Minne mennä Lapissa? Mitä Lapissa kannattaa tehdä kesällä?
KOTIMAA - MAJOITUS - MATKALLE KYÖSTIN KANSSA

Muonio – kävimme kylässä ja ihastuimme

Kaupallinen yhteistyö: Discover Muonio

Muoniossa asuu tutkitusti Suomen onnellisinta kansaa, joka hengittää maailman puhtainta ilmaa. Kesäloma huipentui Hetta-Pallas vaelluksen jälkeen Muonion matkailutarjonnasta nauttimiseen. Muonio on noin 2 000 asukkaan kylä. Pienuudessa on Muonion vahvuus – sieltä löytyy aivan kaikki tarvittava ja saat nauttia puhtaan luonnon keskellä upeista elämyksistä. Mitäpä sitä matkailija voisi muuta toivoakaan?

Vahvuuksiamme ovat tutkitusti maailman puhtain ilma, Pallas-Yllästunturin kansallispuisto, luonnonilmiöt kuten revontulet kahdeksana vuodenaikana, monipuolinen luonto (yli 20 tunturia ja keroa, yli 200 järveä ja jokea), monipuolinen ohjattu aktiviteettitarjonta, autenttisuus, aitous, kylämäisyys sekä rauhallisuus ja hiljaisuus.’ Noilla lauseilla alkoi sähköposti, jolla minua pyydettiin kylään Muonioon. Arvaatte varmaan, ettei tarvinnut miettiä kahta sekuntia tullaanko kylään vai ei?

Länsi-Lapin matkakohteet ovat lähivuosina tulleet hyvin tutuiksi ja rehellisesti sanottuna Muonio on kyllä aivan omaa luokkaansa. Laskettiin, että tämä oli vuoden sisään meidän kolmas matka Lappiin. Nautimme enemmän omasta rauhasta, joten Muonio on meille mieleisin vaihtoehto esimerkiksi lähiseudun Ylläksen ja Levin kaltaisten suurten keskittymien rinnalla. Muonion matkailutarjonta pohjautuu paikalliseen luontoon ja kulttuuriin, jossa ei ole rakennettuja massamatkailukohteita.

Ajomatkaa Helsingistä kertyy noin tuhat kilometriä, mutta sinne pääsee myös Etelä-Suomesta joko neljä kertaa viikossa yöjunalla Kolariin tai Helsingistä lentäen päivittäin Kittilään, joista edelleen linja-autolla tai kutsutaksilla Muonioon. Vaihtoehtoja Muonioon matkustamiseen löytyy siis.

 

Muoniossa voit törmätä poroihin esimerkiksi porotilavierailulla.

 

Pyhäjoen luontopolku on upea.

 

Muoniossa onnistuu rentoutuminen paljussa esimerkiksi Pääkorvan tilalla.

 

 

Mitä tehdä Muoniossa


Meidän kaltaisille aktiviteettimatkailijoille Muoniossa ei tule tylsää. Lupaan sen. Pelkästään jo se, että Muoniota ympäröi Suomen suosituin kansallispuisto eli Pallas-Yllästunturin kansallispuisto, tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia matkalle. Meidän matkan yksi kohokohdista olikin ehdottomasti aikaisemmin mainitsemani Hetta-Pallas -vaellus, josta olen haaveillut vuosia.

Lue täältä meidän Hetta-Pallas -vaelluksen kokemuksia. 

Päiväretkiä Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon kannattaa ehdottomasti tehdä patikoiden tai pyöräillen, kunhan muistat retkietiketin ja säännöt. Suosittelen käymään ainakin Särkitunturilla, Taivaskerolla sekä Pyhäjoen luontopolulla. Reitit soveltuvat erinomaisesti myös koiran kanssa kuljettavaksi.

Täältä löydät kaikki Pallastunturin alueen retkeilyreitit.

 

 

 

Porotilavierailu Torassiepissä. Täällä pääset tutustumaan yhteen Suomen vanhimpaan porotilaan, joka on ollut saman suvun omistuksessa jo vuodesta 1847. Porotaloutta tilalla on harjoitettu jo yli sadan vuoden ajan. Osallistuimme opastetulle kierrokselle, jossa pääsimme katsomaan kymmeniä poroja. Oli mielenkiintoista kuulla poroista sekä Torassiepin historiasta enemmän.

Torassieppi on pieni perinnekylä ja on niitä harvoja alueita, jotka säilyivät Lapin sodassa Muonion seudulla. Torassieppiin ei Lapin sodan aikaan johtanut tietä, joten täällä vanhat ja perinteiset hirsitalot jäivät suojaan. Muonion kirkonkylä paloi lähes täysin.

Tutustu täältä lisää Torassieppiin.

 

 

Koskenlaskua Muonionjoen varrella. Olipas kiva käydä pitkästä aikaa ulkomailla. Muonionjoki nimittäin virtaa Suomen ja Ruotsin rajalla ja välillä kumivene käy naapurimaan puolella. Koskenlasku starttaa Harrinivasta ja sopii myös lapsiperheille. Laskimme yhteensä neljä koskea Arctic Flown opastuksella. Muonionjoki on Euroopan suurin vapaana virtaava joki ja koskenlaskusta et kastumatta selviä. Niin hauskaa puuhaa.

Vinkki: Muonio on suosittu kalastuskohde ja Muonionjoki onkin yksi suosituimmista kalapaikoista. Laskimme Äijäkosken, joka on myös suosittu kalastajien keskuudessa. Äijäkoski on yksi Muonionjoen kovimmista ja komeimmista koskista. Jyrkälle rantatörmälle on rakennettu kaunis näköalapaikka, josta on mahdollisuus seurata koskenlaskua tai käydä vain istumassa laavulla ja ihailla kosken kuohuja.

 

 

 

Keimiöniemen kalapirtit ovat yksi Suomen seitsemästä ihmeestä. Jerisjärven rannalla sijaitsevat Keimiöniemen kalapirtit ovat upea ja historiallinen näky. Alkuperäiset pirtit olivat peräisin 1500-luvulta ja nykyisistä vanhimmat ovat 1700-luvulta. Pirtit ovat edelleen käytössä. Jerisjärvi on saamelaisten pyhä järvi, joka tunnetaan anteliaista kalasaaliistaan koko Suomen historian ajan. Meillä oli opastettu kierros kalapirteille Lapland Shamanin kanssa ja suosittelen ehdottomasti varaamaan opastetun kierroksen. Tällöin saat varmasti enemmän irti kalamajoista ja niiden historiasta.

Kalapirteillä käynnin jälkeen istuimme Lapland Shamanin / Keimiön koukauksen kotaan Jerisjärven rannalla, joka on yhden miehen eli Jari Rossin ohjelmapalveluyritys. Olisimme viihtyneet hänen kanssaan vaikka koko päivän, sillä saatiin kyllä niin paljon tarinaa ja keskustelua aikaiseksi.

Seuraavalla Muonion reissulla haluan kyllä ehdottomasti kokea Jarin opastuksella perinnekalastusta eli nuotanvetoa sekä nauttia kodassa illallista. Täällä on itse asiassa vieraillut jopa Monacon kuninkaalliset sekä Gordon Ramsay, joten ruoka on väistämättäkin ensiluokkaista.

 

Jerisjärvellä matkalla Keimiöniemen kalapirteille.

 

 

 

 

 

 

Arctic Skylight Lodge on yksi Muonion alueen parhaimmista ravintoloista. Arctic Skylight Lodge on viime vuonna avattu, aivan upea matkakohde. Tänne kannattaa tulla pelkästään jo ruoan perässä, vaikka majoitustakin heiltä löytyy. Nautimme kolmen ruokalajin illallisen ja lautasella oli tietenkin paljon paikallisia makuja. Suosittelen ehdottomasti illallista Arctic Skylight Lodgessa. 

Varasimme täältä itse asiassa yhteistyömatkan päätteeksi vielä majoituksen lasimökistä sekä saunan ja ulkoporeammeen. En voinut vastustaa, kun oli niin kiva paikka kyseessä. Kesälomalla ei ollut kiire takaisin etelään.

 

Pintapaahdettu rautu, ponzu, piparjuurimajoneesi, seesami ja fenkoli

 

Paistettua siikaa, sienikermaa, uuden sadon perunaa ja kesäkasviksia

 

Vanilja creme brule ja marinoitua kirsikkaa

 

 

 

Missä majoittua Muoniossa


Muonion majoitustarjonta on laaja: löydät niin perinteistä kuin elämyksellistä majoitusta. Lemmikkiystävällistä, perheelle tai isommalle porukalle sekä kaikkea mahdollista edullisesta majoituksesta luksusmajoitukseen. Valinnanvaraa siis riittää.

Me majoituimme neljässä eri paikassa Muonion seudulla: Pääkorvan tilalla saunakammissa, Jeriksessä hotellihuoneessa, Särkijärven majoilla rivitalossa sekä yhteistyömatkan päätteeksi spontaanisti varasimme yön Arctic Skylight Lodgesta. Kaikkiin majoituspaikkoihin olivat Kyösti ja Hilla tervetulleita myös eli Muonio on myös lemmikkiystävällinen matkakohde. 

 

 

Pääkorvan tila on mieletön elämyksellinen pientila Torassiepissä. Rakastuin tähän paikkaan aivan täysin, en muista ihan hetkeen milloin olisin ollut näin söpössä majoituspaikassa. Täällä huokui oikein se, että kaikki on tehty rakkaudella ja intohimolla itse. Pääkorvan tila on mainio päiväkohde myös ilman majoitusta. Etenkin perheen pienimmät viihtyvät varmasti, sillä tilalla asustelee muun muassa lampaita, ankkoja, viiriäisiä, kanoja, koiria, kissoja ja kalkkunoita. Lisäksi Pääkorvan tilalla on Tilan puoti sekä kahvila.

Tarjoamme mahdollisuuden kurkistaa pientilallemme, joka on kuin suoraan satukirjasta. Koe ihania hetkiä tilan suloisten eläinten kanssa ja viehäty maalaistunnelmasta. Nauti tunturimaisemista idyllisessä Torassiepin kylässä.

Pääkorvan tilalla majoituimme Sammin Saunakammissa, joka on vanhan pihasaunan vierasmaja. Saunakammi oli todella tunnelmallisesti sisustettu. Ehdottomasti parasta täällä oli oma kota, puusauna ja palju, joista oli kauniit maisemat Jerisjoen varrelle.

Paikka, jonne ehdottomasti palaamme vielä joskus. 

 

 

 

 

 

Meidän saunakammi paljuineen

 

 

 

Tilasimme ruoat kätevästi verkkokaupasta K-Market Muoniontorista Pääkorvan tilalle.

 

Hotelli Jeris ja rentouttava saunamaailma. Keimiötuntuntin kupeessa sijaitsevassa hotelli Jeriksessä on hotellihuoneita, mökkejä sekä Aurora Dome luksusmajoitteita. Tällä kertaa meillä ei ollut mahdollisuutta majoittua Aurora Domessa, josta olen vuosia haaveillut. Jos käyt majoittumassa näissä, niin kerro ihmeessä kokemuksia minulle. Vielä joku päivä pääsen kokemaan nuo luksusmajoitteet Jerisjärven rannalta. Meidän siisti erämaatyyliin sisustettu hotellihuone oli kuitenkin oikein mainio vaihtoehto Jeriksellä.

Oli aika luksusta päästä valmiiseen aamiaispöytään hotellissa, vaikka saimmekin ostettua vaikka mitä herkkuja K-Market Muoniontorista aikaisempaan majoitukseen. Tuo verkkokauppa oli todella näppärä ja tarvittaessa olisimme voineet ottaa kotiinkuljetuksen kauppatilaukselle.

Edessä avautuva 10 km pitkä Jerisjärvi ja hotellin rauhallinen sijainti ovat omiaan antamaan vastapainoa isojen keskusten hektisyydelle.

Arctic Sauna World on ihan ehdoton Jeriksessä majoittuessa. Viime joulun tienoolla tykästyin jo paikkaan, joten halusin ehdottomasti käydä täällä uudestaan. Jos yhtään rakastat saunomista, niin tämä neljästä elementistä muodostuva saunamaailma on sinun paikkasi. Täällä maa, vesi, ilma ja tuli yhdistyvät ja muodostavat viidennen elementin, höyryttävän saunahengen.

Voin kertoa, että kyllä muuten kelpasi päivän patikoinnin päätteeksi rentoutua saunan lauteilla. Jerisjärven rannalla sijaitsevan Artic Sauna Worldin saunat ovat Tapio, Ukko, Ilmatar ja Vellamo. Ne edustavat elementtejä mytologisten jumaliemme ja jumalattariemme kautta.

 

 

 

 

Särkijärven majat ja tunnelmallinen rantasauna. Majoituimme Särkijärven majoilla, joka on pitkänlinjan majoittaja Muoniossa ja yritys on ollut saman perheen omistuksessa. Vaihtoehtoja majoitukseen on modernista hyvin varustellusta rivi- tai paritalohuoneistosta perinteisiin mökkeihin. Kahdeksan vuodenajan ravintola Apaja tarjoilee aamiaista sekä illallista, jotka kävimme nauttimassa.

Miljöö Särkijärven rannalla olevassa majoituksessa on todella kaunis ja rentouttava. Parasta täällä oli ehdottomasti omaan käyttöön varattavissa oleva rantasauna ja pulahtaminen viileässä järvivedessä. Aamulla teimme pienen pyöräretken paikan omistajan kanssa Särkitunturille päin, josta oli todella kauniit maisemat Särkijärvelle.

Sie valitset mitä sie haluat tehdä. Kutsuuko tunturi? Avanto ja sauna? Lomatunnelman kruunaa lämmin ruoka ja hyvä juoma. Joko sie kuulet tunturituulten kutsun?

Kuten jo aikaisemmin mainitsin, Särkitunturi on ihan ehdottomasti käymisen arvoinen paikka Muoniossa. Se on aika suosittu retkikohde Muoniossa ja parkkipaikka on usein ruuhkainen, joten mikset tulisi pyörällä parkkipaikalle Särkijärven majoilta?

 

 

 

 

 

Meidän viikko Muoniossa oli upeiden elämyksien, autenttisen kylätunnelman ja puhtaan ilman täyteinen. Ruska-aikahan on jo nurkan takana, joten Lapin henkeäsalpaavaa ruskaa kannattaa tulla ihailemaan Muonioon.

Oletko käynyt Muoniossa vai onko matkakohde kenties vielä haaveissa?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia: 

Instagramin (@veerapirita) , Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa)Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta.

One comment on “Muonio – kävimme kylässä ja ihastuimme

  1. Minulla ei olekaan koskenlaslusta kokemusta, vaikka mahdollisuuksia siihen olisi ollut. Victorian putouksilla oltiin juuri parhaaseen aikaan sitä silmällä pitäen, mutta se jäi muiden aktiviteettoijen varjoon. Se on jäänyt vähän harmittamaan. Suomessa olen harkinnut kokeilevani sitä juuri Muoniossa tai Oulankajoessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *