamatkustajista, älä matkustaVälillä ihmiset tulivat todella lähelle meitä, eikä mistään turvaväleistä ollut mitään tietoa. Jouduimme poistumaan hissistä, kun kyytiin hyppäsi muita vaikka selkeästi hississä luki että siellä saa olla vain oman seurueen. Eikä kaikki asiakkaat käyttäneet käsidesiä ravintolaan saapuessa tai sieltä poistuessa – toki osa on voinut käyttää myös omiaan.

Kaiken kaikkiaan meille jäi hyvä ja turvallinen olo ja huomasi, että Silja Line teki parhaansa matkustajien turvallisuuden puolesta.

 

 

Reilu viisi tuntia Riiassa – mitä tehdä?


Meillä oli aika tehokas viisi tuntinen Riiassa ja olin suunnitellut etukäteen kartan kanssa, missä järjestyksessä käymme paikat ettei mene turhaan aikaa haahuiluun. On täysin ok viettää vaikka koko viisi tuntia kauniissa vanhassakaupungissa haahuillen, mutta olen sellainen matkaaja että haluan nähdä mahdollisimman paljon.

Teen varmasti laajemmat vinkit Riiasta (sekä kannattaa katsoa Instani kohokohdat Riian risteilystä), mutta tässä olisi omat vinkkini tiivistetysti. Vanhaankaupunkiin kävelee noin vartissa satamasta, jos haluaa säästää aikaa niin satamassa on paljon myös takseja tai voit tilata oman kyydin Boltilla.

 

 

Kuuluisa keskustori näkyv hyvin kuvassa eli nuo isot vanhat ilmalaivahallit.

 

 

Mustapäiden talo on yksi vanhankaupungin kuuluisimmista.

 

Riian keskustorilta löytyi valtavasti kukkia.

 

Kolmen veljeksen talot ovat Riian vanhimpia kivitaloja.

 

Jokiristeilyt ovat suosittua puuhaa Riiassa, olisin kovasti halunnut itsekin mennä. Aika loppui kesken.

 

Iso suositus Humana Vintagelle.

 

Riian reissun ostoksia.

 

Olin katsonut meille valmiiksi noin 8 kilometrin mittaisen reitin, josta olin aika varma että osa tulee varmaan jätettyä seuraavaan kertaan ja niinhän siinä kävi. Kirpputorit ja Riian keskustori oli niin hurmaavat, joten sinne meni yllättävän paljon aikaa. Tässä neljä tärppiä Riikaan:

 1. Riian vanhakaupunki eli Vecrīga – täällä saa helposti kulumaan koko viisi tuntisen. Käy ainakin Kolmen veljeksen talolla Maza Pils-kadulla, jotka ovat Riian vanhimmat kivitalot 1400-, 1600- ja 1700-luvuilta. Tämän vieressä on todella söötti kahvila Parunāsim. Raatihuoneentorin Mustapäiden talo ja Pyhän Pietarin kirkon kupolin maisemat on myös ihan must Riian vanhassakaupungissa.
 2. Riian keskustori entisissä ilmalaivahalleissa ja sen pihapiirissä on todella tunnelmallinen paikka ja täältä pääsee aistimaan paikallista menoa. Tehtiin vaikka mitä herkkulöytöjä täältä sekä ostin uuden pelargonin kotiini. En tiedä mikä pelargoni tarkalleen on kyseessä, mutta annoin sille oman nimen: Latvian kaunotar.
 3. Miera Iela on vanha ’hipsterikatu’ Riiassa, joka on ehkä jo suosituimmat vuotensa nähnyt näin yleisesti ja pelkästään sen takia en lähtisi tänne asti. Syy miksi lähdettiin tänne oli urbaania kaupunkikulttuuria tarjoava Tallinas Iela Kvartals, joka sijaitsi Miera Ielalta poiketen autokorjaamojen taakse ja sieltä löytyi sitten iso aukio jonka vanhoissa rakennuksissa oli paljon katuruokaa tarjoavia kojuja. Alueesta tuli mieleen vähän Helsingisin Teurastamo. Paikka on varmasti parhaimmillaan kesäisenä alkuiltana, mutta oli siellä ihan kivasti porukkaa tiistaina päivällä kolmen maissakin. Täältä löytyi tosi laajan valikoiman omaava olutkioski, josta ostin kotiin myös pienpanimo-oluita. Syötiin lounas täällä ja nautiskeltiin oluesta ja katutaiteesta.
 4. Kirpputorilöytöjä Humana Vintagesta. Riiasta löytyy useampi Humana-kipputori, mutta kannattaa nimenomaan mennä noihin vintageliikkeisiin.

 

Tallinas Ielas Kvartals oli oma suosikkini Riiasta.

 

Paras matkakaveri mukana.

 

 

 

Kaiken kaikkiaan Riika matkakohteena hurmasi ja yllätti, en tajunnut miten ihanasta kaupunkikohteesta onkaan kyse. Ehdottomasti pitää päästä tänne joskus uudestaan. Vähän harmittaa, ettei meillä ollut aikaa enempää kuin tuo kaksi yötä – muuten olisin ehdottomasti varannut tuon Silja Serenaden hotellipaketin meille. Toisaalta Riika on sen verran kompakti kaupunki, joten tuossa viidessä tunnissa ehtii jo oikein kivasti.

Tässä vielä linkkivinkkejä Riikaan muilta matkabloggaajilta – jos sulla on omia postauksia Riikaan liittyen, niin linkkaa ihmeessä niitä kommenttikenttään:

 

 

Oletko käynyt Riiassa tai kenties risteilemässä vasta nyt tänä kesänä? Mitä matkavinkkejä siulla olisi kaupunkiin?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia: 

Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa)Instagramin (@veerapirita) Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

 

18 Comments on “Päivä Riiassa -risteily ja vinkit tehokkaaseen kaupunkipäivään

 1. Toivon totisesti että Silja pitää nämä Riian-risteilyt ohjelmistossa. Itse en nyt korona-aikana halua matkustaa, mutta kunhan tilanne rauhoittuu niin tämä on ehdottomasti sellainen matka, jonka voisin tehdä. Ja nimen omaan niin että hytit laivassa ovat vähän paremmat, mielellään parivuoteella varustetut. Vihaan niitä kerrossänkyhyttejä ja siksi olenkin viimeiset 10 v tarvittaessa (Ruotsi) maksanut mielelläni paremmista hyteistä. Tuntuu vaan että ne paremmat ovat usein loppuunmyydyt, en kuitenkaan aina haluaisi ihan niitä kalliimpia hyttejä ostaa.

 2. Oi miten kattava paketti Riiasta! Oon kovasti kyllä haaveillut noista Riian risteilyistä ja hotellipaketeista, mutta reissukaverin aikataulut on ainakin toistaiseksi jarruttanut meidän suunnitelmia. Näitä kuvia katsellessa ja juttua lukiessa matkakuume senkun nousee! 🙂

 3. Olen juuri viettämässä ennätyksellistä yhdeksän päivän lomaa Riiassa (vähän olosuhteiden pakosta, mutta en valita 🙂 ) ja vinkkejä varmasti tulee jakoon – hieno paikka ja oli kiva lukea sun näkemyksiä!

 4. Mielenkiintoista on lukea kaikkien postauksia Riiasta ja muistalla jo aika monen vuoden takaista matkaa sinne. Tykkäsin kaupungista ja se on juuri sopivan kokoinen tuollaiseen muutaman päivän matkaan. Jossain vaiheessa varmasti tulee Riikaankin taas lähdettyä ja olis kiva jos tuo risteilyreitti jäisi pysyvästi Siljalle, vaikka vain kerran kahteen viikkoon.

 5. Olipa kiva tutustua kokemuksiisi paremmasta laivahytistä ja Riian reissusta ja valokuvat olivat miellyttäviä silmälle. Minun oli itseasiassa tarkoitus osallistua tänä keväänä taidenäyttelyyn mm. juuri Riiastakin ottamallani valokuvalla, mutta korona tuli ja sotki suunnitelmat sulkien näyttelytilat. Riika-aiheisia blogipostauksia voi kuitenkin lukea tuolta https://indivue.fi/kategoria/riika/ – videoiden aiheina mm. Riian kahvilat, hotelli ja lento.

 6. Olihan se mielenkiintoista olla menomatkalla samalla laivalla, eikä edes nähty kertaakaan. Kertoo hyvin sen, kuinka erilaisia risteilyjä voi tehdä erilaisilla kokoonpanoilla.

  Teillä oli huipputehokas päivä Riiassa! Parhaat palat ehti hyvällä suunnittelulla näkemään viidessä tunnissakin. Itselle kohokohta on Miera iela iltaisin, missä on huippuolutkulttuuri 😉

 7. Tää reissu oli kyllä niin inspiroivaa seurattavaa. Löysit tosi kivoja paikkoja noin lyhyessä ajassa. Lisäsin tämän postauksen linkin mun aiempaan Tallink Silja -postaukseen :). Pakko kyllä jossain kohtaa lähteä itsekin käymään Riiassa (:.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *